På en induktionshäll står en gryta och en mokabryggare.

Att ta hand om induktionshällen är väldigt viktigt för att hålla den i topptrim – både vad gäller utseende och funktion. Likt de allra flesta köksprodukter så ökar livslängden om den sköts om och rengörs ordentligt med jämna mellanrum. Risken finns annars att smuts och fett bränns fast i hällen och det kan i längden påverka effektiviteten. Så hur rengöra induktionshäll? I den här guiden ger vi dig de bästa tipsen.


Nya häftiga hushållsredskap och vitvaror tillkommer hela tiden men induktionshällen är trots allt en av de senaste årtiondens smartaste och mest funktionella vitvara. Med modern teknik och magnetfält värmer den snabbt upp stekpannor och kastruller och svalnar lika snabbt när den inte längre används. Men för att induktionshällen ska fungera så bra som möjligt krävs det också att du tar hand om den. 

5 tips för att göra rent induktionshällen

 1. Daglig rengöring med tvättsvamp – effektivt och förebyggande

  Spisen är kanske det mest vanliga köksredskapet och givetvis blir även den smutsig. Fingeravtryck, överkokning och spill är del av vardagen i köket och det skapar en hinna som lägger sig på glasytan. Så länge det inte får ligga kvar och bränna fast till nästa gång du använder hällen så är det enkelt att få bort. Använd en våt tvättsvamp, papper eller mikroduk och torka av – gärna med lite diskmedel eller köksspray. Detta är det enklaste sättet att hålla din spis i toppform och förebygger att du får mer bestående smutsproblem. 

 2. Specialmedel för glaskeramik – två heta tips

  Vanlig köksspray kan göra jobbet väl, framför allt om det görs efter varje användning. Men ibland behövs det en mer rejäl omgång och ännu bättre medel för att få bort smuts som verkar blivit ett med din häll. Om så är fallet så kan du använda lösningsmedel som är avsett för glaskeramik, som ytan på en induktionshäll. Det är både effektivt och skonsamt. Glöm inte att torka bort allt medel efteråt, annars finns det en risk att själva rengöringsmedlet skapar fläckar på glasytan. 

  Om du vill använda ett mer miljövänligt och ekonomiskt alternativ kan du ta hjälp av ett gammalt husmorsknep för att göra rent hällen. Blanda en deciliter ättika med några teskedar bakpulver och häll i en sprayflaska. Det är ett billigt och bra sätt att ta hand om den hårt sittande smutsen. Om det ändå inte skulle göra jobbet kan du strössla bakpulver på de områden som ska behandlas och sedan försiktigt ta lite kokande vatten på. Låt det ligga i en halvtimme och torka av med trasa efteråt. En svårslagen och klassisk metod. 

 3. Skrapa induktionshäll – när smutsen inte viker sig

  Om ovanstående steg ändå inte har hjälpt och det fortfarande ligger kvar ingrott fett och socker så är det dags att ta fram det tunga artilleriet – hällskrapan. När medlet inte har lyckats slutföra jobbet kan du med skrapans vassa yta jobba bort den mest envisa smutsen. Var noga med att välja en skrapa som är anpassad för induktionshällar eller motsvarande. Vinkla skrapan i 45–60 graders vinkel och börja försiktigt så att du inte riskerar att repa ytan. Jobba i små rörelser så säkerställer du att du får bort all oönskad restprodukt. Avsluta med att torka rent smutspartiklarna som lossnat. Tänk på att skrap-metoden ska användas först när lösningsmedel inte har fungerat. 

 4. Fläckar induktionshäll - hur gör jag rent kring touch-knapparna?

  Att få bort fläckar och göra rent touch-panelen kan göras på samma sätt som den övriga delen av hällen. För att du ska slippa att de olika kokzonerna sätts på och av när du gör rent kring touch-panelen så kan du sätta på knapplås om sådant finns på induktionshällen. På så vis riskerar du inte att råka sätta på någon platta i onödan. 

 5. Saker att se upp för – för att motverka slitage

  Nu har vi tagit upp ett par tips för att förebygga smuts och rengöra induktionshäll. Men det finns också ett par saker som du ska undvika när du gör rent induktionshällen. 

  - Svinto på glashäll är en dålig idé. Du bör faktiskt undvika svinto eller annat hårt och vasst material som kan skada hällen vid rengöring. Med undantag för en vinklad skrapa som är avsedd för just rengöring av häll.
  - Se till att kastruller och stekpannor är torra när de ska användas på spisen. Det finns annars en risk att friktionen mellan vatten och kastrull kan bidra till slitage på hällen.
  - Använd gärna lock när du kokar för att minimera skvätt och stänk som gärna sätter sig på glasytan, i synnerhet om det är varmt. 
  - Dra inte stekpannor längs hällen – det riskerar att repa hällen om saker kommer emellan. 
  - Håll alla stekpannor rena för att undvika onödigt slitage när du ställer ner dem på hällen. På så vis riskerar du inte att repa glasytan.

Grytor till induktionshäll

Till din induktionshäll behöver du förstås också ha grytor som fungerar. I och med den magnetiska tekniken är det inte alla material och produkter som fungerar på en induktionshäll. Gjutjärn och teflon är två material som gör sig allra bäst på induktionshällar och i Elvitas sortiment är alla grytor anpassade för just induktionshällar. Här kan du välja mellan olika former och storlekar som passar just till din häll. Allt från kastruller som rymmer en liter upp till femliterskastruller – för större middagar.

Portabel induktionshäll

Om du har en husvagn, mindre sommarstuga eller en båt är det en bra idé att ha portabla köksprodukter. Hos Elvita kan du hitta en portabel induktionsplatta som passar perfekt när du är på resande fot. Den fungerar på samma sätt som den vanliga induktionshällen – och allt som behövs är ett vägguttag. Dessutom är den utrustad med timer och barnlås. Smidig och enkel att ta med – för dig som gillar praktiska kökslösningar.

Spis med induktionshäll

Spis med induktionshäll har den senaste tiden blivit den vanligaste typen i nya kök. Även om det finns en charm i att använda gasspis kan det kännas läskigt och även lite bökigt med påfyllnad av gas. Glaskeramikspisar med kokzoner är fortfarande populära även om det tar lite längre tid att få varma. Fördelen med en spis som har en induktionshäll är att den är snabb och lätthanterlig och när du kompletterar det med en ugn så får du ett pålitligt redskap i köket. I stort sett allt som tillagas varmt kan göras på en ugnsspis med induktionshäll. Det har blivit det kompletta köksredskapet. I den här ”rengöra induktionshäll”-guiden har du också fått praktiska tips på hur du håller hällen ren och fin över tid.

Vanliga frågor om att rengöra induktionshäll

Hur får man bort bränt på induktionshäll?

Eftersom att induktionshällen svalnar snabbt efter användning är det många som tror att inget kan bränna sig fast på den. Detta stämmer dock inte, matrester kan definitivt fastna i hällen och därför är det viktigt att rengöra den regelbundet.

Hur får jag rent en induktionshäll?

Se till att rengöra hällen efter varje användning. Torka av med en mjuk trasa eller en bit hushållspapper. Du kan med fördel använda diskmedel. Ibland behövs en mer noggrann rengöring och då kan du använda dig av specialmedel för glaskeramik.

Kan man få bort repor på induktionshäll?

Undvik svinto, den grova sidan av tvättsvampen eller annat hårt material som kan skrapa och skada din häll. Fula repor som uppstår kan nämligen inte åtgärdas och därför är det viktigt att vara noga med att sköta rengöringen på rätt sätt. Använd särskilt rengöringsmedel och glasskrapa avsedda för just glaskeramik- och induktionshällar.

Fler guider om rengöring