Våffeldagen firas alltid den 25 mars i Sverige, en dag då många njuter av nygräddade våfflor med goda tillbehör. Ursprungligen kommer firandet från Vårfrudagen, som i folkmun förvanskades till "Våffeldagen" och blev en mattradition. I Sverige är de klassiska frasvåfflorna populärast, men det finns många sätt att variera både smet och tillbehör.
Här har vi samlat tips och inspiration på hur du kan variera våfflorna. Men innan vi dyker ner i spännande tillbehör, låt oss börja med ett klassiskt grundrecept på frasiga våfflor.
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 dl mjölk
2 ägg
100 g smält smör
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa ner mjölk och ägg till en slät smet.
Rör ner det smälta smöret och eventuellt vaniljsocker.
Grädda våfflorna i ett våffeljärn tills de är gyllene och frasiga.
Nu till det roliga – spännande och annorlunda variationer som lyfter dina våfflor till nästa nivå!
Amerikanska våfflor
Ändra grundreceptet så här:
- Byt ut 1 dl mjölk mot 1 dl filmjölk eller naturell yoghurt för en fylligare smak.
- Tillsätt 2 msk socker för en lätt sötma.
- Separera äggen och vispa äggvitorna till ett fast skum innan de försiktigt vänds ner i smeten – detta gör våfflorna extra fluffiga.
Belgiska våfflor
Ändra grundreceptet så här:
- Byt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl majsstärkelse för en krispigare textur.
- Tillsätt 1 extra tsk bakpulver eller använd jäst (1/2 tsk torrjäst utrörd i ljummen mjölk) för en luftigare våffla.
- Separera äggen och vispa äggvitorna till ett skum innan de vänds ner i smeten.
- Grädda i ett belgiskt våffeljärn för den klassiska tjocka och djupa formen.
Hallonvåfflor
Addera cirka 100 gram tinade, mixade och passerade hallon i smeten tillsammans med matfettet. Servera gärna med hallon och florsocker.
Chokladvåfflor
En lyxig våffla med mustig chokladsmak. Addera 100 gram hackad choklad till grundreceptet. Smält chokladen tillsammans med smöret och rör ner chokladsmöret enligt receptet. Servera gärna med glass och banan.
Saffransvåfflor
Om du älskar lussebullar är detta ett måste! Lägg till 0,5 gram saffran i det smälta smöret och tillaga smeten enligt grundreceptet. Servera med grädde och bär eller sylt!