Vinkyl

Är du på jakt efter en snygg vinkyl för att kunna lagra dina vinflaskor under perfekta förhållanden med rätt temperatur? Från Elvita kan du hitta liten vinkyl – och stor vinkyl. Oavsett ditt behov har vi stilfulla modeller som passar dig och vad du är ute efter.

Varför ska man ha vinkyl?

Den enskilt viktigaste faktorn vid lagring av vin är temperaturstabilitet. Andra faktorer som kan förstöra vinet vid lagring är exponering för ljus och vibrationer eller variation i temperatur och luftfuktighet.

Det är faktiskt så att vin som lagras korrekt inte bara behåller sin kvalitet utan förbättras i doft, smak och komplexitet i takt med att det åldras.
Vin som lagras vid högre temperatur åldras fortare. Vin som lagras vid temperatur över 21 °C får sämre smak och doft.

Vin som lagras vid för låg temperatur kan utveckla skadliga fällningar. För att korkarna inte ska krympa rekommenderar vi lagring vid 70 % luftfuktighet.

Vilken vinkyl ska man välja?

För den med ett större vinintresse och som gärna samlar på sig många vinflaskor är det smart att satsa på en rejäl vinkyl. Elvitas minsta vinkyl har plats för 7 vinflaskor medan den största tar hela 52 flaskor.

I vår artikel ”Lagra vin i vinkylskåp – så väljer du rätt” går vi igenom det viktigaste.

Tips för lagring av vin

  • Ett vin som har öppnats kommer i kontakt med luft. Därför är det bäst att förvara den öppnade flaskan stående upprätt (på så sätt minimeras den yta av vinet som kommer i kontakt med luft).
  • Ett vin som har öppnats kan med fördel drickas efter några dagar, förutsatt att flaskan återförseglas med vakuumpump/vinförslutare (lätta viner behåller kvaliteten i två dagar och fylliga röda viner i upp till tre dagar). Försäkra dig om att vakuumlocket/ vinförslutaren sitter ordentligt så att det inte läcker in luft.
  • Det finns särskilda förslutare som håller vin mousserande och champagne bubblande i mer än två dagar efter att dessa har öppnats.
  • Vitt vin som lagras korrekt kan hålla kvaliteten i upp till två år. Fylliga röda viner åldras på ett bra sätt i upp till 10 år och dessertviner i upp till 20 år.
  • Placera vinet i vinkylen (eller vinkällare) direkt när du har köpt det.
  • Billigare viner åldras inte lika bra som dyrare viner.

I vilken temperatur ska vinet lagras?

Typ av vin Temperatur (°C)
Rött vin (*) 15,5–18,5 °C
Vitt vin (**) 10–15 °C
Mousserande vin/champagne 7,2–9,5 °C
Rosévin 9,5–10,5 °C
Årgångsvin 13 °C

 

*Lätta röda viner, som Beaujolais, Pinot Noir och Cabernet Franc kan med fördel serveras något kallare än fylliga röda viner.

**Chardonnay serveras ofta för kalla. Vi rekommenderar att du lagrar denna typ av vin vid något högre temperatur i vinkylen. Du kan även låta det acklimatisera sig en stund i rumstemperatur när du tar ut det från vinkylen.