Vinkylskåp, så väljer du rätt kyl för dina vinflaskor

Vinkylskåp ökar i popularitet och det är lätt att förstå varför. Vinintresset är på frammarsch och folk vill kunna förvara sina flaskor, ibland dyra inköp, på allra bästa sätt och samtidigt addera något snyggt och trevligt till hemmet. Med en vinkyl så håller dina viner längre än om du förvarar dem i rumstemperatur. Men vilken ska du välja? Ta reda på vilken som passar dig bäst!

Att investera i en vinkyl är smart av flera anledningar. Dina viner förvaras under optimala förhållanden när de ligger i en vinkyl. Viner bör förvaras liggande för att inte korken ska torka och släppa in luft i flaskan. Vin håller dessutom längre om det förvaras svalt. Dessutom har du alltid ditt vin perfekt tempererat när du ska dricka det.  

Oavsett om du står du inför en köksrenovering och vill passa på att bygga in en vinkyl eller om du vill uppgradera dig från ett vanligt vinställ till en fristående kyl så har Elvita en modell som passar dig. 

Vinflaskor i vinkyl

Några frågor att ställa dig innan du väljer modell: 

 1. Hur ser ditt behov ut? 

  För den som sällan har många flaskor hemma så kan en liten vinkyl räcka. För den med ett större vinintresse och som gärna samlar på sig vinflaskor är det bättre att satsa på en större. Elvitas minsta har plats för 7 vinflaskor medan den största sväljer hela 52 flaskor. Börja med att inventera hur mycket vin du har hemma i dag – och ta sedan höjd uppåt. Ofta växer samlingen när man skaffat vinkyl. Har du olika typer av viner som ska lagras i olika temperaturer behöver du en kyl med fler lagringsnivåer.

 2. Fristående eller inbyggd?

  En underbyggnadsvinkyl ställs under köksbänken eller byggs in i ett skåp. Den saknar därför oftast paneler på ovansidan och sidorna, men har en frontpanel. En fristående vinkyl kan ställas var som helst där du vill ha den. De flesta väljer att ha sin i köket – men det är inte en dum idé att ställa en fristående vinkyl i det rum där ni oftast umgås. 

Vinkylar från Elvita – vilken passar dig?

Elvita vinkyl CWC3340X - vår tystaste modell
Vår tystaste vinkyl från Elvita med utrymme för 34 vinflaskor.

Den tysta vinkylen – Elvita CWC3340X: 

Vår tystaste vinkyl! Den låga ljudnivån gör den till ett bra val om du är på jakt efter en vinkyl som kan ställas i ett sällskapsrum, men den passar förstås lika bra i köket. 

Antal flaskor: 34. 
Elförbrukning: 145 kWa/år. 
Ljudnivå: 39 dBa. 

Fristående vinkyl från Elvita med plats för 24 vinflaskor.
Fristående vinkyl med plats för 24 vinflaskor.

Fristående vinkyl – Elvita CWC3240X

En snygg, fristående vinkyl med plats för 24 flaskor på fem olika lagringsnivåer. På utsidan av kylen sitter en LED-display och på insidan belysning. För att höja eller sänka temperaturen använder du touch-reglaget med knappar. Den valda temperaturinställningen visas på displayen.

Antal flaskor: 24. 
Elförbrukning: 140 kWa/år. 
Ljudnivå: 40 dBa. 

En smal vinkyl för underbyggnad med en bredd på 29 cm.
En smal vinkyl med plats för 20 flaskor.

Smal vinkyl – Elvita CWI5200S

Elvita CWI5200S är en 29 cm bred vinkyl för underbyggnad med plats för 20 flaskor på sex lagringsnivåer. Den har en glasdörr med handtag i rostfritt stål och hyllinredning i trä. Du ställer enkelt in önskad temperatur på den invändiga LED-displayen. Vit LED-belysning lyser upp kylen inifrån och ger ett exklusivt intryck.

Antal flaskor: 20. 
Elförbrukning: 137 kWa/år. 
Ljudnivå: 42 dBa. 

Liten vinkyl från Elvita med plats för 7 flaskor, 15 cm bred.
Liten vinkyl med en bredd på 15 cm.

Liten vinkyl – Elvita CWI5070S 

Vår minsta vinkyl – perfekt för den som har lite mindre plats i köket. Kylen är endast 15 centimeter bred. Det är en underbyggnadskyl vilket innebär att den placeras under köksbänken eller byggs in i ett skåp. 

Antal flaskor: 7. 
Elförbrukning: 108 kWa/år. 
Ljudnivå: 41 dBa. 

Stor vinkyl från Elvita med plats för 52 vinflaskor.
Stor vinkyl med plats för 52 flaskor på sex lagringsnivåer.

Stor vinkyl – Elvita CWI5520S

Elvitas största vinkyl för den med ett seriöst vinintresse! I den här modellen kan du förvara hela 52 flaskor på sex lagringsnivåer. Kylen är av underbyggnadstyp vilket innebär att den ställs under köksbänken eller byggs in i ett skåp.

Antal flaskor: 52. 
Elförbrukning: 148 kWa/år. 
Ljudnivå: 42 dBa. 

I vilken temperatur ska vinet lagras?

 • Rött vin ska lagras i 15,5-18,5 ºC. Lätta röda viner som Beaujolais, Pinot Noir och Cabernet Franc kan med fördel serveras något kallare än fylliga röda viner.
 • Vitt vin ska lagras i 8-10 ºC. Chardonnay serveras ofta för kallt och kan med fördel lagras vid något högre temperatur i vinkylen.
 • Mousserande vin/Champange ska lagras i 7,2-9,5 ºC.
 • Rosévin ska lagras i 9,5-10,5 ºC.
 • Årgångsvin ska lagras i 13 ºC.

Vanliga frågor om vinkylskåp

Vilken vinkyl ska man välja?

Det beror på vilket behov du har, om du vill kunna förvara många vinflaskor rekommenderas det att du väljer en större kyl som kan rymma tillräckligt många flaskor. Om du däremot inte har ett jättestort intresse av att lagra massor med vinflaskor kan det gott och väl räcka med en mindre kyl som rymmer en mindre mängd vin.

Varför ska man ha vinkyl?

En vinkyl kommer förvara ditt vin på bästa sätt. När en vinflaska ligger ner torkar inte korken vilket gör att luft inte släpps in i flaskan. Dessutom håller vinet längre i när det förvaras i en kyl - och du är alltid redo att servera vin vid perfekt temperatur!

Hur länge kan man lagra vin i en vinkyl?

Det beror på lite olika faktorer, bland annat vinest årgång. Dessutom har alla vinsorter sin egen utvecklingstakt, för en del viner händer mycket med smaken på bara ett par år, för andra viner bör du lagra dem 4-5 år för bästa smak.

Kan vin bli dåligt av kyla?

Om du vill lagra vin är den perfekta temperaturen mellan 8-15°C. Om det är för varmt mognar vinet alldeles för snabbt. Det är heller inte bra att förvara vinet i extrem kyla, minus 10°C är maxgränsen.

Relaterad läsning