Skapa funktionell och mysig belysning hemma med våra tips.

När det blir mörkare ute blir det viktigare att kunna ha mysig och stämningsfull belysning i hemmet. Och jobbar man mycket hemma är funktionellt ljus minst lika viktigt. Hur gör man då för att skapa mysig och samtidigt effektiv belysning hemma?

Under hösten och vintern får vi ju inte så mycket naturligt ljus in genom våra fönster, så att använda lampor inomhus är en nödvändighet. Förutom att lamporna hjälper oss att lysa upp och se bra kan de också bidra till att skapa en mysigare och lugnare stämning. Ju fler ljuskällor du har hemma, desto större möjlighet har du att ändra funktion och stämning i ditt hem.

Vilken belysning ska man ha hemma?

Man brukar dela upp belysning för hemmet i tre olika grupper: allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Man kan använda sig av olika armaturer (lampor) för att uppnå alla dessa olika typer av belysning i ett rum. Fundera först vilken typ av funktion du behöver i ditt rum, och sen kan du alltid lägga till fler lampor för extra valmöjligheter.

Allmänbelysning

Med allmänbelysning menas till exempel en taklampa eller takplafond i hallen som har ett kraftigt ljus, så att man hittar rätt vantar på hatthyllan eller behöver starkt ljus för att dammsuga. Det kan också vara en taklampa över matsalsbordet där ni behöver se ordentligt när ni har tagit fram ert sällskapsspel. Och i tvättstugan, klädförrådet och badrummet är bra allmänbelysning alltid att rekommendera. Vill du kunna variera styrkan i din taklampa över bord eller i allmänna utrymmen, kan du koppla på en dimmer så att du kan sänka ljusstyrkan när det vankas mys. Och självklart kan man alltid komplettera allmänbelysningen med stämningsbelysning och punktbelysning.

Mysig belysning

Mysig belysning, även känt som stämningsbelysning, kallas de lampor som skapar en mysig känsla i ett rum, och som även fungerar lite som en inredningsdetalj. Denna typ av belysning kanske inte i första hand hjälper dig att hitta en synål i ryamattan – men den är snygg att se på och hjälper till att flöda ut ett mysigt ljus i ditt rum. Här finns det mängder av varianter att välja mellan; snygga bordslampor i olika design, ljusslingor, vägglampor, fönsterlampor, golvlampor... 

Tricket är att använda svaga led-lampor (cirka 200-250 lm) så att ljuset blir varmt och inte för starkt. En snygg bordslampa i ett hörn med för starkt ljus kan se felplacerad ut och dessutom blända dig i ögonen.  

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning innebär i princip riktad belysning, eller punktbelysning. Till exempel en riktad läslampa vid sängen, skrivbordslampa eller en riktad taklampa över din köksö eller matbord. Riktad belysning är designad för att ge ett starkare ljus över en viss yta och den bländar inte utanför ytan. Riktad funktionsbelysning är perfekt när du arbetar vid ett skrivbord, sitter och stickar i soffan eller behöver ett tydligt läsljus bredvid din favoritfåtölj.  

Tips för belysning: Hur ska man bäst placera lampor?

Rätt belysning på rätt plats! Här har vi satt ihop en liten guide för hur du ska tänka när du väljer ut lampor och hur du kan placera dem hemma:  

  1. Installera en dimmer till taklampan! 

    I hallen, köket och i sovrummet är det smart med starka ljuskällor i taket så att man kan se ordentligt när man sätter på sig skorna, lagar mat eller städar och byter sängkläder. Men om du installerar en dimmer kan du lätt ändra stämningen, så att ljuset blir mjukare. Perfekt om du vill kunna ändra och variera belysningen.  

  2. Satsa på punktbelysning  

    Har du ett fönster där växterna prunkar? Satsa på att punktbelysa växterna med en fönsterlampa för att ge dem extra ljus – och samtidigt visar du upp dina gröna skapelser! Du kanske också vill punktbelysa en vacker tavla eller en bokhylla med fina designföremål? Riktade spotlights i taket, ljusslingor eller tavellampor kan göra jobbet åt dig. Punktbelysning räcker sällan för att helt belysa ett rum, men är bra komplement till exempelvis taklampor.  

  3. Rätt belysning i hemmakontoret  

    Har du ett rum som du kan använda som kontor hemma rekommenderas en taklampa med starkt ljus. Ett bra allmänljus stöttar dina ögon så att du inte blir trött, se dock till att lampan inte skapar reflexer i din datorskärm, det kan verka störande för ögonen. Taklampan kan kompletteras med funktionsbelysning på skrivbordet i form av en skrivbordslampa. Att enbart ha en skrivbordslampa och mörkt runtomkring är inte tillräckligt – och kommer att göra dig trött ganska fort. Att alltid komplettera ljuset från datorn med minst ett par ljuskällor är en bra idé för långa arbetsdagar hemma. Sitter du i köket eller vardagsrummet och jobbar kan det vara en bra idé att köpa en skrivbordslampa att kunna ta fram under arbetstiden – på så sätt skapar du bättre förutsättningar för fokus.  

  4. Mysbelysning bredvid eller bakom tv:n och datorn  

    Har du plats bredvid din tv är det en bra idé att sätta en mysig bordslampa bredvid eller bakom skärmen. Detta innebär att du kommer att få ett behagligare ljus i ögonen när du ser på film. Streamar du ditt favoritprogram från en datorskräm är rekommendationen densamma – tänd ett mindre stämningsljus någonstans bredvid så avlastar du dina ögon.

  5. Fler ljuskällor – fler möjligheter 

    I ett stort rum som vardagsrum kan det absolut räcka med enbart en taklampa eller spotlights i taket. Men genom att addera fler mindre lampor kan du enklare variera ljuset i rummet så att det passar olika tillfällen. Ett par bordslampor i fönstret ökar genast mysfaktorn, liksom en snygg golvlampa bredvid soffan. I dag finns många snygga varianter; glasfigurer som lyser att ställa på ett sideboard eller direkt på golvet, ljusslingor att gömma under bokhyllan eller klassiska väggplafonder. En ensam stark lampa innebär inte automatiskt att det blir bättre ljus i ett rum – flera svagare ljuskällor kan vara minst lika bra!