Tvätta vita skor i tvättmaskinen
Tvätta vita skor i tvättmaskinen. Hur gör man?

Ett par vita sneakers är ju som bekant inte vita särskilt länge, och det är ju därför lockande att tvätta dem så att de kan återfå sin just nyinköpta-glans. Men hur ska man tänka för att få skorna rena utan att slita på dem i onödan? Spana in vår guide hur du mest effektivt tvättar och torkar dina skor.

Tvätta skor i tvättmaskin – tänk på detta

Det finns de som menar att man aldrig ska tvätta skor i tvättmaskin. Det kan du göra, men det finns några saker som du behöver ha koll på:

 • Vad säger skornas skötsel- eller tvättråd? Följ dem. Är det så att det står ”endast handtvätt” så kan du ändå våga dig på att tvätta dem i maskin, men välj då ett tvättprogram för fintvätt på max 30 grader. Detta gäller dock inte alla material…
 • Är skorna i mocka, skinn, nubuck eller Gore Tex? Då har de inte i din tvättmaskin att göra. Detta gäller även skor med detaljer av dessa material, de kommer nämligen då att bli fula om du tvättar dem i maskin. Till mocka- och nubuckskor använder du i stället en borste eller ett sudd för tuffare fläckar, skinnskor torkas av och behandlas med skokräm eller fett. Gore Tex tvättas bäst för hand.
 • Sliter tvättmaskinen på skorna? Det är ofta skosulorna som far illa av maskintvätt. Limmet som fäster sulan mot skons överdel kan påverkas av värme och materialet kan gulna så tvätta i kallt vatten om inte tvättrådet anger att det fungerar med varmare vatten. Det är därför bra att undvika att tvätta skorna alltför ofta i maskin.

Förbered skorna inför tvätt

Det finns några saker du ska göra för att undvika onödigt slitage på skor och maskin och som även gör att resultatet av tvätten blir mer framgångsrikt.

 • Slå ihop sulorna utomhus så att grus och skräp försvinner.
 • Ta bort skosnörena och innersulorna. Skosnörena kan du tvätta i maskinen, men sulorna bör handtvättas.
 • Behandla eventuella tuffare fläckar innan, antingen med fläckborttagningsmedel eller så finns det husmorstips som är effektiva på just vita skor.
 • Lägg skorna i en tvättpåse, det skyddar både skor och maskin. Det finns även tvättpåsar som förhindrar att mikroplaster från dina skor sköljs ut i vattnet.
 • Innan du sätter på maskinen, lägg även in ett par handdukar för att skydda maskinen från bulor och dig själv från oljudet som annars uppstår.

Husmorstips för tvätt som tar bort envisa fläckar

 1. Blanda vatten och bikarbonat till en pasta.
 2. Skrubba skosulorna med tandborsten och bikarbonatpastan.
 3. Torka av med en fuktig trasa.
 4. Kör sedan i tvättmaskinen, men det är inte säkert att du behöver.

Luktar skorna? Då kan du ta bikarbonaten och strö ut 2 tsk i vardera sko och låta stå över natten. Dammsug sedan bort resterna och lukten ska vara borta.

Kan jag torktumla skorna? Att köra skor i torktumlare är inte att rekommendera. Det är inte särskilt effektivt, och både skor och torktumlare kan skadas. Visst kan du torka i ett torkskåp eller med hjälp av en luftavfuktare – men allra bäst resultat (även om det tar lite längre tid) får du om du torkar dem i rumstemperatur. Stoppa lite tidningspapper i, det suger upp vätan och hjälper även till att hålla formen på skorna.
Vill du förresten ha tips på hur du bäst inreder din tvättstuga? Här hittar du inspiration!

Mer guider om rengöring