Grillad kyckling i airfryer, goda recept
Grillad kyckling i airfryer är mumma. Det finns många läckra recept.

En airfryer, eller varmluftsfritös, är ett redskap som trendar just nu i köket. Och det är inte så konstigt, maten blir både godare och tillagas snabbare. En favorit som du bara måste testa är att tillaga helgrillad kyckling i airfryer. Skinnet vill vi ju ha så där härligt krispigt och köttet ska vara saftigt – tänk nygrillad kyckling i butik.
Här kan du läsa mer om hur varmluftsfritöser fungerar.

Du behöver:

  • 1 hel kyckling
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Färsk timjan
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron

Så gör du:

  • 1. Skölj av kycklingen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper.
  • 2. Pensla eller gnid därefter in oljan över hela kycklingen.
  • 3. Salta och peppra.
  • 4. Lägg timjankvistarna i botten av airfryer-korgen, och lägg kycklingen ovanpå.
  • 5. Dela citronen i två och gnid in saften av ena halvan över kycklingen, samt lägg andra halvan i korgen bredvid kycklingen.
  • 6. Dela vitlöken i två och lägg ner dem i korgen tillsammans med kycklingen.
  • 7. Tillaga i airfryern i 160 °C i 10 min ”upp och ner”.
  • 8. Vänd kycklingen så bröstsidan är upp och kör ytterligare 20 min. Kör sedan 200 °C i 5 min som avslutning för att krispa till skinnet.

Obs! Det är viktigt att själv kolla innertemperaturen på kycklingen, ta ut den när den är 67 °C vid lårbenet, den kommer sedan att stiga ytterligare några grader. Olika modeller/fabrikat av airfryer kan påverka tillagningstiden, liksom storleken på kycklingen.

Här kan du läsa mer om Elvitas airfryer/varmluftsfritös

Vad ska du äta till kyckling i airfryer?

Pommes så klart! Dessa tillagar du också i din airfryer. Om du inte har två airfryers hemma (vi utgår ifrån att de flesta inte har det) så stoppar du om din nygrillade kyckling med lite folie och sätter igång. Självklart kan du ta en påse frysta pommes och värma ca 15 min i 180 grader. Skaka om vid minst ett tillfälle.

Men vill du göra dem från scratch så behöver du:

  • ca 1 kg potatisar
  • 1 msk olja
  • Salt
  • Peppar

Så gör du:

1. Skär potatisarna i stavar och blötlägg dem i 30 min.
2. Häll av vattnet och låt det torka helt mellan hushållspapper eller en kökshandduk.
3. Blanda och fördela oljan jämt.
4. Salta och peppra.
5. Tillaga i airfryern i 12 min vid 185 grader
6. Skaka och rör om i korgen.
7. Tillaga ytterligare i 5 minuter vid 185 grader.

3 goda (och enkla) såser som passar bra till kyckling:

Tzatziki: Vätska ur grovriven gurka och bland med yoghurt, pressad vitlöksklyfta och lite olivolja.

Blue cheese-sås: Mosa 100 g blåmögelost och blanda med 2 dl crème fraiche och 1 msk majonnäs.

Bearnasie: Kan med fördel köpas färdig. Annars tar du 3 äggulor och häller upp med 2 msk vitvinsvinäger i en hög mixerskål. Smält 150 g smör. Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Smaksätt med riven lök, salt, peppar, persilja och dragon.

Andra goda airfryer-recept