Har du för länge sen tappat överblick över innehållet i din kyl och frys? Tvingas du ofta slänga mat som legat för länge i kylen eller som blivit frostskadad i frysen? Med en smart kyl och frys och våra matnyttiga tips kan du bli matsmart och minska matsvinn – och spara pengar på kuppen!
Dagens smarta kylskåp och frysar tar bättre hand om vår mat, och om vi bara lägger lite mer tid på smart planering så kan vi få maten att räcka längre.
Att kasta mat påverkar klimatet mer än man kanske tror. Enligt Naturvårdsverket står matsvinnet för en stor del av matens totala klimatpåverkan. I Sverige slänger vi runt 1,3 miljoner ton mat varje år, vilket motsvarar 16 kilo fullt ätbar mat per person och år.
Gör en veckoplan för dina måltider. Det gör det lättare att bara köpa det du faktiskt behöver, och att äta upp färsk mat i rätt ordning. Tänk till så att du äter det som är ”färskast” tidigare under veckan, och kanske sparar smarta middagar som du kan ta från frysen lite senare i veckan, till exempel fiskpinnar eller färdigfrysta köttbullar.
Många matvaror blir dåliga bara för att de förvaras fel. Tänk på följande:
Banan, ananas och avokado trivs inte i kylen. Där kan de bli frostskadade och tappa all smak. Om du istället lägger dem i en skål på köksbänken så smakar de bättre och du slipper slänga köldskadad mat i onödan. Och om du ändå har plats i skålen kan du även lägga dina tomater, din lök och dina citrusfrukter där. De utvecklas smakmässigt bättre i rumstemperatur, men funkar också att förvara i kylen.
Mejerier som mjölk, grädde och yoghurt trivs bäst i kylen, men de håller sig ännu bättre om de snabbt får komma tillbaka till kylen, och inte blir stående ute på köksbordet. Så kanske dags att damma av den gamla mjölkkannan när det vankas kaffe?
Oljor kan härskna snabbare om de utsätts för värme, så de mår bäst i ett mörkt skåp, och även nötter kan härskna om de utsätts för onödig värme. Så varför inte slänga in dina mandlar och pumpakärnor i kylen?
Grönsaker och frukt som ser lite skrynkliga ut är inte dåliga, men funkar utmärkt i matlagningen.
Har du små grönsaksbitar kvar efter grytan? Släng med dem i en soppa, och kör den i mixer när den kokat klart. Går dessutom utmärkt att frysa!
Har du fruktrester kvar? Pimpa din smoothie med dem eller tärna upp dem och gör en fruktsallad.
De sorgsna körsbärstomaterna i botten av lådan kan du med fördel dela på mitten och kasta med i din frukostomelett!
Har du en gammal övermogen banan kvar på köksbänken som ingen vill ha? Du kan minska matsvinnet genom att skära den i bitar, lägga dem i en påse och lägg in i frysen. Nästa gång du vill göra en snabb smoothie är det bara att ta ut bananskivorna och köra dem i mixern!
Mat blir inte dålig i frysen, eftersom ingen bakterietillväxt kan ske. Det som kan hända är att viss mat tappar smak. Därför är det extra viktigt att låta maten kallna ordentligt innan du lägger den i frysen!
Varför? Om du lägger in mat som är lite varm tar det mycket längre tid för maten att frysas och det bildas kristaller i maten. Man vill alltid ha snabb infrysning, särskilt om man till exempel fryser in vilt eller kött. Om infrysningen tar lång tid bildas kristaller som ”sliter sönder” strukturen på maten och den kan bli sladdrig och svår att laga.
Viktigt att komma ihåg:
Mat med hög fetthalt tål frysen sämre eftersom fettet riskerar att härskna.
Ju bättre du paketerar maten, desto längre håller den.
När du gör egen pizza hemma, passa på att göra en extra sats med pizzadeg. Baka ut den och sen kan du styckfrysa den. Så smidigt att bara ta ut en pizzabotten när du behöver!
Dagens smarta kylskåp har automatisk avfrostning, medan frysar i regel behöver frostas av.
Frosten bildas när fuktig luft kommer i kontakt med en kallare yta och den automatiska avfrostningen innebär att nedkyld luft cirkulerar i skåpet och du slipper frosta av. Tricket är alltså att hålla både kyl och frys stängda så mycket som möjligt och undvika att släppa in varm luft – då går det åt mindre energi. Och du får fräschare matvaror som håller länge.
Om du ändå måste frosta av frysen: passa på att göra en inventering och använd upp mat som legat fryst.
Ett annat matsmart tips är att samla olika typer av mat i olika korgar/lådor i frysen. Till exempel bröd och bakat i en låda, grönsaker och frukt i en låda, glass och sötsaker i en annan och så vidare. Då är den enklare att få en överblick när du letar efter något snabbt att laga. Du kan till och med planera in en “frysmatsdag”, så du är säker på att du äter upp allt från frysen.
Dagens kylskåp och frysar är bättre isolerade än förr och därmed mer energisnåla. Det som drar mest energi är nedkylningen av luften när dörren har varit öppen.
Sedan 2021 används en ny energimärkning i EU för kyl och frys. Märkningen går från A till G, där A är mest energieffektiv och G minst. De flesta nya apparater ligger idag mellan C och F eftersom standarden har höjts rejält.
Att välja ett kylskåp i energiklass C eller D istället för E eller F kan minska energianvändningen med 30 - 40 %, vilket gör stor skillnad på både elräkningen och klimatpåverkan.
En del smarta kylskåp och frysar är utrustade med ett extra energisnålt läge, Eco-Energy. Det kan du ställa in till exempel när du reser bort på semester under längre perioder – då går dina skåp på extra energisnålt läge.
Mat som slängs kan delas in två olika grupper. Den ena gruppen består av sådan mat som alltid kommer behöva slängas, till exempel skal, kaffesump, ben och kärnor. I den andra gruppen har vi mat som behöver slängas för att den ej hanterats på korrekt på sätt. Det är den andra gruppen där vi alla kan hjälpas åt att minska matsvinnet.
En stor anledning till matsvinn är de allt högre kvalitetskraven på produkterna från både butiker och konsumenter. Andra faktorer som också kan bidra till matsvinn är exempelvis väder som inte går att styra över på samma sätt.
Problemet är att fullt ätbar mat slängs - och detta sker i hela livsmedelskedjan. Det är i sin tur ett stort slöseri med naturresurser. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet.
- Minska matsvinnet genom att frysa in matrester och ät upp dem vid ett senare tillfälle.
- Köp mindre matförpackningar så att du hinner äta upp maten innan den hinner bli dålig.
- Förvara maten rätt så att den inte blir dålig och du tvingas slänga den.
- Mjuka och ledsna grönsaker kan användas till pyttipanna, omelett, grytor osv.
- Släng inte mat bara för att de har gått ut enligt datumet på förpackningen: titta, lukta och smaka försiktigt på maten för att avgöra om den fortfarande är ätbar.