Kaffebryggaren är en av de köksapparater som används mest, men rengör du din bryggare tillräckligt ofta? Eller har ditt nybryggda kaffe börjat smaka beskt? Det kan bero på kalkavlagringarna inuti bryggaren som endast kan tas bort med en ordentligt avkalkning.
I den här guiden delar vi våra bäst tips när det kommer till underhåll och rengöring av din kaffebryggare. Även om du sköljer ur den efter varje bryggning kan kalk finnas kvar som påverkar smaken på ditt kaffe och prestandan på bryggaren.
3 anledningar till att avkalka din kaffebryggare regelbundet:
Rekommendationen är att man avkalkar sin kaffemaskin efter cirka 40 bryggningar. Det kan dock skilja sig åt beroende på vattnets hårdhet.
Det finns särskilda avkalkningstabletter som kan användas för det här ändamålet. Lägg en tablett direkt i kaffemaskinen. Följ maskinens bruksanvisning för avkalkning. Skölj därefter minst två gånger med vatten.
Det finns även avkalkningsmedel i flytande form. Fyll bryggaren med vatten och tillsätt 50 ml medel. Slå på bryggaren. Skölj därefter noggrant igenom den med rent vatten 2-3 gånger. Processen kan behöva upprepas vid svår igenkalkning.
Utöver avkalkningsmedel finns det även en del husmorsknep som kan hjälpa dig att kalka av din bryggare. Innan du sätter igång se till att stämma av om tillverkaren av din kaffebryggare avråder från att använda någon av de ingredienser som vi tipsar om.
Vad behöver du?
Så här gör du
Vad behöver du?
Så här gör du
Tipsen ovan kan användas för att avkalka din bryggare, men glöm inte bort det dagliga underhållet. För att din kaffebryggare ska hålla länge och fortsätta brygga gott kaffe är det också viktigt att skölja ur kannan och filtret efter varje användning.
Vi rekommenderar även att du diskar kannan och filterhållaren med diskmedel. Skölj noggrant så inga diskmedelsrester finns kvar i behållarna.
Se även till att torka utsidan av kaffebryggaren samt värmeplattan. Det görs enklast med hjälp av en fuktiga trasa.
Ättika är ett av de mest populära husmorsknepen. Brygg ättika tillsammans med vatten och se hur ren din kaffemaskin blir! Innan du testar att avkalka din bryggare med ättika se till att dubbelkolla om tillverkaren avråder från den här ingrediensen.
Om du vill göra en djuprengöring av din bryggare kan du använda bikarbonat och citron. Den här blandningen ska inte användas för ofta, det räcker att använda den 1-2 gånger per år.
Vad behöver du?
- Citron
- Bikarbonat
- Vatten
Så här gör du:
1. Blanda ungefär 4 teskedar bikarbonat och 6 dl vatten i en skål.
2. Häll ned blandningen i bryggaren och slå på den.
3. Brygg hela kannan direkt.
4. Upprepa ovan steg 2-4 gånger.
5. Häll ut vätskan från kannan.
6. Häll i vatten och juicen från en citron och brygg igenom en gång.
7. Häll ut vätskan och diska kannan.
8. Brygg 2 gånger med endast vatten.
Rekommendationen är att avkalka bryggare efter cirka 40 användningar. Däremot är det viktigt att skölja ur kannan och filtret efter varje bryggning. Du bör även diska rent de olika delarna med varmt vatten och diskmedel.
Utsidan av kaffebryggaren (inklusive värmeplattan) behöver också rengöras då och då.
Hur länge din bryggare håller innan den behöver bytas ut beror på en rad faktorer, bland annat vilken modell du har och hur ofta du använder den. En annan viktig faktor är hur väl du underhåller den. Du kan alltså påverka kaffebryggarens livstid genom att göra rent den regelbundet, både ut- och invändigt.
Kalkavlagringar som samlas i din kaffebryggare kommer påverka kaffets smak och kvalitet. Dessutom kommer din bryggare med tiden fungera allt sämre. För att se till att din kaffemaskin håller länge och brygger gott kaffe rekommenderas det att du rengör den ofta.