juice i glas

Att dricka eller inte dricka juice, det är frågan. Ett glas apelsinjuice piggar upp, men innehåller det inte för mycket tillsatt socker?

I den här artikeln reder vi ut de fyra vanligaste juicemyterna en gång för alla:

 1. Innehåller tillsatt socker

  Juice får inte innehålla tillsatt socker. Det är förbjudet av EU. I Sverige är namnet skyddat enligt livsmedelslagen, vilket innebär att endast drycker som innehåller 100% fruktjuice får säljas som juice. Många personer blandar ihop tillsatt socker med naturligt förekommande socker, därav förvirringen. Själva juicen kommer alltså från frukten som den har pressats från och får inte innehålla några andra tillsatser.

 2. Har ett högt GI-värde

  Juice har ett lågt GI-värde (glykemiskt index), dvs. kroppen tar långsamt upp kolhydraterna. Faktum är att syror sänker GI-värdet på hela måltiden. Apelsinjuice har ett värde på cirka 50, vilket är något högre än värdet för apelsin. Apelsinjuice innehåller 9% sockerarter, varav 27% är druvsocker, 29% fruktsocker och 44% sackaros. Visste du att fruktsocker har lägst GI av alla sockerarter? Det betyder inte att du ska överkonsumera juice. Men du kan gott dricka ett litet glas varje dag.

 3. Ingår inte i en hälsosam kost

  Forskningsstudier visar att människor som dricker juice överlag äter mer hälsosamt än personer som inte dricker det. En brittisk studie publicerad i tidskriften Proceedings of the Nutrition Society fann att:

  "Juicedrickare åt mer frukt och grönsaker än de som inte konsumerade juice och hade större chans att uppnå målet om att äta fem frukter och grönsaker per dag.”

  Drycken är alltså inte ett tecken på dåliga matvanor, utan snarare tvärtom. Ett litet glas apelsinjuice kan vara startskottet till en hälsosammare kost.

 4. Bör undvikas av barn eftersom det innehåller så mycket socker

  Många barn får inte i sig tillräckligt med frukt och grönsaker i vardagen. Om man plockar bort juicen från barnens kost så försvinner intaget av viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom finns det forskning som visar att barn som konsumerar drycken också äter mer frukt och grönsaker. De har vant sig vid smaken av frukt och grönsaker, vilket i sin tur kan leda till sunda matvanor i framtiden.

"Juicedrickare åt mer frukt och grönsaker än de som inte konsumerade juice och hade större chans att uppnå målet om att äta fem frukter och grönsaker per dag.”

Börja varje dag med färskpressad juice!

Med dessa fyra myter ur vägen, kan du njuta av ett glas färskpressat juice med gott samvete. Välj ut de bästa frukterna och lär dig själv och dina barn att äta mer frukt och grönsaker i vardagen. Gör din egen fruktjuice! Pressa citrusfrukterna och drick ett litet glas juice till morgonen. Vem vet vilka andra goda vanor det leder till.

Vanliga frågor

Hur mycket socker är det i juice?

Riktig juice får inte innehålla tillsatt socker, men det finns naturligt förekommande socker i drycken. Per 100 gram finns det 13 gram kolhydrater, varav 9 gram är socker.

Hur nyttigt är juice?

Det är inte onyttigt att dricka ett glas då och då, men för att både få i sig vitaminerna och även känna sig mätt kan det vara en bra idé att äta frukten direkt istället för att dricka den.

Är det farligt att dricka för mycket juice?

Dricker du väldigt mycket juice för att släcka din törst kommer du få i dig en hel del socker och kalorier som du istället hade kunnat få via mat. Det kan därför vara bättre att äta frukten direkt istället för att dricka den. Ett par glas apelsinjuice är alltså inte farligt att få i sig - men om du är törstig kan du med fördel byta ut några av glasen mot vanligt vatten.

Mer läsning