Har du testat att göra egna falafel? Det är något helt annat än de du köper i butiken. Förutom att det är lite fix med att blötlägga kikärtorna så är det ganska enkelt att få till dessa goda (och nyttiga) bollar. Testa att göra falafel i airfryer så blir tillagningen ännu enklare - och servera med hummus för bästa matupplevelsen!
250 g torkade kikärtor
1 gul lök
1 röd chili
2 dl hackad bladpersilja
2 dl hackad koriander
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
0,5 msk malen spiskummin
2 msk malen spiskummin
2 tsk salt
½ tsk bikarbonat
Ev mjöl
Olja för fritering
Så gör du falafel:
Blötlägg dem enligt instruktionen i drygt en liter vatten och låt dem exempelvis stå över natten (minst 12 timmar). Skölj sedan av kikärtorna och låt rinna av i ett durkslag.
Mixa alla kikärtorna ordentligt i en matberedare tills du får en ganska torr, grynig smet. Tillsätt sedan lök, kryddor och bikarbonat till smeten. Låt smeten stå i kylen i en halvtimme innan du sätter i gång.
Känns smeten för blöt kan du addera mjöl, helst kikärtsmjöl men även vetemjöl fungerar.
Forma smeten till små bollar, eller platta ”biffar”. En matsked smet brukar vara lagom.
Lägg dem i ett lager i airfryerns korg. De får inte ligga på varandra.
Fritera i olja på 190 grader i cirka 15 minuter. Vill du ha mindre olja kan du i stället pensla dem lätt. Vänd bollarna efter halva tiden.
Servera varma med dina favorittillbehör!
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärtor
0,5 chilifrukt
½ tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini
Salt och peppar
1. Skala och finhacka vitlöksklyftan.
2. Häll av och skölj kikärterna, låt rinna av.
3. Lägg vitlök, kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i en matberedare.
4. Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar.
Om falafeln faller isär när du ska tillaga dem så är smeten för blöt – addera mjöl – och testa igen!
Kan man inte slippa blötläggningen och använda kikärtor som man köper på tetra eller burk när man tillagar falafel i airfryer? Tyvärr så funkar det inget vidare, dessa kikärtor är alldeles för mjuka i konsistensen och gör att falafeln bli degig och stabbig, i stället för fluffig och lätt.
Det mesta passar till falafel. Servera i ett pitabröd eller med bulgur och så en stor härlig sallad till det. Du kan inte ha för lite sås eller röror till din falafel, några av favoriterna är vitlökssås, tahinisås, myntasås – och hummus.