Belysning inomhus från Elvita

Lampor och belysning är inte bara en nödvändighet, de skapar också oändliga möjligheter till unik och intressant inredning. Genom att börja i rätt ände och ta del av våra designtips blir det både enkelt och roligt att inreda med belysning inomhus.

Utgå från rummets helhet när du inreder

För bästa resultat bör din belysning inomhus samspela med andra detaljer i ditt hem. Både möbler, väggkulörer och textilier har en inverkan på vilken ljuskälla som fungerar bäst. Har du mörka möbler, detaljer och tapeter, absorberas ljuset och därför behövs fler ljuskällor för att rummet ska upplevas inbjudande.

LED-belysning inomhus ger blått ljus

Vilken typ av glödlampa du använder gör stor skillnad för upplevelsen av ditt hem. Värt att lägga på minnet är att vita glödlampor passar till de flesta färger i din inredning, eftersom de ger ett ljus som liknar naturligt dagsljus. Gula glödlampor tar i stället fram det bästa hos varma väggkulörer och tapeter. LED-belysning ger ett blåaktigt ljus som passar bra med dova pasteller, men de kontrasterar även fint mot varma gula toner.

Belysning inomhus, svarta lampor från Elvita

Variation och djup för belysning inomhus

Det behövs en blandning av riktat och diffust ljus för att rummet ska bli trivsamt. Placera olika sorters lampor i olika höjder och nivåer och gör hemmet mer levande.

I ett vardagsrum anses mellan fem och tio ljuskällor lagom, vilket ger stora möjligheter för att leka runt med belysningen och skapa variation!

 1. Investera i en stilsäker golvlampa

  Att investera i en stilsäker och tidlös golvlampa är ett smart drag om du behöver funktionell belysning. Golvlampan tar ofta stor plats, blir en snygg inredningsdetalj och passar perfekt i läshörnan där ett riktat ljus underlättar.

 2. Sätt din personliga prägel med lampfötter och skärmar

  Den perfekta lampskärmen kan förändra hur ett helt rum upplevs, men dess potential förbises allt för ofta. Kombinera lampfot och lampskärm med andra textilier som mattor och gardiner i samma eller kompletterande färger och lyft rummet till en ny nivå.

  En snygg lampskärm kan både göra din bordslampa till ett blickfång – eller få den att smälta in i den övriga interiören.

 3. Utnyttja väggarna – sätt upp vägglampor

  Placera vägglampor i nivå på var sida av sängen för att inreda sovrummet klassiskt och samtidigt skapa ett städat intryck. Dras du mer mot den industriella stilen ger lampor placerade på sängborden ett tuffare intryck.

  Ett tips för att öka mysfaktorn i sovrummet är att ordna dimbara vägglampor, speciellt om du gillar att läsa på kvällarna men inte uppskattar det skarpa ljuset.

Kom ihåg stämningsbelysningen!

Känslan du vill uppnå i ett rum påverkas av dina ljuskällor. För att hemmet ska upplevas både mjuk och inbjudande är stämningsbelysning viktigt, speciellt om du inreder med mörka och hårda detaljer. Att placera mindre ljuskällor på olika nivåer i bokhyllan, på sidobordet eller byrån blir både riktigt stämningsfullt och snyggt.

Tips! Omvandla din funktions- eller allmänbelysning till stämningsbelysning med hjälp av en dimmer. Det finns även glödlampor med dimmerfunktion som kan styras via strömbrytaren.

Belysning inomhus, inredningsprofilernas favoriter

Inredningsprofilernas favoritlampa på tre olika sätt!

Alta är inredningsproffsens val i vår för belysning inomhus. Med sin design är den lika snygg till alla stilar!

@faggemala1912:
"Jag är svag för att blanda antikt med nytt. Lampan passar så bra på den antika rokokobyrån.”

@3res:
”Det är så fint att bryta av den ljusa inredningen med en svart lampa. Den passar perfekt som läslampa till fåtöljen.”

@rangas_etc:
”En ny lampa har fått flytta in och den lyser upp vår lilla hall.”

Vanliga frågor om belysning inomhus

Hur ska man inreda med belysning?

- Allmänbelysning - Det är viktigt att en huvudsaklig ljuskälla i rummet, till exempel i form av en taklampa. Ibland kan belysningen behöva kompletteras med mindre lampor som också har funktionellt syfte.
- Vägglampor - Ta tillvara på utrymmet på väggarna och häng upp lampor på exempelvis väggen i sovrummet.
- Många ljuskällor - Se till att kombinera olika typer av belysning: både funktionellt och mysigt ljus.
- Lampor, en snygg inredningsdetalj - Välj former, storlekar och färger på lamporna, skärmarna och lampfötterna som matchar din övriga inredningsstil.

Vilken belysning ska man ha?

När det kommer till belysning inomhus är det viktigt att tänka på att kombinera allmänbelysning, funktionell belysning och stämningsbelysning. För bästa resultat bör du ha 5-10 ljuskällor i ett och samma rum.

Hur många ljuskällor i ett vardagsrum?

Ha vardagsrummet storlek i åtanke när du inreder rummet med ljuskällor - ju större rummet är desto mer belysning kräver det. Minst fem olika ljuskällor är att rekommendera, vilket inkluderar allt från lampan i taket och golvlampan vid soffan - till mysbelysningen i form av ljusslingor, vägglampor och bordslampor.

Hur placera belysning?

Dags att inreda med belysning inomhus men osäker på hur du ska gå tillväga? Ett tips är att utgå från rummets helhet när du planerar vilka typer av lampor som ska användas och var i rummet de ska placeras. För att skapa mer dimension i rummet ska du tänka på att ha lampor på olika höjder - dvs både i taket, på väggarna och på golvet. Bordslampor kan med fördel placeras på fönsterbrädor och på möbler.

Mer läsning kring belysning inomhus