Pappa och barn tvättar.

Visste du att man om man tvättar sina kläder med lite mer omsorg så kan man bidra till en bättre miljö? Ett genomtänkt val av en effektiv och energisnål tvättmaskin är en riktigt bra början, men här listar vi flera smarta tips för att tvätta miljövänligt och bli mer klimatsmart i tvättstugan!

Många gånger går tvättandet av bara farten och några av oss är kanske fast i gamla invanda tvättrutiner som vi etablerade när vi lärde oss hantera en tvättmaskin för första gången. Då kanske inte energiförbrukning och klimatsmarta val var det viktigaste? Men dina tvättrutiner kan alltid förbättras – läs tipsen i vår lista och gör miljön en tjänst!

Optimera smutstvätten

Redan när du sorterar din tvätt kan du se över vad som behöver köras i hög temperatur, alltså spara det allra smutsigaste till 60 grader. Blir det en hög kvar som går att köra i 40 grader kan du passa på att tvätta det som är mindre smutsigt i ett energisnålt program.

Maxa din maskin för att tvätta miljövänligt

Planera din tvättning och passa på att optimera tvättkorgarna och köra mycket tvätt per startad tvättomgång. Om du bara kör en halvfull maskin så slösar du på onödig energi. Kan du på något sätt undvika att köra den där vita blusen i silke helt för sig själv? Kanske ligger det en linneduk i botten av tvättkorgen eller så har du andra vita plagg som du också kan tvätta i samma maskin? Bara för att du brukar köra något i 60 grader i vanliga fall betyder inte att du inte även kan köra den i 30 grader.

Tvätta miljövänligt med energisnåla program

Har du möjlighet att använda tvättmaskinens energisnåla program? Toppen! Prioritera gärna det programmet så ofta du kan för att tvätta miljövänligt – och glöm inte att ge dig själv en guldstjärna för varje gång! Tänk på att kortprogram drar mer ström då den tar mer vatten som skall värmas upp – istället för lite vatten och lång bearbetning.

TIPS!

Enligt Energimyndigheten kan man spara 88 procent i energikostnad och 70 procent vatten om man väljer de energisnåla programmen. Mest energi sparar du ju alltid genom att inte tvätta så ofta och endast köra fulla maskiner!

Tvatta Miljovanligt

Låt torktumlaren vila om du vill tvätta miljövänligt

Visst, ibland är det bråttom och man behöver ha torra kläder så snart som möjligt. Men om du har möjlighet är det en bra idé att låta torktumlaren vila. Genom att hänga upp tvätten på torkställ istället sparar du mycket energi. Och vem älskar inte doften av lakan som har hängt ute i trädgården och torkat i friska luften?

Våga vara tvättrebell

Visst, din nya tröja kommer med ett tvättråd på 60 grader, men du behöver faktiskt inte alltid följa tvättsymbolerna slaviskt. Tvättråden ger en bra fingervisning om vilken temperatur du ska välja. Visst blir din tröja även ren i 40 grader. Genom att sänka temperaturen från 60 till 40 grader halverar du nästan energiåtgången. Riktigt smutsiga kläder som träningskläder, eller underkläder är bra att tvätta i 60 grader. Passa då på att fylla upp din maskin med till exempel handdukar eller sängkläder också.

Ta det lugnt med tvättmedlet

Det är vanligt att överdosera tvättmedel i tron om att kläderna blir renare. Det blir de inte! Kontrollera först om ni har mjukt eller hårt vatten – det står på kommunens hemsida. Ungefär 80 procent av alla hushåll i landet har mjukt vatten. Det innebär att det behövs mindre tvättmedel för att få tvätten ren. På de flesta förpackningar av tvättmedel finns det en instruktion med en doseringstabell. Ofta räcker det att dosera cirka ½ deciliter tvättmedel – oavsett om det är flytande eller i pulverform.  Om du använder för mycket tvättmedel riskerar du dessutom att tvättmedlet blir kvar i kläderna. Detta kan leda till allergier, särskilt om det rör sig om parfymerat tvättmedel. Less is more!

TIPS!

Kör ett program på 90 grader då och då. De flesta personer doserar för mycket tvättmedel, då det finns en uppfattning om att tvättmedel dödar bakterier. Detta är inte fallet, utan det som dödar bakterier är höga temperaturer. I områden med mjukt vatten behövs till exempel endast 1–2 teskedar tvättmedel, beroende på hur välfylld maskinen är. Doserar man för mycket tvättmedel kan det bli problem med dålig lukt från tvättmaskinen – och i värsta fall geggar den igen.

Tvatta

Testa miljövänligt tvättmedel

Många glömmer bort att vattnet från tvättmaskinerna åker ut i våra avlopp. Det mesta kan renas i våra vattenreningsverk. Tvätta miljövänligt genom att välja tvättmedel som är märkt med ”Bra Miljöval” eller ”Svanen”. Då bidrar du till att andelen miljöfarliga ämnen i våra vatten minskar.

Tvätta miljövänligt – välj ättika istället för sköljmedel

Och när du ändå håller på att se över dina tvättprodukter – passa på att göra en detox från sköljmedel. Mjukmedel och sköljmedel är inte det bästa för vår miljö. Det finns ett enkelt och mindre miljöbelastande sätt att ändå få mjuka kläder: Blanda 2 deciliter 24-procentig ättika med 5 deciliter vatten i en tom flaska. Dosera två matskedar av blandningen i tvättmaskinens fack för sköljmedel.

Sluta tvätta – börja vädra

Har du använt ett par byxor en dag och orkar inte hänga in dem i garderoben igen? Erkänn – visst har du slängt ned dem i tvättkorgen och sen kört dem i tvätten, fast de inte alls var smutsiga? Ett bättre sätt att ta hand om byxorna är att hänga upp dem så att de får vädra. Vädra gärna utomhus om du har möjlighet till det. Genom att börja vädra kläder istället så hjälper du inte bara miljön – du ger också dina kläder en längre livslängd. De slits ofta i onödan av för mycket tvätt i maskin.

Har du en gammal tvättmaskin?

Det är svårt att tvätta miljövänligt med en gammal tvättmaskin. Många äldre tvättmaskiner kan vara riktiga miljöbovar, precis som gamla bilar eller andra elektriska prylar. Dagens modeller av tvättmaskiner kommer alltid med mer hållbara alternativ. Många har energisnåla program eller program som kräver mindre vatten, till exempel.

Hur man tvättar klimatsmart?

Tvätta inte så ofta och kör bara fulla maskiner. Se även till att välja energisnåla program på maskinen.

Vad innebär det att tvätta miljövänligt?

Välj miljövänliga tvättmedel som är snällare mot både kläder och klimatet. Sluta även överdosera tvättmedel, det gör inte kläderna renare. När du väl tvättar är det klokt att se till att maskinen är full och att du har igång ett tvättprogram som sparar energi.

Hur kan man tvätta hälsosamt?

Det mest hälsosamma, för både miljön och dina kläder, är att undvika att tvätta för ofta. Maskintvätt sliter mycket på dina plagg - och ur ett miljöperspektiv är det dessutom inte bra att tvätta allt för ofta. Ett tips är därför att vädra dina kläder då och då. Många plagg blir inte smutsiga efter endast en användning. Testa istället att vädra dina kläder och använda dem en gång till innan du slänger dem i tvättmaskinen.

Hur påverkar tvätt miljön?

Din tvättmaskin drar mycket energi och vatten, därför är det viktigt att tvätta effektivt, dvs fylla maskinen och endast tvätta när det är absolut nödvändigt. Kläder som bara har använts en gång och endast behöver blir lite "fräscha" kan vädras istället för att tvättas i onödan. Energisnåla tvättprogram rekommenderas.

Mer läsning kring rengöring