juice

Att dricka eller inte dricka juice, det är frågan. Ett glas apelsinjuice piggar upp, men innehåller det inte för mycket tillsatt socker? Vi reder ut de fyra vanligaste juicemyterna en gång för alla.

1. Juice innehåller tillsatt socker

Juice får inte innehålla tillsatt socker. Det är förbjudet av EU. I Sverige är namnet skyddat enligt livsmedelslagen, vilket innebär att endast drycker som innehåller 100% fruktjuice får säljas som juice. Många personer blandar ihop tillsatt socker med naturligt förekommande socker, därav förvirringen. Själva juicen kommer alltså från frukten som den har pressats från och får inte innehålla några andra tillsatser.

2. Juice har ett högt GI-värde

Juice har ett lågt GI-värde (glykemiskt index), dvs. kroppen tar långsamt upp kolhydraterna. Faktum är att syror sänker GI-värdet på hela måltiden. Apelsinjuice har ett värde på cirka 50, vilket är något högre än värdet för apelsin. Apelsinjuice innehåller 9% sockerarter, varav 27% är druvsocker, 29% fruktsocker och 44% sackaros. Visste du att fruktsocker har lägst GI av alla sockerarter? Det betyder inte att du ska överkonsumera juice. Men du kan gott dricka ett litet glas juice varje dag.

3. Juice ingår inte i en hälsosam kost

Forskningsstudier visar att människor som dricker juice överlag äter mer hälsosamt än personer som inte dricker juice. En brittisk studie publicerad i tidskriften Proceedings of the Nutrition Society fann att:

"Juicedrickare åt mer frukt och grönsaker än de som inte konsumerade juice och hade större chans att uppnå målet om att äta fem frukter och grönsaker per dag.”

Juice är alltså inte ett tecken på dåliga matvanor, utan snarare tvärtom. Ett litet glas apelsinjuice kan vara startskottet till en hälsosammare kost.

4. Barn bör undvika att dricka juice eftersom det innehåller så mycket socker

Många barn får inte i sig tillräckligt med frukt och grönsaker i vardagen. Om man plockar bort juicen från barnens kost så försvinner intaget av viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom finns det forskning som visar att barn som dricker juice också äter mer frukt och grönsaker. De har vant sig vid smaken av frukt och grönsaker, vilket i sin tur kan leda till sunda matvanor i framtiden.

Börja varje dag med färskpressad juice!

Med dessa fyra myter om juice ur vägen, kan du njuta av ett glas färskpressat juice med gott samvete. Välj ut de bästa frukterna och lär dig själv och dina barn att äta mer frukt och grönsaker i vardagen. Gör din egen juice! Pressa citrusfrukterna och drick ett litet glas juice till morgonen. Vem vet vilka andra goda vanor det leder till.