Tvätta vita skor i tvättmaskinen
Tvätta vita skor i tvättmaskinen. Hur gör man?

Ett par vita sneakers är ju som bekant inte vita särskilt länge, och det är ju därför lockande att tvätta dem så att de kan återfå sin just nyinköpta-glans. Men hur ska man tänka för att få skorna rena utan att slita på dem i onödan? Spana in vår guide hur du mest effektivt går till väga för att tvätta dina skor i tvättmaskin - och hur du kan torka dem på bästa sätt.

Tvätta skor i tvättmaskin – tänk på detta

Det finns de som menar att man aldrig ska tvätta skor i tvättmaskin. Det kan du göra, men det finns några saker som du behöver ha koll på:

 1. Vad säger skornas skötsel- eller tvättråd?

  Följ dem. Är det så att det står ”endast handtvätt” så kan du ändå våga dig på att tvätta dem i maskin, men välj då ett tvättprogram för fintvätt på max 30 grader. Detta gäller dock inte alla material…

 2. Är skorna i mocka, skinn, nubuck eller Gore Tex?

  Då har de inte i din tvättmaskin att göra. Detta gäller även skor med detaljer av dessa material, de kommer nämligen då att bli fula om du tvättar dem i maskin. Till mocka- och nubuckskor använder du i stället en borste eller ett sudd för tuffare fläckar, skinnskor torkas av och behandlas med skokräm eller fett. Gore Tex tvättas bäst för hand.

 3. Sliter tvättmaskinen på skorna? 

  Det är ofta skosulorna som far illa av maskintvätt. Limmet som fäster sulan mot skons överdel kan påverkas av värme och materialet kan gulna så tvätta i kallt vatten om inte tvättrådet anger att det fungerar med varmare vatten. Det är därför bra att undvika att tvätta skorna alltför ofta i maskin.

Förbered skorna inför tvätt

Det finns några saker du ska göra för att undvika onödigt slitage på skor och maskin och som även gör att resultatet av tvätten blir mer framgångsrikt.

 • Slå ihop sulorna utomhus så att grus och skräp försvinner.
 • Ta bort skosnörena och innersulorna. Skosnörena kan du tvätta i maskinen, men sulorna bör handtvättas.
 • Behandla eventuella tuffare fläckar innan, antingen med fläckborttagningsmedel eller så finns det husmorstips som är effektiva på just vita skor.
 • Lägg skorna i en tvättpåse, det skyddar både skor och maskin. Det finns även tvättpåsar som förhindrar att mikroplaster från dina skor sköljs ut i vattnet.
 • Innan du sätter på maskinen, lägg även in ett par handdukar för att skydda maskinen från bulor och dig själv från oljudet som annars uppstår.

Vill du undvika att tvätta skor i tvättmaskin? Testa vårt husmorstips!

 1. Blanda vatten och bikarbonat till en pasta.
 2. Skrubba skosulorna med tandborsten och bikarbonatpastan.
 3. Torka av med en fuktig trasa.
 4. Kör sedan i tvättmaskinen, men det är inte säkert att du behöver.

Luktar skorna? Då kan du ta bikarbonaten och strö ut 2 tsk i vardera sko och låta stå över natten. Dammsug sedan bort resterna och lukten ska vara borta.

Kan man torktumla skor?

Att köra skor i torktumlare är inte att rekommendera. Det är inte särskilt effektivt, och både skor och torktumlare kan skadas. Visst kan du torka i ett torkskåp eller med hjälp av en luftavfuktare – men allra bäst resultat (även om det tar lite längre tid) får du om du torkar dem i rumstemperatur. Stoppa lite tidningspapper i, det suger upp vätan och hjälper även till att hålla formen på skorna.

Tips! Läs om hur du bäst inreder din tvättstuga.

Vanliga frågor om att tvätta skor

Varför ska man inte tvätta skor i tvättmaskin?

Alla skor kan inte tvättas i maskin, därför är det viktigt att säkerställa att dina skor är tillverkade i ett material som kan hantera tvättmaskin. Skor som inte är anpassade för tvätt i maskin kan istället rengöras på andra sätt - läs skötselråden för just dina skor för att veta exakt hur du ska gå tillväga. Genom att följa dina skors specifika råda undviker du att förstöra dina skor i onödan.

Hur många grader kan man tvätta skor på?

Följ de skötselråd som gäller just dina skor. Skor som exempelvis endast ska tvättas i 30 grader kan ta skada av att tvättas i varmare temperaturer. Tänk på att om du tvättar dina skor i tvättmaskin att du väljer rätt program som inte sliter allt för mycket på dina skor - det är oftast det varma vattnet som är boven och därför rekommenderas det allt som oftast att tvätta i kallt vatten.

Hur får man bort svettlukt från skor?

För att förebygga svettlukt i skor är det viktigt med noggrann fothygien, dvs tvätta sina fötter varje dag och se till att alltid använda rena strumpor. Ett tips är även att inte använda samma par skor två dagar på raken. Ge istället dina skor möjlighet att "vädras" innan de ska användas igen.

När skor används länge eller vid exempelvis träning kan de såklart ändå börja lukta. Det finns en del husmorstips som fungerar för att få bort den envisa lukten:

1) Strö lite bikarbonat i vardera sko och låta stå över natten. Nästa dag dammsuger du bort resterna och då ska lukten vara borta.

2) Stoppa skorna i en platspåse och låt dem stå i frysen över natten. Om lukten inte är borta nästa dag kan du prova att ha dem i frysen lite längre.

3) Massera en ättikablandning (4 matskedar ättika och 1 liter vatten) på insidan av skorna. Låt lösningen verka över natten och skölj sedan skorna ordentligt.

Fler guider om rengöring