Spara el genom att byta ut din belysning mot led-lampor

I den här guiden ger vi dig förslag på hur du kan spara el hemma och därmed minska din energiförbrukning.

Hur kan jag spara el hemma?

Du sparar el genom att “snåla” med elen och använda den på ett mer effektivt sätt, till exempel genom att korta ner duschtiden. Du kan även spara el genom att byta ut dina gamla vitvaror mot nya, mer energisnåla alternativ. 

Så kan du spara el - tips som minskar energiförbrukningen

 1. Släck belysningen och byt till led-lampor

  Se till att släcka lamporna i de rum där ingen befinner sig. Byt ut din gamla belysning till led-belysning som förbrukar 80 procent mindre el. Led-lampor håller dessutom 10-20 gånger längre tid än vanliga glödlampa.

 2. Byt ut dina gamla vitvaror och spara el

  Det är framförallt de gamla modellerna som är riktiga energibovar. Byt ut dem mot dagens mer energieffektiva vitvaror. Det kan göra stor skillnad, särskilt när det kommer till din gamla kyl och frys. Håll utkik efter energimärkningarna, de vägleder dig till de mest energisnåla alternativen.

 3. Sänk värmen med en grad

  Uppvärmningen står för största delen av din elförbrukning, du kan därför spara en hel del på att sänka värmen inomhus. Testa att sänka värmen i de rum som du sällan vistas i. Under vintern kan det räcka att sänka värmen med en grad för att det ska göra skillnad för din elförbrukning.

 4. Låt värmen cirkulera för bättre inomhusklimat

  Se till så att möbler och gardiner inte blockerar dina element, det kan göra så att de inte arbetar lika effektivt. För att elementen ska värma upp ditt hem på bästa sätt behöver den varma luften kunna cirkulera fritt.

 5. Duscha kortare tid och undvik bad

  Du kan minska elen som går till varmvatten genom att bland annat duscha kortare tid och undvika att bada. En 3 minuters dusch förbrukar ungefär 36 liter varmvatten jämfört med en dusch på 10 minuter som motsvarar ungefär 120 liter vatten.

  Minska vattenförbrukningen genom att stänga av vattnet under tiden som du tvålar in dig och schamponera håret. Ett annat tips är att installera snålspolande kranar och munstycken.

Bonustips:

 • Med gammal elektronik finns risken att de drar väldigt mycket el i standby-läge, då är det bättre att stänga av prylarna helt när de inte används.
 • Se över isoleringen av dina fönster och dörrar. Genom att byta ut slitna tätningslister kan du minska elförbrukningen.
 • Installera solceller. Detta är såklart en stor investering, men i längden lönar det sig att producera egen el då du slipper köpa in lika mycket el.

Relaterad läsning: