Gryta lagad i slowcooker

Låter det lite för bra för att vara sant? Det är det inte, med en slow cooker kan du fixa smarriga långkok och näringsrika maträtter medan du ägnar dig åt annat. Stressfritt och smidigt!

Du kanske har hört talas om slow cooking? Förenklat kan man säga att det är samma sak som långkok i gjutjärnsgryta som man oftare gjorde förr, men nu sker det långsamma puttrandet i en ny typ av matlagningsmaskin. Det enda du behöver göra är att fylla din slow cooker med valfria råvaror, sätta på timern och låta den koka din mat! Och du behöver inte vara proffskock för att lyckas med pulled pork eller mustiga möra viltgrytor – det räcker att sätta på din slow cooker.

5 fördelar med en slow cooker:

TIDSBESPARANDE. Du kan låta din slow cooker laga mat när du är på jobbet, när du hänger med barnen på fotbollsträning eller gör annat i livet.
NÄRINGSRIKT. Med en slow cooker behålls näringen i grönsaker, kött och fisk – och dessutom slipper du använda onödigt fett i maten. Hejdå skräpmat!
GODARE. Visst har du hört att en riktigt god pastasås på tomater helst ska koka i flera timmar? Och det är svårt att göra kött riktigt mört? Det kan du göra nu, men du låter slow cookern sköta puttrandet.
MINSKAR MATSVINNET. När du gör grytor kan du passa på att använda de grönsaker du har i kylen som annars kanske inte gått åt. På så sätt slipper du slänga mat.
ENERGISNÅLT. Med en slow cooker går det åt minimalt med ström, (235 W) jämfört med att laga mat på spisen.

Så lagas maten i din slowcooker

Inne i slow cookern finns en keramikgryta som rymmer 5,7 liter – så här kan du laga mat för hela familjen. Grytan kan du enkelt diska i diskmaskinen och själva maskinen har ett lock i härdat glas. Grytan har tre värmelägen: låg, mellan och hög – och dessutom har den ett värmehållningsläge som håller maten varm i upp till 4 timmar efter att den kokat klart. Ser ni också den perfekta köttfärslimpan, möra fläsklägg och eller en het vegetarisk pilau framför er?

Förbered maten med frysta råvaror

En annan fördel med slow cookern är att du kan förbereda dina måltider i förväg. Perfekt för stora familjer med många aktiviteter och som vill göra matplanering för flera dagar. Det kallas freezer meals, där du bara skär upp de råvaror du behöver för olika rätter, lägger dem i påsar och slänger in i påsar i frysen, till exempel ingredienser till en korv stroganoff eller chili con carne. På så sätt har du alltid måltider hemma i frysen och slipper fundera på vad som ska handlas. På morgonen är det bara att tömma påsarna i din slow cooker och medan du är på jobbet så kokas din härliga gryta. Man kan säga att du är din egen färdigmatsproducent – och framför allt slipper du stressen när alla kommer hem från jobb och skola och maten ska lagas.

Visst kan du även koka ris – och ägg – i slow cookern

Du behöver inte spara din slow cooker till storkok, avancerade grytor och smakrika såser. Det går alldeles utmärkt att bara koka ris till hela familjen, eller potatis för den delen, i din slow cooker! Är ni en stor familj och alla vill ha kokt ägg till frukost eller du ska laga många ägg till påsk eller midsommar – passa på att långkoka dem i din slow cooker. Fyll bara grytan med ägg, utan att stapla dem på varandra, fyll upp med vatten så att de täcks och salta ordentligt. Sätt din cooker på högsta värme och låt dem långkoka i 2,5 timmar. Ta sen ut äggen och lägg dem i en skål med kallt vatten så att de slutar koka.

Baka i din slow cooker

Du kan också använda din slow cooker som bakugn och baka goda kakor – så länge din bakform får plats inne i slow cookern – så smart och smidigt!

Bananbrod I Slowcooker

Banankaka på bara 3 ingredienser i din slow cooker

Bananabread i en slow cooker? Japp, det går utmärkt!

Du behöver:
1 burk kondenserad mjölk
5 mosade bananer
6 dl kakmjöl med bakpulver (Kungsörnen har en variant, kallas också self-rising flour)

Gör så här:
• Ställ slow cookern på högsta värme.
• Smörj en form med lite smör och bröa den.
• Rör ihop alla ingredienser och häll i formen.
• Häll vatten i botten av din slow cooker – upp till cirkaa 3 cm, och placera formen däri.
• Lägg en kökshandduk under locket för att undvika att kondens droppar ned i kakan.
• Baka i 2 timmar, längre tid kan behövas beroende på din modell.
• Servera din banankaka med vispad grädde eller glass!

Kladdkaka i slow cooker

Ingen kan motstå en riktigt kladdig kladdkaka till efterrätt. Släng in alla ingredienser i grytan innan middagen drar igång så slipper du lämna middagsbordet och låta kakan baka sig själv!

Du behöver:
75 g smör
1,5 dl mjölk
2 stora ägg (eller 3 små)
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl kakao (eller lite mer för rikare chokladsmak)
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Olja att smörja grytan med, gärna någon som inte smakar så mycket, till exempel raps eller smakfri kokosolja.

Gör så här:
• Olja in innergrytan men vänta på att sätta på värmen.
• Häll i alla torra ingredienser i grytan och blanda väl. Du kan självklart blanda alla torra ingredienser i en skål först om du föredrar det.
• Smält smöret i en kastrull och blanda sen i mjölken i smöret.
• Rör ner smör- och mjölkblandningen i de torra ingredienserna.
• Rör sen ner äggen, ett i taget.
• Blanda väl för att få bort eventuella torra ingredienser runt grytkanterna.
• Placera en tunn kökshandduk under locket så att det inte droppar fukt från locket ned i kakan.
• Sätt på din slow cooker på högsta värme och sätt timern på 1,5 timmar.
• Servera med vispad grädde eller glass och färska bär!

Gör egen risgrynsgröt i din slow cooker

Undvik fastbränd gröt och ständig passning av grytan – i med ingredienserna och låt din långkokare sköta jobbet åt dig!

För 6 portioner behöver du:
2,5 dl grötris
5 dl vatten
9,5 dl mjölk
1 msk socker
1 nypa salt
2 msk smör
0,5-1 dl grädde

Gör så här:
• Skölj riset ordentligt i kallt vatten.
• Sätt slow cookern på låg värme.
• Häll vatten, mjölk, socker, salt och ris i slow cookern.
• Rör om försiktigt och klicka sen i smöret.
• Lägg på locket och koka gröten i 3 timmar.
• Du behöver bara röra om risgrynsgröten några gånger under tiden.
• På slutet kan du späda gröten med önskad mängd grädde.
• Sätt på varmhållning 30-60 minuter.