Vi tipsar om fyra köksapparater som underlättar i köket i jul.

Det lackar mot jul! Även om julen 2020 inte blir som vanliga jular, så är det inget som hindrar dig från att laga och njuta av julmat hemma med de närmaste, eller kanske själv. Vi tipsar om fyra köksapparater som gör tillagandet av julmaten lite smidigare.

Äggkokare

Vad vore ett svenskt julbord utan ägghalvor? Med äggkokaren från Elvita kokar du lätt sju perfekta ägg på en gång. Du kan välja hur du vill ha äggen – löskokta, medium eller hårdkokta.

Så här gör du:

  1. Picka äggen, med nålen på vattenmåttets undersida, för att undvika att de spricker.
  2. Fyll vatten i måttet. Det krävs olika mycket vatten beroende på hur du vill ha äggen kokta.
  3. Häll vattnet i botten av äggkokaren.
  4. Placera äggen i äggkokaren, med den pickade sidan uppåt.
  5. Sätt på locket och starta apparaten.
  6. Äggkokaren talar om när äggen är klara.
  7. Ta av locket (se upp för het ånga) och plocka ur äggen.

Potatisskalare

Att vara den som får skala potatis när julmaten ska lagas är kanske inte alltid så populärt. Gör alla glada i år och låt potatisen skalas av en köksapparat istället!

Potatisskalaren från Elvita kan snabbt och enkelt skala ett kilo potatis åt gången. Det tar bara 2 minuter. Har du mer än ett kilo som ska skalas är det bara att repetera med nästa lass potatis.

Skalaren har ett genomskinligt lock för att du enkelt ska kunna hålla koll på processen. Skalarbladen är i rostfritt stål. För att vara på den säkra sidan kan apparaten inte starta om locket inte sitter på ordentligt.

Så här gör du:

  1. Se till att skalarbladen är korrekt placerade.
  2. Fyll behållaren med 450 ml vatten (eller till markeringen ”fill”).
  3. Lägg i potatisar (inte mer än ett kilo åt gången) tills kniven täcks.
  4. Starta apparaten.
  5. Efter ungefär två minuter är potatisen skalad. Ojämna potatisar kan ta något längre tid. Kör aldrig potatisen längre än fyra minuter.
  6. När potatisarna är klara stänger du av potatisskalaren.
  7. Skölj bort skalrester från potatisarna med kranvatten.

Slow cooker

Elvitas slow cooker är perfekt när du ska laga risgrynsgröt. Denna annars tidskrävande uppgift löser sig själv medan du kan ta tag i annat som ska lagas (eller bara koppla av en stund). Ett plus med att laga julgröten i slow cooker är att den inte bränner fast.

Slow cookern har ett lock i härdat glas och en avtagbar keramisk gryta som kan maskindiskas. Kapaciteten är 5,7 liter.

Så här gör du risgrynsgröt:

För 6 portioner gröt behöver du:
2,5 dl grötris
5 dl vatten
9,5 dl mjölk
1 msk socker
Lite salt
2 msk smör
Ca 1 dl grädde

  1. Skölj av riset noga i kallvatten.
  2. Häll ner vatten, mjölk, socker, salt och grötris i din slow cooker.
  3. Rör om.
  4. Lägg i smör.
  5. Sätt på locket och låt slow cookern jobba i cirka tre timmar på låg värme. Rör om då och då.
  6. När koktiden närmar sig sitt slut späder du med grädden.
  7. Servera direkt eller varmhåll i slow cookern.

Slow cookern – en hjälte även på nyårsafton

Laga din nyårsmat i slow cookern och få tid över till att koppla av och reflektera över året som gått. Här har vi samlat några smarriga recept:

Kokplatta

Om du lagar mycket mat samtidigt finns det en risk att spisens plattor inte räcker till. Då kan en eller två extra kokplattor vara skönt att ha!

I Elvitas sortiment finns två typer av kokplattor – en singel och en dubbel. Båda kommer med steglösa reglage för att enkelt kunna justera värmen.

När matlagningen är klar funkar plattan perfekt för att varmhålla maten en stund med hjälp av restvärmen. Smart!

Läs mer: