nyttigare mat genom att fritera utan olja

Friterad mat ligger högt upp på topplistan av favoritmat för många. En krispig utsida i kontrast med en saftig och mjuk insida är en svårslagen kombo men mängden olja som används vid fritering gör det dessvärre mindre hälsosamt. En varmluftfritös levererar samma kvalitet utan tillsatt olja och är ett nyttigare tillagningssätt när du vill njuta av dina favoriträtter. Läs mer om hur du kan fritera utan olja!

Fritera utan olja, hur fungerar det?

En varmluftfritös ger samma goda smak som en vanlig fritös men du behöver inte fritera med olja. Istället använder den varm cirkulerande luft som ger ett likvärdigt resultat.

Du lägger livsmedlet i varmluftsfritösen och ställer in den önskade tillagningstiden eller klickar i det automatiska programmet för den specifika maten du ska tillaga. Elvitas varmluftsfritös har 8 automatiska program du kan välja mellan.

Botten i en varmluftsfritös är stjärnformad vilket gör att luften där inne cirkulerar i 360°. Det är hemligheten bakom den perfekt friterade maten. Värmefördelningen blir jämn och du slipper besvär med att vissa delar blir undertillagade och andra brända. När maten är färdigtillagad indikerar varmluftsfritösen det med ett ljud.

Hälsorisker med för mycket fett 

Friterad mat innehåller mycket fett och har en stor kalorimängd som kan leda till hälsorisker om du äter det regelbundet. Pommes frites som är ett klassiskt exempel på friterad mat innehåller transfetter och mättade fetter som ökar kolesterolhalten i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes. Olja i sig är inte farligt men det gäller att äta det på rätt sätt och i rätt mängd.

Investering för hälsan och ekonomin

Om du brukar köpa färdiga pommesfrites eller annan friterad mat så är en varmluftsfritös en investering för både din ekonomi och din hälsa. Tänk så mycket pengar du sparar som du annars lagt på snabbmat!

Förutom klassisk friterad mat kan man även tillaga mängder med andra rätter. Den fungerar både som en stekpanna, ugn och kastrull där allt från kyckling till blomkål kan lagas. Det är även lätt att förhöja smaken på nyttiga livsmedel och grönsaker som avokado och sparris med en varmluftsfritös.

Fritera utan olja - praktiska fördelar

Förutom hälsofördelarna med en varmluftsfritös och fritera utan olja, så finns det även en del andra saker som underlättar när du byter ut din klassiska fritös. Vid vanlig fritering krävs det att du håller koll på maten så oljan är rätt tempererad och tas upp i tid. En varmluftsfritös ger dig utrymme att göra något annat under tiden maten tillagas. Du är inte bunden till fritösen på samma sätt. Du riskerar inte heller att bränna dig på het olja och eftersom olja inte ska spolas ner i avloppet slipper du projektet med att samla ihop frityroljan och ta den till en återvinningscentral efteråt.

Vanliga frågor om att fritera utan olja

Kan man fritera utan olja?

Det går hur bra som helst att fritera mat utan tillsatt olja. Det enda du behöver är en varmluftsfritös. Istället för att maten friteras med olja används varm, cirkulerande luft för att fritera maten. Gott och hälsosamt - utan onödigt fett!

Hur friterar man utan olja?

För att fritera utan olja behöver du en varmluftsfritös som, precis som namnet antyder, friterar maten med hjälp av varm luft. Resultatet är likvärdigt med det som du får med en traditionell fritös.

Hälsofördelarna är stora när du skippar oljan, men med varmluftsfritös kan du fortfarande njuta av krispig och friterad mat. Dessutom slipper du stå och vaka under tillagningen, något som krävs vid fritering i olja. Risken att bränna sig är också minimal eftersom att det saknas het olja.

Goda recept för varmluftsfritöser