integrerad diskmaskin

Du som vill att kökets vitvaror ska smälta in med resten av köket kan med fördel fundera på en integrerad diskmaskin i skåp. Genom att matcha maskinens lucka med dina köksskåp får du ett sömlöst och stilrent intryck.

Innehåll:

 • Vad är en integrerad diskmaskin?
 • Inbyggd eller integrerad
 • Hur använder man den?
 • Fördelar
 • Vanliga frågor

Vad är en integrerad diskmaskin?

En integrerad diskmaskin är inbyggd och integrerad med övrig köksinredning med en kamouflerad lucka. Den levereras utan frontpanel för att du själv ska kunna montera på en frontlucka som matchar resten av dina köksluckor.

De flesta fristående diskmaskiner säljs med vita eller rostfria frontluckor och även om det är neutrala och klassiska färger så passar det inte för alla. Om du har en snygg och välplanerad köksinredning kan det kännas trist att behöva tränga in en diskmaskin med ett helt annat utseende än resten av ditt kök.

Ett kök i exempelvis björk eller ek kan med en integrerad diskmaskin ge luckan på maskinen samma utseende. Den ser då ut som ett helt vanligt skåp.

Syftet är att behålla enhetligheten av ditt kök utan att offra de praktiska fördelarna med att ha en diskmaskin.

Inbyggd eller integrerad

Skillnaden mellan en inbyggd diskmaskin och integrerad diskmaskin är att en inbyggd maskin egentligen bara innebär att den är en diskmaskin i skåp, dvs inbyggd i köksutrustningen. Utseendet och designen på frontluckan kan alltså vara helt skilda från resten av köket. En integrerad diskmaskin är däremot både inbyggd och integrerad med övrig inredning.

Elvitas inbyggnadsdiskmaskiner byggs in med din egen luckfront för att du ska kunna matcha den med resten av dina köksskåp.

Hur använder man en integrerad diskmaskin?

integrerad diskmaskin

Den fungerar på samma sätt som en fristående diskmaskin. Beroende på vilken modell du köper kommer den att ha olika egenskaper. Det som skiljer en integrerad maskin från en fristående utöver utseendet är placeringen på manöverpanelen.

På en klassisk diskmaskin sitter den högst upp på framsidan medan en integrerad diskmaskin har panelen placerad på sidan av luckan.

Det finns både helintegrerade och halvintegrerade diskmaskiner. Skillnaden mellan dem är att en halvintegrerad har en synlig övre panel, precis som de fristående diskmaskinerna har. Manöverpanelen och displayen är placerad på framsidan av luckan. Om syftet är att dölja maskinen bland dina andra skåp väljer många därför en helintegrerad maskin där hela luckfronten kamoufleras.

Fördelar med en integrerad diskmaskin

 1. Design

  Det ger ett stilrent och sömlöst intryck till köket.

 2. Anpassningsbar

  Du kan specialanpassa lösningar efter dina egna önskemål.

 3. Mindre buller

  I många fall dämpar luckan ljudnivån från maskinen.

Integrerad diskmaskin - vanliga frågor

Finns integrerade diskmaskiner i olika mått?

Det finns vissa standardmått som diskmaskiner måste följa, majoriteten av maskiner ska ha antingen 60 eller 45 cm bredd för att kunna passa in i de flesta kök. En diskmaskins kapacitet mäts utifrån antal kuvert som ryms i maskinen. I Elvitas sortiment rymmer de allra flesta diskmaskiner 12-15 kuvert och passar därmed till normalstora till stora hushåll. Det finns även smala diskmaskiner som rymmer 9 kuvert och passar mindre hushåll.

Kan man integrera en vanlig diskmaskin?

Integrerade diskmaskiner är tillverkade för att fungera på en stängd yta och saknar dessutom frontpanel. Detta för att du själv ska kunna köpa till en kökslucka som matchar din köksinredning och montera den på din diskmaskin.

Vad är skillnaden på underbyggd och integrerad diskmaskin?

En underbyggd diskmaskin är något mittemellan en fristående och en integrerad modell. Den kan placeras i skåp eller under köksbänken, men till skillnad från den integrerade maskinen har den en egen frontpanel som är synlig och med en display på framsidan.

Mer läsning om diskmaskiner