boktips för dig som vill läsa i vinter

Under vinterhalvåret är det skönt att krypa upp i sin favoritfåtölj, tända golvlampan och läsa en bra bok. Men vad ska du läsa för något? Våra nio bästa boktips inspirerar, motiverar och berör läsare ända in på djupet.

Hösten och vintern är en naturlig lästid för många. En bra bok håller dig sällskap i mörkret. Har du slut på inspiration? Vi guidar dig till några riktigt bra böcker.

Läs bra böcker i vinter

Tänd lampan och njut av våra boktips nedan, men först - ta del av våra tips:

  1. Välj en bok.

    Plocka en eller flera av böckerna bland vår samling boktips - du kommer inte bli besviken! Låt dig inspireras av dessa modiga berättelser om personer som har levt fascinerande liv. Det finns massor att lära sig.

  2. Glöm inte läslampan.

    Kom ihåg att skaffa en bra lampa så att du ser bra medan du läser. Sen är det bara att krypa upp i favoritfåtöljen (eller i sängen) och börja läsa. Trevlig läsning!

  3. Dela med dig av dina bästa boktips.

    Sist men inte minst, om du älskade boken ska du såklart rekommendera den till familj och vänner. Det finns inget bättre än att dela med sig av sina favoritböcker! Eller vad sägs om att ge bort din favoritbok i julklapp eller födedelsedagspresent?

Våra boktips - hitta din favorit!

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hon rökte pipa, körde motorcykel och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Journalisten och författaren Fatima Bremmer tar hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker för att berätta historien om Ester Blenda Nordströms fascinerande liv. Boken vann Augustpriset 2017. Missa inte att ta del av denna otroliga historia! Ett solklart boktips för alla vardagshjältar.

Kommer du tycka om mig nu? av Lina Axelsson Kihlbom

Det här är en bok om att ta ödet i sina egna händer och skapa sin egen framtid. Lina Axelsson Kihlboms självbiografiska berättelse är inspirerande läsning för de som känner sig utanför. Följ med på en resa om fyra olika identiteter – La, Lina, Marjetta och Jag. En gripande historia om uppvaknande, identitet och förändring.

Du har kanske sett Lina Axelsson Kihlbom i tv-serien Rektorerna, där hon blev mycket uppmärksammad för sitt arbete som rektor för Ronnaskolan i Södertälje.

Just Kids av Patti Smith

Patti Smith lämnar hemstaden New Jersey som 20-åring för att testa lyckan i New York. Här träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorpe och tillsammans upplever de stadens kreativa atmosfär. Båda kommer med tiden att bli berömda för att ha revolutionerat sina konstarter; hon som musiker och poet och han som fotograf.

Just Kids skildrar New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Här får vi möta musiker, konstnärer och författare som har präglat en hel generation och gett avtryck över hela världen. Läs boken och få en inblick i denna sprudlande livsmiljö med personer som Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan och många fler.

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

Har du hört talas om Henrietta Lacks? Läs historien bakom kvinnan vars odödliga celler var viktiga för att utveckla poliovaccinet. Hennes odödliga celler ledde även till viktiga framsteg inom cancerforskning, kloning och genmappning.  

Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapliga framsteg, men är även en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Vi möter en dotter som letar efter svar om sin mor hon aldrig fick lära känna men vars öde skulle rädda miljontals människoliv.

Rebecca Skloot är vetenskapsjournalist och Den odödliga Henrietta Lacks är hennes debut. Den har sålt i 1,5 miljoner exemplar. Oprah Winfrey och Alan Ball har gjort om boken till en film.

Hjärnstark av Anders Hansen

Vill du bli mer stresstålig, kreativ och intelligent? Vad sägs om ett förbättrat minne och ett ökat välmående? Då är det här ett boktips för dig!  

Få böcker har motiverat fler personer till att börja träna som Hjärnstark. Anders Hansen beskriver på ett tydligt och övertygande sätt hur motion bidrar till din fysiska och psykiska hälsa. Har du svårt att ta en paus i vardagen och få tid över till träning? Är det äntligen dags att lämna soffan? Läs den här boken, så kommer du garanterat vilja motionera mer.    

Factfulness av Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Vad vet vi egentligen om världen? Det spelar ingen roll om vi är Nobelpristagare eller ledande politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på ett zoo. Hur kommer det sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Läs boken och ändra din uppfattning om världen – till det bättre. Det är faktiskt inte så illa som du tror. 

Konsten att städa av Marie Kondo

Blir du trött av bara tanken att städa? Behöver du hjälp att få ordning på alla dina grejer? Slappna av, den japanska städexperten som har tagit världen med storm bjuder på enkla råd för att rensa ut ditt hem.

En del av hennes metod går ut på att tackla kategorier, inte rum. Och hon visar hur du steg för steg kan ta dig an städningen och välkomna mer glädje i ditt hem. Vem vill inte känna mer lycka hemma? 

Boken har sålt mer än tio miljoner exemplar i ett 40-tal länder. Marie Kondo har dessutom en egen dokumentärserie på Netflix. 

Sapiens: En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari

Sapiens är berättelsen om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar med oss på en resa som kartlägger våra första steg som däggdjur till vår plats som världens obestridda härskare. Hur blev det så? En del av förklaringen ligger i vår förmåga att prata om saker som endast finns i vår fantasi, såsom pengar, gudar och nationer.

Denna internationella bästsäljare bjuder på många värdefulla insikter om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid. Boken kommer garanterat få dig att fundera på din egen mänsklighet och vår framtid! Denna bok passar även utmärkt att ge bort i födelsedagspresent eller julklapp åt den vetgirige i familjen.

(Om du gillar detta boktips vill du även spana in uppföljaren Homo Deus. Slutet på den historien är dock inte lika hugget i sten.) 

När andetagen blir till luft av Paul Kalanithi

Paul Kalanithi får reda på att han har lungcancer vid 36 års ålder. Ena dagen är han läkare och andra dagen är han en patient som kämpar för sitt liv. Alla planer går i spillror. Vad gör han med den tid han har kvar att leva?  

Paul skrev klart När andetagen blir till luft precis innan han dog. Den skildrar livets viktigaste frågor och lämnar ingen oberörd. Det här är en bok man aldrig glömmer. 

Vanliga frågor om böcker

Vilken är den populäraste boken?

När det kommer till skönlitteratur finns det många populära titlar, bland annat Don Quijote - men även Harry Potter och Sagan om Ringen är stora läsfavoriter!

Vilken är världens mest sålda bok?

Don Quijote, skriven av Miguel Cervantes, är en av världens mest sålda böcker. En riktig klassiker som har lästs av många över hela världen!

Vilka är de bästa böckerna?

Det finns många olika genrer, så beroende på vad du är intresserad av finns det massor av olika böcker att tipsa om. Om du vill utforska olika typer av litteratur rekommenderar vi att du besöker ditt lokala bibliotek - där kan du läsa och låna alla typer av böcker helt gratis! Du kan dessutom be om tips och råd kring läsning.

Vilka böcker räknas som klassiker?

För att en bok ska räknas som en klassiker krävs det att den uppfyller vissa kriterier. Den ska bland annat ska den ha tidlösa kvaliteter, det vill säga, den tilltalar läsare över olika tidsepoker.

Är det bra att läsa mycket?

Det finns mycket forskning som visar att läsning är bra för både barn och vuxna. Några av de fördelarna som finns med läsning är bland annat att det hjälper till med språkutvecklingen, breddar vår världsuppfattning och förbättrar fantasin - dessutom är det kul att läsa!