Elvita ugnsplåt

Tänk dig att slippa ta fram stekpanna och flera olika kastruller och bara kunna laga allt du är sugen på i en och samma plåt – skjuts in i ugnen! Det kallas plåtmat och har snabbt blivit ett uppskattat sätt att laga mat för hela familjen. Här har vi samlat flera inspirerande recept på mat du enkelt fixar i ugnen.

Plåtmat har verkligen blivit poppis och för dig som vill djupdyka finns det flera kokböcker på temat men också många recept online. Det handlar alltså om att kunna bara sätta på ugnen, lägga en massa godsaker på en plåt och låta den tillagas i ugnen.  Den ack så bortglömda långpannan har till och med blivit trendig att ställa fram på bordet och servera ifrån – ännu enklare och perfekt när man vill spara på disken!

Recept på enkel plåtmat

Förutom att laga middag för hela familjen på en och samma plåt, så kan man ju självklart även fixa härliga efterrätter i ugnen. Spana in våra recept på plåtmat nedan!

Grönsakspytt med halloumi

Att ugnsbaka grönsaker är riktigt gott och här kan du självklart variera dina favoriter som broccoli, skivad lök, paprika eller varför inte grönkål? Denna rätt funkar också utmärkt som tillbehör till fisk- eller kötträtter.

Halloumipytt

Du behöver:
4 knippmorötter
10 färskpotatisar
1 blomkålshuvud
olivolja
salt + svartpeppar
200 g halloumi
1 knippe persilja
Valfri extra kryddning

Gör så här:
• Sätt ugnen på 225 grader.
• Ta fram en plåt som du lägger ett bakplåtspapper på.
• Dela morötterna, potatisen och blomkålen i lagom stora bitar och bred ut dem på plåten.
• Drissla över lite olivolja, salta och peppra.
• Värm i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden.
• Stek halloumin i mindre bitar i en stekpanna – använd hög värme så att den får fin färg.
• När grönsakerna är klara lägger du ut halloumin på plåten och klipper lite persilja över härligheten och kryddar med de kryddor du önskar.
• Servera med en kall god sås.

TIPS! Något som är extra gott att ugnsbaka är purjolök. Perfekt om du får lök över om du har använt den till annat. Skär bara purjolöken i ganska tjocka skivor, cirka 0,5 centimeter, och lägg på en plåt tillsammans med kyckling eller annat som du bakar – supergott!

Fläskytterfilé med potatis och svartkål

Visst kan man ugnslaga kött och tillbehör samtidigt på samma plåt! Även här kan du variera dina tillbehör om det är vissa grönsaker som du hellre vill ha, eller som är i säsong, till exempel kantareller. Du kan också variera dressingen som blir allra godast när den mixas och hälls över hela plåten.

Svartkal

Du behöver:
flytande smör
800 g fläskytterfilé
salt, peppar och ev. vitlökspulver
800 g fast potatis
75 g svartkål, eller grönkål om du hellre vill ha det
200 g morötter
200 g småtomater
En halv rödlök eller purjolök
1 knippe färsk timjan

Gör så här:
• Ställ ugnen på 225 grader.
• Förbered en plåt med högre kant och häll ut lite av det flytande smöret i pannan.
• Förbered köttet genom att först skölja och torka av det och sen snitta ovansidan. Skär flera tunna snitt med en vass kniv.
• Lägg köttet i mitten av plåten och ringla över lite smör, krydda sen med salt, peppar och eventuellt vitlökspulver.
• Gnugga potatisen ren och skär den i skivor på cirka 5¬–7 millimeter. Fördela ut runt köttet. Salta och ringla över lite smör.
• Skär svartkålen i mindre bitar, liksom morötterna och lägg runt om köttet.
• Detsamma med tomaterna och rödlök som blir riktigt fin när den är skuren i klyftor. Väljer du purjo kan du skära den i skivor.
• Salta på alla ingredienser och krydda med timjan.
• Använd en termometer för köttet, enklast är att sticka in den i köttet.
• Ställ in plåten i mitten av ugnen.
• Efter 20 minuter tar du ut plåten och täcker över köttet med folie. Grönsakerna behöver inte täckas.
• Låt plåten vara inne i ytterligare 15 minuter eller tills att köttet har nått en innertemperatur på mellan 65–68 grader.

Dressing med vitlök & basilika:
Du behöver:
5 dl olivolja
1 kruka färsk basilika
2-4 klyftor vitlök
1 krm salt
1 krm malen svartpeppar

Gör så här:
• Häll upp olivoljan i ett litermått.
• Lägg i 2 av vitlöksklyftorna hela
• Strimla färska basilikablad och lägg i litermåttet.
• Salta och peppra och kör dressingen med en stavmixer så att du får en härligt grön dressing.

Slutligen:
• Skär upp köttet i centermetertjocka skivor och ringla dressingen över plåten. Smaklig måltid!

Nachochips med tacokryddad köttfärs

Fredagsmyset är räddat! Istället för att servera nachochips vid sidan och äta köttfärsen med mjuka tortillas, kan du testa att grädda hela tacotallriken på en plåt – räcker till hela familjen!

Nachos

Du behöver:
En påse nachochips, ca 100-200 g
Köttfärs, ca 400 g
Tacokrydda – se recept på hur man gör sin egen nedan.
Riven ost, ca 2 dl
Valfri tacosås eller salsasås, ca 1,5 dl

Taco-kryddmix
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
0,5 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano

Gör så här:
• Sätt ugnen på 220 grader.
• Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
• Bred ut nachochipsen på plåten.
• Stek köttfärsen i en stekpanna ihop med din tacokrydda.
• Fördela köttfärsen över nachochipsen.
• Ringla på valfri tacosås.
• Strö över den rivna osten.
• Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.
• Servera med gräddfil/crème fraiche och guacamole.
• Du kan också välja att enbart gratinera nachos, med tacosås och ost, och fördela köttfärsen efter att du har tagit ut plåten.

Lax och broccoli på plåt

Fisk är tacksamt att lägga på en plåt i ugnen – och särskilt lax. Enklast är att använda portionsfrysta bitar, men du kan självklart också göra hel laxsida i ugnen och para den med valfria grönsaker.

Lax

Du behöver (4 portioner):
600-1000 g färsk broccoli
600 g laxfilé
2 msk olivolja
2 krm chiliflakes
salt
svartpeppar

Gör så här:
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Skär broccolin i buketter och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
• Kör broccolin i mitten ugnen i 5 minuter.
• Ta ut plåten och gör plats för laxen i mitten. Lägg laxen i mitten med skinnsidan nedåt.
• Ringla över olivolja, chiliflakes och salt.
• Ställ in plåten igen i mitten av ugnen och laga allt i ugnen i ca 12-15 minuter.
• Servera med valfri kall sås!

Gino på plåt

Den klassiska efterrätten Gino är något som enkelt som chokladgratinerad frukt – och klart att du kan laga din Gino på plåt! Passa på att testa olika frukter och bär som är i säsong, till exempel kan du lägga till blåbär senare i sommar.

Jordgubbar

Du behöver:
500 g jordgubbar
2 st bananer
4 st kiwis
1 st lime
100 g vit choklad

Gör så här:
• Sätt ugnen på 200 grader, grill.
• Skiva jordgubbar, banan och kiwi – gör dem gärna i lika stora bitar och lägg i en ugnsfast form. Pressa saften från en lime över frukten. Montera den vändbara rivskivan med den fina sidan på din köksmaskin. Riv den vita blockchokladen och strö över frukten.
• Gratinera i ugnen i cirka 10 minuter tills den vita chokladen fått fin färg.
• Servera med vaniljglass.

Blåbärsrutor med havretopping

Den här kakan går snabbt att göra och här kan du variera vilken sylt du vill ha; kanske lingon, hallon eller varför inte hjortron? Dessa går utmärkt att frysa ned, men tricket är att skära dem i rutor först.

Havregryn

Du behöver:
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
2 dl blåbärssylt

Havretopping:
50 g smör
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
• Ta fram en bunke och rör smöret så att det blir smidigt och vispa ner ägget.
• Blanda de torra ingredienserna; mjöl, socker och bakpulver och rör ner i smörblandningen.
• Platta ut smeten på bakplåtspappret – cirka en centimeter hög.
• Bred över blåbärssylten.

Havrelagret:
• Smält smöret i en kastrull.
• Ta fram en bunke och blanda smöret med havregryn, socker och vaniljsocker.
• Häll smeten över blåbärslagret så att det täcker.
• Grädda långt ner i ugnen under cirka 20–25 minuter.
• Skär kakan i rutor när den svalnat.
• Servera med glass eller vispad grädde.