Frysta bär. Läs våra tips när du ska frysa in mat.

Att frysa in matrester är ett väldigt bra sätt att minska matsvinnet, spara pengar och se till att alltid ha lite färdigt käk hemma. Men all mat är inte lika lämpad för frysen, och sättet som du fryser in den på kan göra stor skillnad. 

Moderna frysar är långt mycket smartare och effektiva än de frostiga kolosser du kanske växte upp med, men det är fortfarande viktigt att du sköter frysen, och maten, korrekt för att få optimal effekt. 

Här är några saker du ska göra – och inte göra – när du fryser in mat. 

Gör så här när du ska frysa in mat:

  • Märk allt du lägger i frysen med innehåll och datum. Ett tips är att ange sista datum för förbrukning, då olika saker håller olika länge även fryst. Tumregeln är att fet mat håller kortare tid än mager. 

Hur länge håller maten i frysen?

  • Kakor, bullar och annat med mycket fett i: 3 månader.  
  • Matbröd: 12 månader 
  • Bär, frukt och grönt: 12 månader 
  • Fet fisk och kött: 6 månader.  
  • Mager fisk/kött: 12 månader. 
  • Packa bröd, grönsaker, frukt och bär i täta förpackningar, till exempel zip-påsar eller tätslutande bunkar. Då håller de längre. 
  • Låt varm mat svalna i ett kallt vattenbad innan du stoppar den i frysen. 
  • När du ska frysa in mycket mat (en stor laddning köttfärssås, till exempel), dela upp den i mindre, portionsstora, förpackningar. Då går det snabbare att både frysa och tina upp den.  
  • Det skonsammaste sättet att tina fryst mat är att ställa den i kylen 24 timmar innan du behöver använda den. Om du har bråttom – använd ett kallt vattenbad. 

Gör inte så här när du fryser in maten:

  • Frys inte in råvaror med högt vatteninnehåll, som potatis, gurka och sallad. Smak och konsistens förstörs av nedfrysningen. Även yoghurt och filmjölk mår dåligt i frysen, och blir klumpigt och vattnigt. 
  • Stoppa inte in varm mat i frysen. Det höjer temperaturen i hela frysen, och kan potentiellt förstöra det som ligger i närheten. 
  • Låt inte maten stå i rumstemperatur i mer än 2 timmar innan du fryser in den. Det kan orsaka kraftig bakterietillväxt. 
  • Lägg inte in halvfulla förpackningar i frysen, då uppstår frysbränna i den tomma delen. Packa lådor och bunkar så fulla som möjligt – men lämna lite plats så att maten kan expandera när den fryser. 
  • Ha inte en tom frys. En välfylld frys håller temperaturen bättre och drar mindre el än en tom. 

Frys-tips!

Den optimala temperaturen i frys är -18°C. Det ger bra matförvaring och håller nere elförbrukning. Om du sänker en grad använder frysen upp till 5 procent mer el.

Mer läsning