Frysta blåbär - temperatur i frysen

Kan frysen vara för kall? Vi guidar dig till hur du ska tänka när du ställer in temperaturen på din frys.

Om frysen håller en för hög temperatur så krymper hållbarhetstiden för de livsmedel du förvarar i den. Om frysen i stället är för kall så kommer den att dra onödigt mycket el vilket svider i plånboken. 

Vilken temperatur ska man ha i frysen?

Den optimala temperaturen i frysen är 18 minusgrader. Då fryser dina matvaror ordentligt och de håller maximalt länge. Den rekommendationen gäller oavsett om man har ett frysskåp, en frysbox eller en kombinerad kyl och frys.

Frysa in stora mängder – sänka temperaturen tillfälligt?

Om du ska frysa in en större mängd mat på samma gång så kan du sänka temperaturen på frysen 12 timmar i förväg. Då ökas frysens infrysningshastighet vilket gör att maten blir fryst snabbare och kvaliteten bevaras. Elförbrukningen kan påverkas tillfälligt. När maten är fryst ändrar du frysens temperatur till normalläge igen. 

Flera av våra frysar har ett Super Freeze-läge, där frysen gör detta åt dig. När det aktiveras sänks hastigt temperaturen i frysen så att livsmedlen fryser snabbare. Detta bidrar till att bevara vitaminer och näringsämnen i färska livsmedel och håller livsmedlen fräscha under längre tid. När läge Super Freeze väljs ställs frysens temperatur automatiskt in på −25 °C. Super Freeze stängs av automatiskt efter 52 timmar och då återgår frysen till tidigare temperaturinställning.

För att infrysningen ska gå snabbt är det också bra att sprida ut maten i frysen och undvika att stapla ofrysta varor på varandra. Undvik också att lägga in varm mat i frysen, utan låt det svalna innan du lägger det i frysen.