Hösten är på intåg. Förskolestart och skolstart brukar vara lika med förkylningstider och vab – kanske blir det extra mycket vab just i höst. Passa på att mysa och laga god mat med råvaror som är i säsong när ni är hemma. Här är några recept på enkla rätter som funkar för hela familjen.
Några saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till att tillaga snabba och lätta maträtter:
Planera hela veckans måltider i förväg genom att skapa en meny med alla rätter som ska ätas. Utgå från din matsedel när du handlar för veckan och om möjligt planera in vilka dagar du tänker tillaga rätterna så att du slipper stå och laga mat varje dag. Med en tydlig plan kommer du spara tid, energi och pengar!
Ett klassiskt tips är att göra storkok som räcker i flera dagar. Laga dina favoriträtter och frys in - nu har du mat även för de dagar då du saknar både tiden och orken att ställa dig vid spisen.
Även om middagen oftast är det som tar tid och är svårt att planera är det minst lika viktigt att komma ihåg mellanmålen. Se till att alltid ha flera alternativ hemma som du kan äta innan/efter träningen, när du är på språng eller de dagarna när du inte hinner äta middag i tid. Frukt, nötter, keso, kvar, proteinbars är enkla att haffa åt sig om är på väg ut. Gröt, smörgåsar och smoothies kräver små förberedelser, men även dessa kan tas med ut i matlåda eller termos.
Enkla rätter som raggmunk kanske inte är det som får barnen att jubla – men om du gräddar ”munkarna” i ett våffeljärn blir det fest! Tänj lite på gränserna och våga testa olika smaker. Här har vi valt morot och zucchini men du kan förstås välja något helt annat.
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
600 g potatis
1 morot och 1/2 liten zucchini
2 msk smör
Tillbehör: t.ex. bacon, rårörda lingon, stekt svamp och lökfräs
Gör en pannkakssmet och dela i två bunkar. Lägg ner riven potatis och riven morot i den ena och till exempel potatis och zucchini i den andra. Stek tunna raggmunkar. Servera med valfritt tillbehör!
Att laga till ingredienser som är i säsong är oftast både ekonomiskt och hållbart. Rotfrukter är i säsong nu – så passa på! Blir supergott ihop med marinerat kycklingbröst.
Kycklingbröst
Soja
Sesamolja
Vitlök
Valfria rotfrukter
Smör
Mjölk
Lime, citron eller vinäger
Sätt ugnen på 150 grader. Dela kycklingbröst och marinera i soja, sesamolja och riven vitlök i cirka en timme. Lägg ihop med rotfrukter på en plåt och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen tills rotfrukterna är mjuka och kycklingen är färdig.
Mosa rotfrukterna med smör och lite mjölk. Smaka av med lite salt och något syrligt, till exempel lime, citron eller vinäger. Servera ihop med kycklingen!
Att blanda i linser i maten är ett smart sätt att få i barnen protein. Testa skolmatsklassikern minestronesoppa med röda linser i. Passa på att stoppa linser även i frallorna du serverar till. Har du tur blir det sån uppståndelse kring de goda frallorna att soppan slinker ner av bara farten även hos de mest kräsna barn!
Förbered frallorna dagen innan, de ska stå och jäsa ett bra tag.
1 dl torkade röda linser (sköljda)
12 g jäst
5 dl kallt vatten
2 dl havregryn
360 g (ca 6 dl) vetemjöl special
1 ½ tsk salt
1 msk olivolja
Mjöl
1 msk frön, t.ex. vallmo
Blötlägg linserna i kallt vatten.
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt havregryn, mjöl, salt och olivolja. Rör ihop, täck över och ställ i kylen. Låt både linser och deg stå i cirka 10 timmar.
Efter 10 timmar: Häll av vattnet från linserna och skölj av dem.
Häll ut degen på en mjölad bänk och dra ut till en rektangel på cirka 40x30 cm. Lägg hälften av linserna på degen och vik ihop den på mitten. Strö över resterande linser och frön. Skär upp i cirka 25 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nu ska frallorna jäsa i en timme.
Grädda mitt i ugnen (250 grader) i drygt 10 minuter och låt svalna på galler.
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ zucchini, tärnad
2 morötter, tärnade
1 msk torkade örter, exempelvis timjan eller oregano
1 krm chilipulver
1 lagerblad
1,5 l hett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl torkade röda linser
3 dl småpasta
Olivolja
Salt och peppar
Fräs lök, vitlök och grönsaker i olivolja, i en kastrull eller gryta, tills de mjuknat något. Låt örter och kryddor fräsa med lite på slutet. Häll i vatten, buljong, krossade tomater och tomatpuré. Koka upp och tillsätt pasta och linser. Tips! Håll koll på koktiderna för pasta och linser, och tillsätt i rätt ordning. Koka alltihop tills pasta och linser är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Servera med frallorna!
Bland enkla rätter brukar pannkakor vara en favorit hos barnen. I detta recept smyger vi i linser men mixar alltihop till en slät smet – och vips är linserna ”borta”. Perfekt för skeptiska barn.
2 dl kokta, gröna linser
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl dinkelmjöl
Salt
Smör
Sylt eller annat tillbehör
Häll av spadet och skölj linserna. Mixa linser, ägg, mjölk och mjöl med lite salt. Stek pannkakorna. Servera med sylt eller valfritt tillbehör!
Pannkakor och soppa är relativt enkelt att tillaga och känns lyxigt att äta till vardags. Du sparar tid genom att göra pannkakssmeten dagen innan och förvara den i kylen över natten. En enkel soppa gör du med dina favoritgrönsaker - därefter kan du mixa den i en blender för att uppnå en krämig konsistens.
När du inte orkar laga mat kan det vara skönt att ha tillgång till en smart köksapparat som kan hjälpa dig göra matlagningen lite enklare. Investera i en slowcooker, riskokare eller airfryer. Med dessa hjältar i köket kan maten tillagas medan du gör annat. Både slowcookern och airfryern kan tillaga allt från grönsaker, potatis och kött till smarriga efterrätter.
- Omelett. Supergott, enkelt att tillaga och kan varieras hur mycket som helst. Ta en titt på vad du har i kylen och släng in det som du gillar i din omelett: grönsaker, ost, skinka, svamp osv.
- Havregrynsgröt. Billigt och hälsosamt alternativ som funkar lika bra till frukost som till en enkel lunch eller middag. Variera din gröt med olika tillbehör såsom frukt, bär, sylt, kanel, jordnötssmör eller keso. Eller varför inte testa overnight oats eller gröt i ugn? Möjligheter är många!
Om du har svårt att komma på vad du ska laga till middag varje kväll efter jobbet kan det vara en god idé att ta fram en matsedel för veckan. Det underlättar att i förväg vet vad som är planerat så att du slipper ägna onödig tid åt att försöka komma på en storslagen middagsidé varje dag. När du har en veckomatsedel har du också en tydligare plan för vad som behöver köpas i mataffären och sparar därmed tid även där!
- Chiapudding: kan göras dagen innan och är redo att ätas direkt på morgonen nästa dag. Funkar perfekt till både frukost och mellis - och är dessutom smidig att ta med till skolan eller jobbet.
- Keso med frukt och nötter: ett proteinrikt mål som passar utmärkt efter träningspasset eller som en snabb lunch. Kombinera med en smörgås för lite extra näring.
- Smoothie: för dig som inte är jättehungrig men vill ha ett snabbt mellanmål. Variera med frukter, bär, grönsaker, mjölk, juice, proteinpulver och jordnötssmör. Eller varför inte testa att göra en smoothie bowl som äts med sked? Det görs enkelt genom att göra smoothien lite tjockare/krämigare än vanligt - häll sedan upp den i en skål och toppa den med nötter. Nu är den färdig att avnjutas!