varmluftsfritös, nyttigare mat utan olja

Friterad mat ligger högt upp på topplistan av favoritmat för många. En krispig utsida i kontrast med en saftig och mjuk insida är en svårslagen kombo men mängden olja som används vid fritering gör det dessvärre mindre hälsosamt. En varmluftfritös levererar samma kvalitet utan tillsatt olja och är ett nyttigare tillagningssätt när du vill njuta av dina favoriträtter.

Hur fungerar en varmluftsfritös?

En varmluftfritös ger samma goda smak som en vanlig fritös men du behöver inte fritera med olja. Istället använder den varm cirkulerande luft som ger ett likvärdigt resultat.

Du lägger livsmedlet i varmluftsfritösen och ställer in den önskade tillagningstiden eller klickar i det automatiska programmet för den specifika maten du ska tillaga. Elvitas varmluftsfritös har 8 automatiska program du kan välja mellan.

Botten i en varmluftsfritös är stjärnformad vilket gör att luften där inne cirkulerar i 360°. Det är hemligheten bakom den perfekt friterade maten. Värmefördelningen blir jämn och du slipper besvär med att vissa delar blir undertillagade och andra brända. När maten är färdigtillagad indikerar varmluftsfritösen det med ett ljud.

Hälsorisker med för mycket fett 

Friterad mat innehåller mycket fett och har en stor kalorimängd som kan leda till hälsorisker om du äter det regelbundet. Pommes frites som är ett klassiskt exempel på friterad mat innehåller transfetter och mättade fetter som ökar kolesterolhalten i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes. Olja i sig är inte farligt men det gäller att äta det på rätt sätt och i rätt mängd.

Investering för hälsan och ekonomin

Om du brukar köpa färdiga pommesfrites eller annan friterad mat så är en varmluftsfritös en investering för både din ekonomi och din hälsa. Tänk så mycket pengar du sparar som du annars lagt på snabbmat!

Förutom klassisk friterad mat kan man även tillaga mängder med andra rätter. Den fungerar både som en stekpanna, ugn och kastrull där allt från kyckling till blomkål kan lagas. Det är även lätt att förhöja smaken på nyttiga livsmedel och grönsaker som avokado och sparris med en varmluftsfritös.

Praktiska fördelar

Förutom hälsofördelarna med en varmluftsfritös och fritera utan olja, så finns det även en del andra saker som underlättar när du byter ut din klassiska fritös. Vid vanlig fritering krävs det att du håller koll på maten så oljan är rätt tempererad och tas upp i tid. En varmluftsfritös ger dig utrymme att göra något annat under tiden maten tillagas. Du är inte bunden till fritösen på samma sätt. Du riskerar inte heller att bränna dig på het olja och eftersom olja inte ska spolas ner i avloppet slipper du projektet med att samla ihop frityroljan och ta den till en återvinningscentral efteråt.

Goda recept för varmluftsfritöser