Frysa kantareller, tips på hur du gör

Att frysa maten är ett smart sätt att låta färsk mat förbli fräsch under en lång tid. En del saker går utmärkt att frysa in, medan andra förlorar smak och konsistens. Det kan vara svårt att veta hur mat, frukt och grönsaker ska frysas. Alla livsmedel har olika livslängd och det gäller även när maten fryses in. Här får du tips på hur du exempelvis kan frysa kantareller, mjölk och bananer. Bli en expert på fryst mat du också.

Temperaturen i frysen är viktig för att produkterna ska hålla sig fräscha så länge som möjligt. Du vill inte riskera att ha för varmt – då kan frukt och annat bli dåligt snabbare. Du vill inte heller ha för kallt – då riskerar du frost på matvarorna och en hög elräkning. 

Frysa ägg – rätt och fel

Att frysa ägg hör kanske inte till vanligheten men det är ingen dum idé om du har ett par som är på väg att passera sitt bäst före-datum. Det viktiga att tänka på är att det inte går att frysa in ägg hela. Då spricker skalet och gulan blir alldeles seg. Däremot är det inga problem att frysa in ägg där äggulan och äggvitan är blandade. Perfekt om du vill ordna en smaskig omelett eller äggröra direkt från frysen.

Frysa mjölk och grädde – gör på rätt sätt

Det går bra att både frysa mjölk utan några större bekymmer, ju lägre fetthalt mjölken har desto längre står den sig i frysen. Det är också möjligt att frysa in ovispad grädde som ska användas till matlagning. Däremot gör sig tidigare fryst grädde sig inte speciellt bra om den vispas eller används direkt i kaffet. Vispad grädde går också bra att frysa in, den kan bli lite torr, men blanda om ordentligt så blir den fullt ätbar. När du väl ska tina mejeriprodukter så är det lämpligast att göra i kylen. 

Frysa kantareller – tips som gör svampen ännu godare

När det kommer till att frysa kantareller och övrig svamp är processen lite bökigare än med exempelvis frukt.
Kan man frysa in kantareller råa? Det rekommenderas inte att man fryser in råa kantareller. Svamp innehåller nämligen mycket vatten och expanderas därför när det fryser. Det gör att konsistensen förändras. Det finns också en risk att kantarellerna blir beska om man har frusit in dom råa. Därför finns det ett smart knep när det kommer till kantareller och annan svamp. Förväll kantarellerna (koka i sin egen vätska) på låg värme i 10–15 minuter. Efter att de svalnat är de redo att frysas in och därefter ätas inom sex månader. Här kan du läsa mer om kantareller!

Frysa jordgubbar – perfekt till smoothie

Förläng sommaren genom att frysa jordgubbar som blir över och ta fram när hösten närmar sig. Det är ett perfekt sätt att kunna avnjuta sommarens röda läckerheter även när det jordgubbsblommorna har tackat för sig. Ett tips är att skära upp jordgubbarna innan du fryser in dem så förlänger du hållbarheten. Det går också bra att mixa och använda dem i fruktiga smoothies. 

Frysa bananer – smidigt och enkelt

Bananer har ett ganska kort bäst före-datum. De blir snabbt bruna och inte speciellt goda efter ett par dagar framme. Att frysa bananer går utmärkt – och det är ett bra sätt att slippa slänga fullt ätbar frukt. Bästa sättet att frysa in bananer är att till en början skala dem, därefter skära dem i bitar och avsluta med att ha på lite citron eller lime. Den syrliga saften gör att bananerna håller sig fräscha lite längre och redo att tas fram inom två månader. 

Frysa in rabarber – passar bra till sylt eller kompott

Rabarber är ett härligt sommartecken och starten på några härliga månader framöver. Det är också en grönsak som går bra att frysa in – dessutom är det väldigt enkelt. Börja med att tvätta och låt torka, sen är det bara att skära i bitar och lägga in i frysen. Ät helst inom tio månader. Kanske ta fram rabarbern för att laga en god sylt eller kompott, eller en klassisk smulpaj? Fryst rabarber går att använda till mycket gott. 

Frysa in grönkål – och ät året om

Går det att frysa grönkål? Självklart, det går fint och processen kan inte bli enklare. Frys grönkål precis som den är, med hela blad, eller skär den i mindre bitar. Lägg den gröna kålen i en plastpåse tillsammans med några droppar vatten och minimalt med luft så håller den sig fräsch längre. För grönkålssoppan behöver du inte ens tina den. 

Fryst mat – innan du fryser in

Glöm inte att tydligt markera upp vad som ligger i förpackningen innan du stoppar in det i frysen och skriv gärna på vilket datum som du frös ner maten. Det blir lättare att hålla koll på om frukter och andra produkter fortfarande är ätbara och vad som ligger på förpackningen. Bra sätt att hålla ordning på fryst mat.

Andra vanliga frågor om att frysa in mat

Kan man frysa in kantareller utan att förvälla dem?

Det rekommenderas inte att frysa in råa kantareller. Dels för att de tar mer plats i frysen, eftersom de innehåller mycket vätska. Dels för att de riskerar att få en besk smak. Därför rekommenderas att man förväller kantarellerna innan infrysning.

Kan man frysa in filmjölk?

Vissa mejeriprodukter, som mjölk går utmärkt att frysa in. Filmjölk går också att frysa in, om du ska använda den i fryst form. Den passar däremot inte lika bra i upptinad form.

Kan man frysa in tomater?

Det går utmärkt att frysa in tomater - både hela eller krossade. Tomaternas hållbarhetstid i frysen är upp till åtta månader, men de smakar allra bäst om du äter dom inom tre månader. Tomater blir gärna vattniga vid infrysning och passar därför bäst att använda i grytor, soppor eller såser.

Mer läsning