Led-lampa med filament.

Gamla glödlampor är ett minne blott och i dag är det istället led-lampor som gäller. En led-lampa är mycket mer energisnål, avger inte värme och är därför säkrare – och led-lampor minst 30 gånger så långt som en glödlampa. Men hur fungerar de? Och vilken styrka behöver man? Här har vi sammanfattat några vanliga frågor när det gäller led-belysning.

Innehåll:

 • Skillnad mellan led och glödlampor
 • Vilken sockel?
 • Vad är Kelvin?
 • Vad är lumen?
 • Checklista innan du köper led-lampa
 • Vanliga frågor

Efter att EU förbjudit de gamla glödlamporna har utbudet av led-belysning ökat. I dag hittar du allt du kan tänkas behöva när det gäller hemmabelysning med olika led-lösningar. Men du kanske känner dig lite vilsen i led-djungeln och funderar på vad Kelvin, lumen och Ra är för något? Här reder vi ut begreppen:

Skillnaden mellan  led-lampor och glödlampor

Vad är skillnaden mellan de två olika typerna av belysning?

 1. Avger ingen värme.

  LED – Light Emitting Diodes (lysdiodlampa på svenska) har ingen glödtråd som gamla glödlampor har. Det innebär att de inte avger någon värme, och energin går istället till att skapa ljuset. En led-lampa innebär mindre risk för brand och ingen risk att bränna sig på en lampa.

 2. Högre inköpspris.

  Led-belysning är dyrare än glödlampor när man köper dem, men eftersom de drar ca 80 procent mindre el och har en betydligt längre livslängd, så sparar man ändå in pengarna.

 3. Längre livslängd.

  Led-lampan har betydligt längre livslängd än en vanlig glödlampa. Man brukar säga att en led-lampa håller 30-40 gånger längre än en glödlampa. En modern led-lampa kan lysa i 30 000 timmar. Det är över tre år om lampan är på hela tiden och tio år om den används tre timmar per dag.

 4. Lägre miljöpåverkan.

  Den totala miljöpåverkan för en led-lampa blir mindre tack vare längre energianvändning och lång livslängd på lampan = betydligt färre lampor behöver bytas ut och lämnas in för återvinning. 

Vilken sockel ska jag ha?

Vad betyder E-27? Led-lampor kommer i olika storlekar för att passa olika socklar – dessa hittar du ofta angivna på förpackningen till exempel: LED- E27 som betyder en viss sockelstorlek, LED – E14 eller LED –GU10. Dessa socklar passar allt från spotlights till taklampor och bords- och golvlampor i många olika storlekar.

Se vårt utbud av led-belysning.

Led-belysning - vad är Kelvin?

Led-lampor finns i olika färgtemperatur, Kelvin. Du har säkert hört att led-ljus enbart är kallt och har en blå ton – inte så mysigt. I dag finns led-lampor i många olika färgtoner och temperaturer, något som anges i Kelvin. Ju högre färgtemperatur (K), desto kallare ljus. En led-lampa med 3000 K har en varmvit ton, medan en naturlig vit ton har 3500-4500 K. Ett kallt vitt ljus har mellan 4500-10000.

Led-belysning - vad är lumen?

Lumen – det nya Watt. Glödlampans effekt angavs i Watt, och led-lampas effekt anges istället i något som kallas Lumen (lm). Ju högre lumen, desto mer (starkare) ljus. Vill man vara lat och snabbt översätta kan man tänka sig att man tar bort sista siffran i lumen, till exempel 249 lm = 25 Watt. Här är en lista på en mer korrekt översättning:

Omvandla Watt till Lumen:  

15W: 136 lm
25W: 249 lm
40W: 470 lm
60W: 806 lm
75W: 1055 lm
100W: 1521 lm

Hur många Lumen behöver man för en led-lampa?

Beroende på hur du vill ha det hemma, och vilka lampor du har kan du sen bestämma lumen.

100 lumen = svagt ljus

Med 100 lumen får du ett svagt ljus som passar bra som trivselbelysning i till exempel en fönsterlampa, bordslampa eller julstjärna. 100 lm = ca 15 Watt. Behöver du punktbelysning i badrummet behövs 50–250 lm och med färgtemperatur på ca 2 500–3 000 K.

200 lumen = bra mysbelsyning

En led-lampa med 200 lumen passar som mysbelysning, till exempel i ett gästrum, eller i bordslampa där man inte vill ha för starkt ljus. 200–250 lm funkar också bra i en läslampa som inte är riktad. 200 lm = ca 25 Watt.

400 lumen = “normalt” ljus

400 lm ger ett ganska måttligt/starkt ljus och passar i taklampor och allmänbelysning, så kanske det vanligaste du behöver hemma. 400 lm = ca 40 Watt. I takt med att lm blir högre behöver man tänka på vilken färgtemperatur man ska ha. Ovanför köksbordet passar led-lampor från 430–800 lm men då rekommenderas en färgtemperatur på 2 500–3 000 K. I badrummet kan man välja led-lampor eller led-lysrör på mellan 430–800 lm och med en färgtemperatur på ca 2 500–3 000 K.

700 lumen = starkt ljus

Har du behov av extra bra belsyning hemma, till exempel där du lagar mat eller i ett arbetsrum kan det vara bra med led-lampa på 700 lm = ca 60 watt. Även här behöver du tänka på färgtemperaturen och välja mellan 2 700–4 000 K. Till ett sminkbord rekommenderar vi led-lampor med ett varmvit eller vit ljusfärg (upp till 4 000 K).

Vill du lära dig om olika belysning för olika rum och olika funktioner kan du testa Energimyndighetens lampguide gratis.

Snabb checklista: 3 saker att tänka på innan du köper en led-lampa:

• Passar lampan din sockel? Kolla upp din armatur innan! De vanligaste storlekarna på olika socklar är E14, E27, GU10, Gu 5.3, G53.

• Har du valt rätt lumen? 40 Watt = ca 400 lm.

• Har du rätt Kelvin = färg? Mellan 2700–3000 K brukar vara lagom i hemmet.

Vanliga frågor om led-lampor

Vad är färgåtergivning och Ra?

Led-lampor som återger färg. Färgåtergivning innebär hur väl ljuskällor återger färger och det anges i Ra. Värdet för Ra går från 0-100, där 100 Ra motsvarar dagsljus. Det är krav på att alla led-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre. De flesta led-lamporna vi använder hemma har färgåtergivning 80-89.

Finns det dimbara led-lampor?

Led-lampa till dimmer. Visst kan man i dag köpa led-lampor som passar till dimmers, alltså dimbara lampor. Hade du tidigare dimmers som fungerade med glödlampa, kan du behöva kolla upp om du har en kompatibel dimmer för att kunna dimra en led-lampa. Det kan också vara bra att känna till att dimbara led-lampor oftast är lite dyrare. Kolla på förpackningen – där ska det framgå om lampan inte är dimbar

Hur återvinner man en led-lampa?

Led-lampor = elektronikavfall. En led-lampa slänger du inte i soporna utan den återvinner du som elektronikskrot eller sorterar under Ljuskälla om det finns på din anläggning. Led-lampor innehåller inget kvicksilver

Var slänger man LED-lampor?

Led-belysning räknas som el-avfall. När det är dags att göra sig av med trasiga lampor eller led-lampor som har slutat fungera ska de slängas i den behållaren som är avsedd för elavfall på avfallscentralen.

Hur lång livslängd kan en LED-lampa ha?

Elvitas led-lampor har en livslängd på cirka 15 000 timmar. Led-lampor är kända för att ha en lång livslängd - de klarar dessutom av att lysa många fler timmar än traditionella glödlampor. Utöver det är led även ett mer energisnålt alternativ. Fördelarna med led-belysning är alltså många!

Relaterad läsning