rengöra ugn - med ättika, bikarbonat och citron

Ugnen är en kär och ofta välanvänd vän i köket, men efter ett tags flitigt användande blir den riktigt smutsig av gammal olja och annat som droppat och skvätt under matlagningen. Faktum är att i de flesta hem städas ugnen alldeles för sällan. I den här guiden går vi igenom allt som har att göra med att rengöra ugn.

Den främsta anledningen till att du ska rengöra ugnen regelbundet är faktiskt inte av hygieniska skäl. Även om matfläckar och stänk kanske inte känns särskilt fräscht så är den viktigaste anledningen till att du bör städa din ugn regelbundet brandrisken. En smutsig ugn, full med brända matrester och fett, utgör en brandrisk. Dessutom påverkar oset som skapas smaken på maten. Därför är det absolut bästa du kan göra att städa ugnen regelbundet. Då blir det både enklare att hålla efter den och du slipper den envist fastbrända maten som ofta är ett mer tidskrävande jobb. 

Rengöra ugn – hur ofta?

Rekommendationen är att rengöra ugnen noggrant minst var sjätte månad, och att däremellan hålla efter den vid behov. Vet du med dig att rengöring av ugnen är en sådan sak som du gärna skjuter lite extra på kan en god idé vara att titta på en av våra självrengörande ugnar

Självrengörande ugnar – så funkar det

Pyrolos

En ugn med pyrolos är lättstädad tack vare den smarta pyrolystekniken som förbränner alla rester från bakning, grillning och stekning. Ugnen värms upp till cirka 500 °C och bränner på så sätt bort fett och andra rester. Allt som blir kvar är lite aska som du enkelt kan torka ur med hushållspapper eller en trasa.

Ångrengöring/Water clean 

De flesta av Elvitas ugnar har funktionen Water clean, vilket gör dem väldigt enkla att städa. Du vrider vredet till Water Clean och häller 0,6 liter vatten längst ner i ugnen i en plåt. Matrester kan då efter 30 minuter enkelt torkas bort med en fuktig trasa från de emaljbelagda ugnsytorna. 

Rengöring av ugn - våra bästa husmorstips

rengöring av ugn som är smutsig

För dig som har en ugn som kräver manuell rengöring finns det en hel del tips och trix som underlättar städningen. Här bjuder vi på några av våra bästa husmorstips när det kommer till fastbrända matrester. 

Rengöra ugn med ånga och citron

Värm ugnen till 225 grader. Fyll en medelstor värmetålig skål med vatten och dela en citron i två halvor och lägg dem i skålen.
När ugnen är varm ställer du skålen i mitten av ugnen på ugnsgallret och låter den stå där i en timme. Stäng därefter av ugnen och låt den svalna. När den är tillräckligt sval torkar du rent med en fuktad trasa.

Rengöra ugn med såpa

Såpa är en naturlig produkt som luktar gott och löser upp fett väldigt effektivt. Blanda två delar såpa med en del vatten. Häll upp i en blomspruta eller sprayflaska och spraya i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader och vänta 20 minuter. Stäng av ugnen och låt den svalna. Torka sedan bort smutsen med en fuktig svamp.

Rengöra ugn med ättika och bikarbonat

Ättika är kanske det mest effektiva medlet mot smuts. Inte undra på att det finns med i de flesta husmorstips när det kommer till smuts och fläckar. Börja med att blanda en deciliter 12-procentig ättika, några droppar diskmedel och 1,5 dl vatten och som du häller i en sprayflaska. Spraya i hela ugnen, låt verka cirka 5 minuter och torka sedan rent med trasa. Om det ändå inte skulle göra jobbet kan du strössla bakpulver på de områden som är extra tuffa och sedan spraya på blandningen. Låt det ligga i en halvtimme och torka sedan av med en trasa. 

Rengöra ugn med en sockerbit

Socker är ett av de mest effektiva ämnena mot tuff smuts. De små sockerkristallerna blir som ett naturligt slipmedel, utan att repa ytan. Blöt ytan i ugnen du ska rengöra och gnugga med en sockerbit (obs, ej snabbitsocker då de lätt smular sönder) till smutsen är borta. Torka rent med en fuktig trasa. 

Glöm inte ugnsluckan

Du vet väl att du på en del modeller av ugnar kan ta ur glaset för att rengöra ugnsluckan? Ofta sitter glasrutan fast med skruvar men de brukar vara lätta att plocka ur. Diska den med diskmedel och sätt tillbaka igen. Går den inte att ta loss kan du rengöra med diskmedel och torka av med en trasa.

rengöra ugn - glöm inte ugnsplåt och ugnsgaller

Bonustips! Så får du rent en riktigt smutsig ugnsplåt eller galler

Ugnsplåtar och galler är nog näst intill lika svåra att få rena som en väl ingrodd ugn. Men det finns några knep som gör jobbet enkelt. 

  1. Använd diskmaskinstablett.

    Lägg en diskmaskinstablett i plåten och häll över kokande vatten så det fyller hela plåten. Är det ett galler fyller du en behållare och lägger i disktabletter, och sedan gallret. Låt verka i några timmar. Gnugga sedan rent med diskborste eller disksvamp. 

  2. Om det inte skulle funka - testa sockerbiten!

    Skulle det fortfarande sitta rester kvar vill vi återigen slå ett slag för sockerbiten. Blöt området som är smutsigt lätt och gnugga med sockerbiten. Diska sedan ren plåten från alla sockerrester. 

Vanliga frågor

Hur få bort det brända i ugn?

Det finns många husmorstips som gör det möjligt att rengöra din ugn med ingredienser som du redan har hemma: såpa, bikarbonat, citron och ättika. Du kan till och med testa att göra rent ugnen med en sockerbit!

Hur gör man rent en ugn bäst?

Vilken metod som kommer fungera bäst på din ugn beror på hur smutsig den är. I första hand kan du prova att blanda såpa och vatten, spraya ugnen med blandningen och därefter värma upp ugnen på 100 grader. Efter 20 minuter kan du stänga av den. När ugnen har svalnat kan du torka rent den. Om det då fortfarande skulle finnas fastbrända rester kvar på kan du testa att använda bikarbonat och ättika istället.

Hur rengöra mycket smutsig ugn?

Ingrodd smuts kan du få bort med hjälp av bikarbonat - häll det på ugnen och blanda därefter ättika, diskmedel och vatten i flaska som du sprayar ovanpå bikarbonaten. Vänta 30 minuter och torka sedan av blandningen.

Hur får man rent glaset i ugnen?

På en del ugnar kan du lyfta ut glaset genom att skruva loss det. Det underlättar vid rengöring då du kan göra rent hela ytan. Använd diskmedel och vatten. När glaset är torrt kan du skruva tillbaka det på plats. Om glaset på din ugn ej kan skruvas loss kan du fortfarande använda vatten, diskmedel och en mjuk trasa för att göra rent den på bästa vis.

Vad händer om man inte rengör ugnen?

Utöver att det inte är så trevligt att ha en smutsig ugn med brända matrester är det faktiskt också en brandrisk - därför är det viktigt att du regelbundet gör rent din ugn. Ju oftare du rengör den, desto enklare är det dessutom att få den ren. När du väntar länge mellan städtillfällena kommer det vara mycket svårare att få bort den fastbrända maten.

Mer guider om rengöring