en självrengörande ugn går matlagningen till ett nöje

Har du en självrengörande ugn men är osäker på hur du använder det? Känner du till funktionerna som tar familjepizzan till nästa nivå? Alla dessa färdiga program och funktioner förenklar matlagningen så att du kan göra något annat. Så här gör du för att få ut det mesta av din ugn!   

Visst känns det lyxigt med en ny ugn? Oavsett vilken typ du har köpt så finns det många sätt att använda dagens ugnar för enklare matlagning. I den här artikeln får du läsa om tre smarta funktioner till din ugn och fem vanliga misstag som du bör undvika. Sist men inte minst lär du dig hur din självrengörande ugn fungerar.          

Snabb uppvärmning  

Den snabba uppvärmningsfunktionen är perfekt för den stressade småbarnsföräldern. Ugnen blir snabbt varm på 5–10 minuter. De flesta av Elvitas ugnar erbjuder Fast Preheat, så att du snabbt kan värma upp ugnen till 200 grader. Har du svårt att hinna med alla måsten? Kom ihåg att använda denna smarta funktion!      

Varmluftsugn – varför är det så bra egentligen?  

En stor fördel med varmluftsugn är att luften cirkulerar jämnt i hela ugnen. På så vis får du en jämn tillagning av din mat, vilket gör att du kan laga mat på flera nivåer. Ha fisken på en plåt längst ner och rotfrukterna där uppe! Det är enkelt och smidigt. Passar utmärkt till stora festmåltider eller om man vill äta olika saker i familjen.          

Dags för fredagspizza? Testa grillfunktionen!   

Vill du laga en världsmästarpizza i ugnen? Kolla i så fall efter funktioner som grill, intensivgrill eller pizza crisp. Med dessa funktioner får du både grilleffekten och varmluften uppifrån, vilket gör att pizzan får riktigt snygg färg och mozzarellan blir sådär mumsigt seg! Ha kul med familjen och laga en riktigt god hemmagjord pizza tillsammans.  

Prova något nytt recept: Så gör du en knäckepizza med lax.     

5 vanliga misstag som kan orsaka problem med bakning och matlagning i ugn   

 1. Ugnsluckan hålls inte stängd.

  Det är viktigt att temperaturen är jämn och konstant inne i ugnen. Om du öppnar ugnsluckan alltför ofta så sänks temperaturen, och i så fall behöver du kanske grädda ditt bröd för länge. Bröden riskerar att bli torra på insidan och brända på utsidan – ingen höjdare!

 2. Olämpliga bakformar används.

  Vet du varför man borde undvika matta bakformar? De absorberar värme, vilket kan bränna maten. Tips: välj blanka bakformar istället.

 3. Ha folie i ugn.

  Många har fått lära sig att man ska använda folie i botten av ugnen för att fånga upp matspill och fett. Tyvärr kan detta påverka distributionen av värmen i ugnen. Foliens yta reflekterar värme, vilket kan lura termostaten. Den kan också blockera fläktar och begränsa luftflödet, vilket kan ha en negativ inverkan på resultatet av din matlagning och bakning.

 4. Placera maten på fel ställe.

  Sätt in din mat/form i mitten av plåten eller gallret för att uppnå bästa resultat av din matlagning eller bakning. Med denna placering får du optimal värmefördelning av det som bakas eller lagas. 

 5. Glömma bort att rengöra ugnen regelbundet.

  Ugnar kan snabbt lukta illa om man låter matrester och spill torka fast. Dessa rester är knappast bra för varken smaken av maten eller din hälsa. Rengör ugnen ofta istället så motverkar du att smuts bildas. Som bonus slipper du den ångestladdade storstädningen av ugnen.

Självrengörande ugn - så funkar det

Du behöver inte bäva inför rengöringen av din nya ugn. Många ugnar idag har automatiska inbyggda rengöringsfunktioner som gör det mesta av jobbet åt dig, så kallade självrengörande ugnar. Du kommer långt med de inbyggda rengöringssystemen. Det finns tre vanliga rengöringssystem för ugnar:  

Pyrolysrengöring 

Hur funkar pyrolysrengöring egentligen? Ugnen hettas upp till mycket höga temperaturer, upp emot 500 grader. Själva rengöringsprogrammet, som tar cirka tre timmar, förbränner alla matrester och fettstänk till en fin aska. Så fort ugnen har svalnat går det bra att torka ur ugnen från resterna.

Katalysrengöring 

Ugnar med så kallad katalystisk emalj avvisar smuts väldigt bra, vilket gör dem lättare att rengöra. Det tar ungefär en timme för ugnen att bryta ned mat och fett. Ugnen behöver värmas upp till 200 grader. Efter att ugnen har svalnat ordentligt, kan man torka ur den.   

Vattenrengöring eller ångrengöring

Det här är den enklaste formen av självrengöring. Så här gör du: Fyll en djup plåt med vatten och ställ den längst ned i ugnen. Sätt ugnen på 50 grader och låt vattnet förånga, detta löser upp fett och smuts. Programmet tar cirka en halvtimme. En del ugnar har andra inbyggda vattenrengöringsprogram – kolla in manualen för att upptäcka den bästa metoden för din nya ugn!    

Om det skulle vara så att det finns några envisa matrester kvar, så kan du behöva skrapa dig fram. Kom ihåg att använda en plastskrapa istället för en matallskrapa så att du inte riskerar att skada beläggen i ugnen.  

Testa funktionerna på din ugn!

Vilken blir din nya favoritfunktion – att göra rent ugnen automatiskt eller grädda en lyxig fredagspizza till familjen? Testa dig fram för att lära dig vilka funktioner du gillar allra mest!   

Relaterad läsning: