Vinkylskåp, så väljer du rätt kyl för dina vinflaskor

Vinkylskåp ökar i popularitet och det är lätt att förstå varför. Vinintresset är på frammarsch och folk vill kunna förvara sina flaskor, ibland dyra inköp, på allra bästa sätt och samtidigt addera något snyggt och trevligt till hemmet. Med en vinkyl så håller dina viner längre än om du förvarar dem i rumstemperatur. Men vilken ska du välja? 

Att investera i ett vinkylskåp är smart av flera anledningar. Dina viner förvaras under optimala förhållanden när de ligger i en vinkyl. Viner bör förvaras liggande för att inte korken ska torka och släppa in luft i flaskan. Vin håller dessutom längre om det förvaras svalt. Dessutom har du alltid ditt vin perfekt tempererat när du ska dricka det.  

Oavsett om du står du inför en köksrenovering och vill passa på att bygga in ett vinkylskåp eller om du vill uppgradera dig från ett vanligt vinställ till en fristående vinkyl så har Elvita en modell som passar dig. 

Några frågor att ställa dig innan du väljer vinkylskåp: 

  1. Hur ser ditt behov ut? 

    För den som sällan har många flaskor hemma så kan en mindre vinkyl räcka. För den med ett större vinintresse och som gärna samlar på sig vinflaskor är det bättre att satsa på en stor vinkyl. Elvitas minsta vinkyl har plats för 7 vinflaskor medan den största sväljer hela 52 flaskor. Börja med att inventera hur mycket vin du har hemma i dag – och ta sedan höjd uppåt. Ofta växer samlingen när man skaffat vinkyl.  

  2. Fristående eller underbyggnad?

     En underbyggnadsvinkyl ställs under köksbänken eller byggs in i ett skåp. Den saknar därför oftast paneler på ovansidan och sidorna, men har en frontpanel. En fristående vinkyl kan ställas var som helst där du vill ha den. De flesta väljer att ha sin vinkyl i köket – men det är inte en dum idé att ställa en fristående vinkyl i det rum där ni oftast umgås. 

Vinkylskåp från Elvita – vilket passar dig? 

Elvita vinkylskåp CWC3340X: 

Vår tystaste vinkyl! Den låga ljudnivån gör den till ett bra val om du är på jakt efter en vinkyl som kan ställas i ett sällskapsrum, men den passar förstås lika bra i köket. 

Antal flaskor: 34. 
Elförbrukning: 145 kWa/år. 
Ljudnivå: 39 dBa. 

Elvita vinkylskåp CWC3240X

En snygg, fristående vinkyl med plats för 24 flaskor på fem olika lagringsnivåer. 

Antal flaskor: 24. 
Elförbrukning: 140 kWa/år. 
Ljudnivå: 40 dBa. 

Elvita vinkylskåp CWI3200S

En vinkyl för underbyggnad med plats för 20 flaskor på sex lagringsnivåer. Den har en glasdörr med handtag i rostfritt stål och hyllinredning i trä.  Du ställer enkelt in önskad temperatur på den invändiga LED-displayen. Vit LED-belysning lyser upp kylen inifrån. 

Antal flaskor: 20. 
Elförbrukning: 137 kWa/år. 
Ljudnivå: 42 dBa. 

Elvita vinkyl CWI5070S 

Vår minsta vinkyl – perfekt för den som har lite mindre plats i köket. Kylen är endast 15 centimeter bred. Det är en underbyggnadskyl vilket innebär att den placeras under köksbänken eller byggs in i ett skåp. 

Antal flaskor: 7. 
Elförbrukning: 108 kWa/år. 
Ljudnivå: 41 dBa. 

Elvita vinkyl CWI5520S

Elvitas största vinkyl för den med ett seriöst vinintresse! I den här modellen kan du förvara hela 52 flaskor på sex lagringsnivåer. Kylen är av underbyggnadstyp vilket innebär att den ställs under köksbänken eller byggs in i ett

Antal flaskor: 52. 
Elförbrukning: 148 kWa/år. 
Ljudnivå: 42 dBa. 

Vanliga frågor om vinkylskåp

Vilken vinkyl ska man välja?

Det beror på vilket behov du har, om du vill kunna förvara många vinflaskor rekommenderas det att du väljer en större kyl som kan rymma tillräckligt många flaskor. Om du däremot inte har ett jättestort intresse av att lagra massor med vinflaskor kan det gott och väl räcka med en mindre kyl som rymmer en mindre mängd vin.

Varför ska man ha vinkyl?

En vinkyl kommer förvara ditt vin på bästa sätt. När en vinflaska ligger ner torkar inte korken vilket gör att luft inte släpps in i flaskan. Dessutom håller vinet längre i när det förvaras i en kyl - och du är alltid redo att servera vin vid perfekt temperatur!

Hur länge kan man lagra vin i en vinkyl?

Det beror på lite olika faktorer, bland annat vinest årgång. Dessutom har alla vinsorter sin egen utvecklingstakt, för en del viner händer mycket med smaken på bara ett par år, för andra viner bör du lagra dem 4-5 år för bästa smak.

Kan vin bli dåligt av kyla?

Om du vill lagra vin är den perfekta temperaturen mellan 8-15°C. Om det är för varmt mognar vinet alldeles för snabbt. Det är heller inte bra att förvara vinet i extrem kyla, minus 10°C är maxgränsen.

Relaterad läsning