Varför inte testa att baka lussebullar i varmluftsugn i år?

De flesta moderna ugnar har varmluft, men det är lätt att glömma borta denna fantastiska funktion. Varmluften har nämligen en mängd fördelar, särskilt när du ska baka bröd och godsaker, perfekt vid julbak!

Hur fungerar varmluft?

Varmluftsugnar har inbyggda fläktar som gör att luften i ugnen cirkulerar, det ger en jämnare fördelning av värmen. Varmluft är toppen för en mängd olika saker, exempelvis när du vill steka maten snabbare, torka svamp, bär eller grönsaker – och varför inte tina djupfrysta råvaror?

Använd vid julbak och för att hålla maten varm

Tillagning i varmluft är energibesparande eftersom det går fortare att tillaga maten. Genom att använda varmluftsugn istället för en vanlig ugn kan du faktiskt spara 3000 kWh under ugnens livstid. Det motsvarar ungefär konsumtionen av hushållsel för två lägenheter på 38 kvadratmeter under ett år.

Till julbordet kan du med fördel använda varmluften för att hålla maten varm (ca 60 grader), men du ska också använda varmluftsfunktionen till julbaket. Här är några av anledningarna varför du ska baka med varmluft:

1. Du kan grädda flera plåtar samtidigt. Du kan ha flera plåtar lussebullar inne samtidigt eftersom varmluften gör att värmen fördelas jämnt och dina bullar därmed blir jämnt gräddade, vilket är svårare om du kör på en vanlig ugnsfunktion. Det är viktigt att tänka på att inte placera bullarna för tätt på plåten. Om de jäser ihop kan inte luften cirkulera mellan dem.

2. …och de blir fluffigare! Varmluften gör att dina bullar blir både högre och fluffigare.

3. Det går snabbare. Dina bakverk blir snabbare gräddade. Utgår du ifrån ett recept, kolla om tiden är angiven för vanlig ugn eller för varmluft. Ibland står det inte, utan då får du i stället hålla ett vakande öga, vilket rekommenderas oavsett.

Tips: Ha koll på temperaturen!

Om du har ett recept som bygger på bakning/tillagning i vanlig ugn drar du av på temperaturen om du vill tillaga det i en varmluftsugn. En vanlig ugn måste vara varmare eftersom luften inte cirkulerar runt i den som en varmluftsugn.

Vanlig ugn – Varmluftsugn

50°C – 50°C
75°C – 70°C
100°C – 90°C
125°C – 100-110°C
150°C – 130-135°C
175°C – 160°C
200°C – 180°C
225°C – 200°C
250°C – 225°C

Julbak – fluffiga lussebullar

Du behöver (ca 40 bullar)
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl strösocker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
Mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Så gör du:
1. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
2. Skär smöret i tärningar.
3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och vätskan med saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 200°C varmluft.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Relaterade artiklar