Pulled chicken – en smarrig vardagsrätt du kan laga i din slowcooker.

Vardagsmat är en del av livspusslet och det kan kännas svårt att hinna få till ordentlig mat, lagad från grunden, när det är mycket annat som står på schemat. Din bästa kompis i vardagsstressen är slow cookern. Maten tillagar sig av sig självt och du kan i stället lägga din energi på viktigare saker. Här är några favoritrecept som kan gå varma i er slow cooker i höst.

Korv stroganoff

Korv är ofta en favorit i många familjer och är en bra grund när du letar inspiration för vardagsmat. Denna gryta är perfekt om du har olika sorters korv kvar i kylskåpet som du självklart inte vill slänga.

Du behöver:
800 g valfri korv
1 gul lök
1 förpackning krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde/vispgrädde
Salt, peppar och paprikapulver.

Så gör du:
1. Skär korven i bitar/slantar.
2. Hacka löken. Fräs korven i olja eller smör i grytan på spisen ca 5 minuter.
3. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Häll i krossade tomater, tomatpuré samt lite vatten.
4. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt gå på svag värme i 3,5 timmar eller hög värme i 1 timme.
5. Tillsätt matlagningsgrädde eller vispgrädde och låt gå ytterligare 30 minuter.
6. Smaka av och krydda mer vid behov. Servera med till exempel ris och grönsaker.

Laxgryta

En god och nyttig gryta med lite mer smaker. Dessa går självklart att plocka bort för de mest känsliga små munnar.

Du behöver:
600 g laxfile
600 g sötpotatis
200 g morot
50 g palsternacka
1 st röd paprika
2 st vitlöksklyftor
3 tsk havssalt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk chillipulver
1 tsk torkad rosmarin
0,5 tsk curry
1 tsk torkad dill
3 msk olivolja
2 dl kokosmjölk
1,5 dl vatten

Så gör du:
1. Skär sötpotatis, morot och palsternacka i små bitar och lägg i slow cookern. 
2. Finhacka paprika och vitlök och stek en stund i olivoljan med kryddorna, salt och peppar.
3. Lägg sedan i den stekta paprika och vitlöksröran i slow cookern och rör ihop med rotsakerna.
4. Tillsätt vattnet och ställ slow cookern på högsta effekt och 3 timmar. 
5. Lägg i små bitar av laxen överst i grytan när det är 1 timme kvar av tiden.
6. Häll i kokosmjölken när det är 30 minuter kvar. 
7. Rör om lite försiktigt och servera med färsk dill och citron (för de i familjen som gillar).

Pulled chicken

Pulled chicken går snabbare att göra än pulled pork (vilket är ett plus när det kommer till vardagsmat) men är minst lika gott –om inte godare!

Du behöver:
1 gul lök, finhackad
50 ml vatten
3 msk olivolja eller kokosolja
3 msk glutenfri soja
3 msk chipotlepulver eller chilipulver
1 msk tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt, eller efter smak
900 g kycklinglårfiléer utan skinn

Så gör du:
1. Blanda ingredienserna till marinaden direkt i slow cookern och rör om. Lägg i kycklingen och blanda om. Sätt slow cookern på hög värme i 3 timmar eller på låg värme i 5 timmar.
2. Dra isär kycklingen med två gafflar direkt i slow cookern och blanda ihop med stekskyn.
3. Servera med hamburgerbröd och tillbehör eller med ris och en god sallad.

Chicken Tikka Masala

Kanske svenskens mesta favorit i det indiska köket, älskad av såväl stora som små, och perfekt som vardagsmat!

Du behöver:
5 kycklingfiléer (lårfiléer blir saftigare, men bröstfiléer funkar också bra)
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, pressade
2,5 msk färsk ingefära
0,75 dl tomatpuré
3 dl matlagningsyoghurt
2 msk olivolja
2 msk garam masala
1 msk spiskummin
0,5 msk paprikapulver
2 tsk salt
Svartpeppar
0,75 tsk kanel
1 tsk cayennepeppar
4 lagerblad
2,25 dl grädde
2 msk mandelsmör

Så gör du:
1. Smörj insidan av din slow cooker med kokosolja.
2. Lägg sedan ner lök, vitlök, ingefära, tomatpuré, olivolja, yoghurt, salt och kryddor i slow cookern och blanda väl.
3. Skär kycklingfiléerna i munsbitar och lägg ner i yoghurtblandningen. Blanda väl.
4. Tryck ner lagerbladen. Tillaga i 6 timmar på låg värme, eller 3 timmar på hög värme.
5. Rör ihop grädden och mandelsmöret. Tillsätt detta när 30 minuter återstår av tillagningstiden.

Vegogryta med bönor och linser

Vardagsmat för dig som gärna äter vegetariskt. Detta är en supergod och mättande gryta utan varken kött eller fisk.

Du behöver:
1 burk kidneybönor
2 dl gröna linser
1 gul lök
1 zucchini
1 sötpotatis
3 stjälkar blekselleri
1 tetra/burk kikärtor (á 400g)
1 burk paprikasallad
500 g krossade tomater
5 dl vatten
0,5-1 tsk vardera; kanel och rökt paprikapulver
2 tsk vardera; malen koriander och spiskummin
Salt, peppar

Så gör du:
1. Hacka löken och stek den mjuk i smör i grytan.
2. Skiva och kvarta zucchinin och stek den så den får yta. Ställ sedan tillbaka grytan på tillagningsenheten.
3. Skala sötpotatisen och skär den till tärningar. Skiva sellerin. Skölj kikärtor, bönor och linser. Ha ner allt i grytan tillsammans med paprikasalladen, krossade tomater, vatten och alla kryddorna. Rör om och låt allt puttra under gläntat lock i 2 timmar. Servera med bröd och ris och toppa med en klick gräddfil.