Rengöra diskmaskin, råd och tips

De flesta hushåll är beroende av en diskmaskin – en otroligt viktig apparat som ger avlastning och ro. Men smuts och matrester kan lätt proppa igen filter och leda till att maskinen diskar dåligt eller till och med går sönder. För att maskinen ska funka bra så behöver du rengöra den regelbundet. En smutsig diskmaskin kan också leda till dålig hygien och öka risken för bakterietillväxt. I vår guide ”Rengöra diskmaskin – guide för renare disk” ger vi våra bästa tips för avkalkning diskmaskin, hur du steg för steg rengör din diskmaskin, vilka rengöringsmedel som funkar bäst och vilka delar som är viktigt att hålla rena.

Det brukar räcka att göra rent diskmaskinen fyra gånger per år. Har du en stor familj och diskar flera gånger om dagen så behöver den sannolikt saneras oftare. Ett säkert tecken på att det är dags att rengöra diskmaskinen är om den börjar lukta dåligt eller om disken inte blir ren.

Rengöra diskmaskin – detta behöver du

 • Bakpulver eller bikarbonat
 • Ättika, citronsyra eller vinäger
 • Diskborste
 • Tandborste
 • Disksvamp
 • Tops eller tandpetare

Bakpulver eller bikarbonat

Bakpulver är ett naturligt rengöringsmedel som löser upp smuts och fett. Strö en matsked på botten av diskmaskinen och kör ett kort program.

Ättika

Ättika desinfekterar och dödar bakterier, samtidigt som det effektivt kalkar av maskinen och tar bort dålig lukt. Ättika kan också användas som spolglans när du kör en vanlig disk.

Citronsyra

Om du inte har ättika så funkar det lika bra med citronsyra. Det dödar bakterier, kalkar av och tar bort dålig lukt lika bra som ättika. Dessutom luktar citronsyra inte lika starkt som ättika, och ger en fräsch doft efteråt. Kör en tom maskin med två matskedar citronsyra inuti maskinen, så blir det mesta skinande rent.

Vinäger

Även vinäger hjälper till att avlägsna smuts och fett, samtidigt som det har en antibakteriell effekt. Kör ett kort program med en deciliter vinäger i diskmedelsfacket så får du en ren och desinficerad diskmaskin.

Vanligt handdiskmedel för rengöring av diskmaskin

Helt vanligt handdiskmedel funkar bra för att lösa fett,

Undvik rengöringsmedel med slipmedel

Använd inte medel som innehåller slipmedel för att rengöra maskinens utsida eller gummidelar och packningar.

Rengöra diskmaskin – gör så här

 1. Töm maskinen. 
 2. Strö en matsked bikarbonat eller bakpulver på botten av diskmaskinens, och en deciliter ättika 24% i diskmedelsfacket (har du 12% ättiksprit så dubblar du dosen). Kör sedan ett kort program med maskinen tom. Har du ingen ättika kan du köra en disk på hög temperatur med bara bikarbonat eller bakpulver.
 3. Under tiden googlar du fram manualen för din diskmaskin. Där får du reda på vilka delar som behöver rengöras i just din maskin och hur du plockar loss och sätter tillbaks dem på ett säkert sätt.
 4. När diskprogrammet är klart plockar du ut korgar, besticklådor och lösa delar. Montera loss spolarmar och filter. Torka rent alla komponenter med varmt såpvatten. Använd en diskborste eller en gammal tandborste om det behövs. Spolarmarna har små hål som kan proppas igen av matrester. Rengör hålen med tops eller tandpetare.
 5. Torka ur maskinen invändigt med en trasa och varmt såpvatten. Få bort matrester. Om den fortfarande luktar illa rekommenderas ättika, eftersom det tar bort dålig lukt. Svåra fläckar får du bort genom att strö bakpulver på dem och sedan spraya med ättika. Det sätter igång en kemisk process som löser upp det mesta. Borsta sedan bort fläcken och skölj med vatten. Glöm inte rengöra diskmedelsfacket.
 6. Montera tillbaks spolarmar, filter och korgar.
 7. Kör maskinen tom en sista gång för att göra den skinande ren.

Delar att rengöra:

Filtren 

Filtren är en viktig del av din diskmaskin och det är viktigt att rengöra dem regelbundet. Ta bort filtren och rengör dem med varmt såpvatten och en borste.

Dörren

Dörren på din diskmaskin kan bli smutsig både in- och utvändigt. Om det kommer smuts på dörrens gummitätning så kan maskinen läcka vatten på golvet. Se därför till att torka av och rengöra tätningen noga med en mjuk borste eller svamp. Fläckar kan du få bort med en lösning av bakpulver och vatten.

Korgar

Ta bort diskmaskinens korgar och tvätta dem med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel. Se till att torka av hyllorna helt och hållet innan du sätter tillbaks dem igen.

Spolarmar

Spolarmarna måste rengöras regelbundet eftersom avlagringar från kemikalier kan sätta igen spolarmens rör, hål och lager om du har för hårt vatten . Följ din bruksanvisning för att ta loss spolarmarna. Rengör alla små hål med varmt såpvatten och en borste. Sätt tillbaks spolarmarna när du är färdig.

Renare disk med diskmaskinsalt

Om disken blir fläckig och besticken rostiga så kan det bero på att det bildats kalkavlagringar i diskmaskinen. Problemet är vanligast i städer och områden som har hårt vatten. Lyckligtvis är det enkelt att åtgärda genom att fylla på disksalt i din maskin. Det är ett grovkornigt salt som inte ska förväxlas med vanligt hushållssalt. Alla maskiner har en behållare för disksalt, som behöver fyllas på då och då.

Avkalkning diskmaskin - så ofta behöver du göra det

För att undvika kalkavlagringar i din diskmaskin är det viktigt att regelbundet utföra avkalkning diskmaskin. Hur ofta beror på hur hårt vatten du har. Om det är mjukt vatten där du bor räcker det med att avkalka diskmaskinen ett par gånger om året. Om du har hårt vatten kan du behöva göra avkalkning av diskmaskinen varannan eller var tredje månad.

Spola av disken innan du ställer in

Ett trick som familjens tonåring kanske missat är att spola av matrester från tallrikar och kastruller innan man ställer in dem i diskmaskinen. Då håller sig diskmaskinen fräsch längre. 

Kör maskinen tom en gång i månaden. En diskmaskin är rätt bra på att göra rent. Kör den tom en gång i månaden med en deciliter ättika och en matsked bikarbonat, så slipper du grovrengöra den så ofta.

Mer läsning kring rengöring