rengöra ugn, bästa husmorstipsen

Ugnen är en kär och ofta välanvänd vän i köket, men efter ett tags flitigt användande blir den riktigt smutsig av gammal olja och annat som droppat och skvätt under matlagningen. Faktum är att i de flesta hem städas ugnen alldeles för sällan, men främsta anledningen till att du ska rengöra din ugn regelbundet är faktiskt inte av hygieniska skäl.

Även om matfläckar och stänk kanske inte känns särskilt fräscht så är den viktigaste anledningen till att du bör städa din ugn regelbundet brandrisken. En smutsig ugn, full med brända matrester och fett, utgör en brandrisk. Dessutom påverkar oset som skapas smaken på maten. Därför är det absolut bästa du kan göra att städa ugnen regelbundet. Då blir det både enklare att hålla efter den och du slipper den envist fastbrända maten som ofta är ett mer tidskrävande jobb. 

Rengöra ugn – hur ofta?

Rekommendationen är att rengöra ugnen noggrant minst var sjätte månad, och att däremellan hålla efter den vid behov. Vet du med dig att rengöring av ugnen är en sådan sak som du gärna skjuter lite extra på kan en god idé vara att titta på en av våra självrengörande ugnar

Självrengörande ugnar – så funkar de

Pyrolos
En ugn med pyrolos är lättstädad tack vare den smarta pyrolystekniken som förbränner alla rester från bakning, grillning och stekning. Ugnen värms upp till cirka 500 °C och bränner på så sätt bort fett och andra rester. Allt som blir kvar är lite aska som du enkelt kan torka ur med hushållspapper eller en trasa.

Ångrengöring/Water clean 
De flesta av Elvitas ugnar har funktionen Water clean, vilket gör dem väldigt enkla att städa. Du vrider vredet till Water Clean och häller 0,6 liter vatten längst ner i ugnen i en plåt. Matrester kan då efter 30 minuter enkelt torkas bort med en fuktig trasa från de emaljbelagda ugnsytorna. 

Bästa husmorstipsen för rengöra ugn

smutsig ugn, så får du rent den

För dig som har en ugn som kräver manuell rengöring finns det en hel del tips och trix som underlättar städningen. Här bjuder vi på några av våra bästa husmorstips när det kommer till fastbrända matrester. 

Med ånga och citron
Värm ugnen till 225 grader. Fyll en medelstor värmetålig skål med vatten och dela en citron i två halvor och lägg dem i skålen.
När ugnen är varm ställer du skålen i mitten av ugnen på ugnsgallret och låter den stå där i en timme. Stäng därefter av ugnen och låt den svalna. När den är tillräckligt sval torkar du rent med en fuktad trasa.

Med såpa
Såpa är en naturlig produkt som luktar gott och löser upp fett väldigt effektivt. Blanda två delar såpa med en del vatten. Häll upp i en blomspruta eller sprayflaska och spraya i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader och vänta 20 minuter. Stäng av ugnen och låt den svalna. Torka sedan bort smutsen med en fuktig svamp.

Rengör med ättika
Ättika är kanske det mest effektiva medlet mot smuts. Inte undra på att det finns med i de flesta husmorstips när det kommer till smuts och fläckar. Börja med att blanda en deciliter 12-procentig ättika, några droppar diskmedel och 1,5 dl vatten och som du häller i en sprayflaska. Spraya i hela ugnen, låt verka cirka 5 minuter och torka sedan rent med trasa. Om det ändå inte skulle göra jobbet kan du strössla bakpulver på de områden som är extra tuffa och sedan spraya på blandningen. Låt det ligga i en halvtimme och torka sedan av med en trasa. 

Rengör med en sockerbit
Socker är ett av de mest effektiva ämnena mot tuff smuts. De små sockerkristallerna blir som ett naturligt slipmedel, utan att repa ytan. Blöt ytan i ugnen du ska rengöra och gnugga med en sockerbit (obs, ej snabbitsocker då de lätt smular sönder) till smutsen är borta. Torka rent med en fuktig trasa. 

Glöm inte ugnsluckan
Du vet väl att du på en del modeller av ugnar kan ta ur glaset för att rengöra ugnsluckan? Ofta sitter glasrutan fast med skruvar men de brukar vara lätta att plocka ur. Diska den med diskmedel och sätt tillbaka igen. Går den inte att ta loss kan du rengöra med diskmedel och torka av med en trasa.

rengöra ugn, tips och trix

Bonustips! Så får du rent en riktigt smutsig ugnsplåt eller galler

Ugnsplåtar och galler är nog näst intill lika svåra att få rena som en väl ingrodd ugn. Men det finns några knep som gör jobbet enkelt. 

  1. Lägg en diskmaskinstablett i plåten och häll över kokande vatten så det fyller hela plåten. Är det ett galler fyller du en behållare och lägger i disktabletter, och sedan gallret. Låt verka i några timmar. Gnugga sedan rent med diskborste eller disksvamp. 
  2. Skulle det fortfarande sitta rester kvar vill vi återigen slå ett slag för sockerbiten. Blöt området som är smutsigt lätt och gnugga med sockerbiten. Diska sedan ren plåten från alla sockerrester. 

Mer guider om rengöring