Dags att baka kanelbullar – få till den perfekta degen med Elvitas köksmaskin. Den hjälper dig att skapa välutvecklade degar som jäser bättre och blir till saftigare och luftigare bullar. Använd den till att mäta upp ingredienser, blanda och knåda.
Genom att baka med en köksmaskin förenklar du inte bara arbetet, bullarna blir även godare. Och vem vill inte ha det? Använd den inbyggda vågen för att mäta upp ingredienserna, så får du exakt rätt mängd. För knådning av degen ska du använda degkroken. Det gör degen jämnare, den jäser bättre och de färdiga bullarna blir luftigare och saftigare. Och till sist kan du enkelt och snabbt blanda ihop fyllningen genom att använda flatblandaren/den platta vispen.
Här kommer ett recept på underbara kanelbullar och hur du tillreder degen med hjälp av Elvitas köksmaskin.
Ingredienser:
Fyllning:
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, cirka 37°C.
2. Placera bunken i kökmaskinen med degkroken monterad. Smula jästen och häll ner lite av den ljumma mjölkblandningen samtidigt som degkroken får blanda på låg hastighet.
3. Tillsätt resten av mjölkblandningen när jästen har löst sig.
3. Blanda i socker, salt och eventuellt malen kardemumma i degvätskan.
4. Addera mjölet, lite i taget, samtidigt som degkroken blandar. När degen är smidig låter du köksmaskinen knåda på låg hastighet tills degen är smidig och elastisk, cirka 10 minuter. Det är viktigt att inte överarbeta degen. När degen släpper från bunkens kanter och är elastisk är den redo att jäsa.
5. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i cirka 30 minuter, eller tills den dubblats i storlek.
6. Under tiden degen jäser, blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Här kan du använda köksmaskinens flatblandare/platta visp.
7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, cirka 5 mm tjock.
8. Bred ut fyllningen över degen jämnt.
9. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.
10. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
11. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225°C i 8-10 minuter, tills de fått fin färg.
13. Låt kanelbullarna svalna på galler under en handduk.
Låt fikastunden börja!