Kylskåp temperatur, öka matens livslängd genom rätt temp

Om alla människor hade rätt temperatur i kylskåpet så skulle matsvinnet i världen minska dramatiskt. Matsvinn kostar svenska hushåll tusentals kronor per år och är en stor klimatbov. En tredjedel av all mat du släpar hem hamnar i soporna, och det värsta är att hälften av den maten är fullt ätbar. I den här guiden ”Kylskåp temperatur – så får du maten att hålla längre” ger vi dig de bästa tipsen.

Matsvinnet beror dels på dåliga förpackningar, dels har det att göra med att vi slänger mycket mat för att vi har fel temperatur i våra kylskåp. Om det är för varmt i kylen så förökar sig bakterier och mikroorganismer snabbare, vilket förkortar matens hållbarhet och i värsta fall leder till matförgiftning. Om temperaturen är för låg så trivs inte frukt och grönt.

I rätt temperatur bromsas bakterietillväxten vilket gör att maten håller sig fräsch längre.

Kylskåp temperatur, vad är rätt?

Livsmedelsverket rekommenderar att temperaturen i kylskåp ska vara 4°C. Vid fyra grader är matens hållbarhet dubbelt så lång som i åtta grader, vilket kan spara en himla massa mat från att hamna i soporna. Sen finns det undantag. All mat trivs inte i fyra grader. En del frukt och grönsaker får köldskador om det är för kallt, de ska därför förvaras svalt eller i rumstemperatur, enligt Livsmedelsverket är 12 - 15°C optimalt . Många kylskåp har ett grönsaksfack som är lite varmare än resten av kylen. Använd det.

Kött, fisk och fågel tål kyla, och bör frysas in om de inte ska ätas de närmsta dagarna.

Läs instruktionerna på förpackningen

Alla matvaror har instruktioner på förpackningen om hur de ska förvaras. Tänk på att en del mat kan förvaras i rumstemperatur om förpackningen är oöppnad, men i kylskåp när förpackningen är bruten.

In med maten i kylen direkt

Stoppa in maten i kylskåpet direkt du kommer från affären. Kött, fisk, kyckling, mjölk och mejerivaror blir snabbt dåliga i rumstemperatur. Livsmedelverket rekommenderar att aldrig låta kylvaror stå framme längre än två timmar. 

Samma gäller för matlådor och matrester.

Organisera kylskåpet efter matvaror

Det är lättare att hutta i ett välorganiserat kylskåp och du slipper stå med öppen dörr så länge när du ska hämta mat. I kylskåp finns ofta olika temperaturzoner. Ta reda vilken temperatur du har på olika ställen med hjälp av en vanlig hushållstermometer. Ställ kött, fisk och mejerivaror i den kalla delen, frukt och grönsaker i den varmare så ökar matens livslängd. 

Släng gammal mat och rengör kylen med jämna mellanrum, så inte bakterier hinner gro. Torka bort fläckar och smuts med trasa och diskmedel.

Ställa in varm mat i kylen?

Tillagad mat ska kylas ner så fort som möjligt och stoppas i tätslutande förpackning. Men ställ aldrig varm mat i kylskåpet för då tvingar du kylaggregatet att jobba onödigt hårt, vilket ökar energiförbrukningen och sliter på kylskåpets motor. Kyl hellre maten i vattenbad innan du stoppar den i kylen.

Kylskåp temperatur – Mät med en vanlig termometer

Moderna kylskåp har oftast en inbyggd termometer, men även om ditt kylskåp är inställt på fyra grader så är det inte ovanligt att temperaturen ligger lite högre. Du mäta med en vanlig hushålltermometer på olika ställen i kylen. Lägg termometern på ett ställe och stäng dörren i en timme. Om den uppmätta temperaturen inte stämmer med termometern så kan du behöva kompensera kylskåpets termostat. Är temperaturen fel med mer än 2 grader så kan det vara fel på ditt kylskåp och läge att kontrollera den.

Om du inte kan få ner temperaturen till fyra grader så kan gummipackningen i dörren vara skadad. Kontrollera packningen och beställ en ny vid behov. Hittar du inget fel på packningen kan det vara termostaten eller kylskåpets aggregat som inte fungerar och då behöver en servicetekniker felsöka.

Frukt och grönt som trivs bäst i svalen eller rumstemperatur:

 • Banan
 • Citron
 • Lime
 • Mango
 • Aubergine
 • Avokado
 • Basilika
 • Gurka
 • Paprika
 • Tomat
 • Zucchini
 • Potatis

Matsvinn är dyrare än el

Om du sänker temperaturen från 8 till 4 grader så ökar kylskåpets energiförbrukning med ungefär 20 procent. Det låter kanske mycket. Men eftersom ett kylskåp förbrukar mellan 100 - 300 kWh per år, så ökar energiräkningen bara med mellan 30 till 90 kronor, beroende på kylskåp och elkostnad. 

Att spara energi genom att höja temperaturen i ditt kylskåp är dumsnålt eftersom alla fläskkotletter du måste slänga är mycket dyrare, och betydligt taskigare mot miljön.

Ska du tina fryst mat så kan du ställa den i kylskåpet. Det tar lite längre tid än i rumstemperatur, men spar energi tack vare att den frysta maten hjälper till att kyla ner kylskåpet och avlastar kylaggregatet.

Mer läsning: