Det kan se ut som att man ska lösa ett matematiskt problem när man försöker hitta rätt led-lampa, eller ljuskälla som det heter. Så i den här artikeln ska vi gå igenom de olika led-lamporna från Elvita och guida dig rätt när du behöver byta ut en ljuskälla. Till vår hjälp har vi Elons expert inom belysning Håkan Gustafsson, ljusdesigner på Elon Umeå.
Efter att EU förbjudit de gamla glödlamporna är de ett minne blott och i dag är det istället led-lampor som gäller. En led-lampa är mycket mer energisnål, avger inte värme och är därför säkrare – och dessutom håller led-lampor minst 30 gånger så långt som en glödlampa.
Se vårt utbud av led-lampor.
Vad är skillnaden mellan de två olika typerna av belysning?
LED – Light Emitting Diodes (lysdiodlampa på svenska) har ingen glödtråd som gamla glödlampor har. Det innebär att de inte avger någon värme, och energin går istället till att skapa ljuset. En led-lampa innebär mindre risk för brand och ingen risk att bränna sig på en lampa.
Led-belysning är dyrare än glödlampor när man köper dem, men eftersom de drar ca 80 procent mindre el och har en betydligt längre livslängd, så sparar man ändå in pengarna.
Led-lampan har betydligt längre livslängd än en vanlig glödlampa. Man brukar säga att en led-lampa håller 30-40 gånger längre än en glödlampa. En modern led-lampa kan lysa i 30 000 timmar. Det är över tre år om lampan är på hela tiden och tio år om den används tre timmar per dag.
Den totala miljöpåverkan för en led-lampa blir mindre tack vare längre energianvändning och lång livslängd på lampan = betydligt färre lampor behöver bytas ut och lämnas in för återvinning.
Oftast behöver du en led-lampa som motsvarar den gamla glödlampans styrka på 60 Watt. Det vanligaste är att du behöver en E27-lampa med 806 lumen.
Det första du behöver ta reda på är vilken typ av sockel du ska ha på ljuskällan. Det står på lamparmaturen förpackning. De vanligaste är E27 (Ø 27 mm), som man brukar kalla stor sockel och E14 (Ø 14 mm), den brukar man kalla mindre sockel. Elvitas led-lampor finns även i G4, G9 och GU10.
När glödlampor var den enda ljuskällan var det viktigt med hur många Watt (W) den drog och det var något man var tvungen att ta hänsyn till. Men med led-lamporna har Watt ingen större betydelse avseende värmeutvecklingen. Led-lampans belysningsstyrka mäts i stället i Lumen som förkortas lm. Ju högre lm desto starkare lyser lampan.
På led-lampans förpackning skriver man ofta ut dess motsvarighet i en gammal glödlampas styrka i Watt för att det ska bli tydligt hur starkt den lyser. I armaturerna kan det också fortfarande stå till exempel max 60 Watt, det avser då gamla ljuskällor.
– Det kan lätt bli ett missförstånd, men det är för att man skulle kunna skruva i en gammal 60-Wattare glödlampa. När det gäller led-lampor kan man bortse ifrån max Watt, säger Håkan Gustafsson, ljusdesigner på Elon Umeå.
15W: 136 lm
25W: 249 lm
40W: 470 lm
60W: 806 lm
75W: 1055 lm
100W: 1521 lm
Färgtemperaturen på led-lampor mäts i Kelvin, som förkortas K, och går från gult till vitt till blått. Ju högre siffra desto kallare ljus. Det vanligaste för belysning i hemmet ligger mellan 2700-3000 K.
– Ju högre Kelvintal desto bättre blir kontrasterna. 3000 K är rekommenderat arbetsljus i hemmet. 2700 K är ju ett mjukare ljus som funkar bra som allmänljus. För dekorations- och stämningsljus rekommenderar man mellan 1800-2200 K beroende på tycke och smak, säger Håkan Gustafsson och fortsätter:
– Ett tips är att bestämma sig för en färgtemperatur i samma rum. Undvik att blanda färgtemperaturer, det blir en för orolig ljussättning.
Alla armaturer med sockel E27, E14, GU10 eller G9 är dimbara och det är ljuskällan som avgör om det går att dimra eller inte. Du kan alltså själv välja att skruva i en dimbar led-lampa eller en odimbar. Det viktiga är att du har en dimmer (det vill säga själva lampknappen) som är avsedd för led-lampor.
– Om man har en gammal dimmer kan den behöva bytas ut till en led-dimmer. Det är viktigt för annars kommer det inte att fungera utan stå och blinka. Men det måste en behörig installatör göra, säger Håkan Gustafsson.
Beroende på hur du vill ha det hemma, och vilka lampor du har kan du sen bestämma lumen.
Med 100 lumen får du ett svagt ljus som passar bra som trivselbelysning i till exempel en fönsterlampa, bordslampa eller julstjärna. 100 lm = ca 15 Watt. Behöver du punktbelysning i badrummet behövs 50–250 lm och med färgtemperatur på ca 2 500–3 000 K.
En led-lampa med 200 lumen passar som mysbelysning, till exempel i ett gästrum, eller i bordslampa där man inte vill ha för starkt ljus. 200–250 lm funkar också bra i en läslampa som inte är riktad. 200 lm = ca 25 Watt.
400 lm ger ett ganska måttligt/starkt ljus och passar i taklampor och allmänbelysning, så kanske det vanligaste du behöver hemma. 400 lm = ca 40 Watt. I takt med att lm blir högre behöver man tänka på vilken färgtemperatur man ska ha. Ovanför köksbordet passar led-lampor från 430–800 lm men då rekommenderas en färgtemperatur på 2 500–3 000 K. I badrummet kan man välja led-lampor eller led-lysrör på mellan 430–800 lm och med en färgtemperatur på ca 2 500–3 000 K.
Har du behov av extra bra belsyning hemma, till exempel där du lagar mat eller i ett arbetsrum kan det vara bra med led-lampa på 800 lm = ca 60 watt. Även här behöver du tänka på färgtemperaturen och välja mellan 2 700–4 000 K. Till ett sminkbord rekommenderar vi led-lampor med ett varmvit eller vit ljusfärg (upp till 4 000 K).
Vill du lära dig om olika belysning för olika rum och olika funktioner kan du testa Energimyndighetens lampguide gratis.
• Passar lampan din sockel? Kolla upp din armatur innan! De vanligaste storlekarna på olika socklar är E14, E27, GU10, Gu 5.3, G53.
• Har du valt rätt lumen? 60 Watt = ca 806 lm.
• Har du rätt Kelvin = färg? Mellan 2700–3000 K brukar vara lagom i hemmet.
Led-lampor som återger färg. Färgåtergivning innebär hur väl ljuskällor återger färger och det anges i Ra. Värdet för Ra går från 0-100, där 100 Ra motsvarar dagsljus. Det är krav på att alla led-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre. De flesta led-lamporna vi använder hemma har färgåtergivning 80-89.
Led-lampa till dimmer. Visst kan man i dag köpa led-lampor som passar till dimmers, alltså dimbara lampor. Hade du tidigare dimmers som fungerade med glödlampa, kan du behöva kolla upp om du har en kompatibel dimmer för att kunna dimra en led-lampa. Det kan också vara bra att känna till att dimbara led-lampor oftast är lite dyrare. Kolla på förpackningen – där ska det framgå om lampan inte är dimbar
Led-lampor = elektronikavfall. En led-lampa slänger du inte i soporna utan den återvinner du som elektronikskrot eller sorterar under Ljuskälla om det finns på din anläggning. Led-lampor innehåller inget kvicksilver
Led-belysning räknas som el-avfall. När det är dags att göra sig av med trasiga lampor eller led-lampor som har slutat fungera ska de slängas i den behållaren som är avsedd för elavfall på avfallscentralen.
Elvitas led-lampor har en livslängd på cirka 15 000 timmar. Led-lampor är kända för att ha en lång livslängd - de klarar dessutom av att lysa många fler timmar än traditionella glödlampor. Utöver det är led även ett mer energisnålt alternativ. Fördelarna med led-belysning är alltså många!
Tips och råd – inred med rätt belysning inomhus
5 tips för att spara el och minska energiförbrukningen
Inomhusbelysning – från golvlampor till taklampor