Gazpacho - klassiker bland kalla soppor.

När det är varmt ute vill man gärna ha luncher som är lättlagade, enkla att ta med till picknicken eller stranden – och att de svalkar. Med hjälp av en blender mixar du en god soppa på nolltid – här är tre favoriter.

Gazpacho – klassikern bland kalla soppor

Denna spanska favorit passar perfekt en het dag.

Du behöver:
1 röd paprika
1 näve basilikablad
3 st tomater
1 stor vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1/2 gurka
2 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk örtsalt
1 krm strösocker
1 skvätt citronsaft
Svartpeppar
Tabasco

Gör så här:
Skär paprika och tomater i mindre bitar, grovhacka vitlök och schalottenlök. Skala gurkan och hacka den grovt.
Mixa tillsammans med basilika, buljong, salt, socker och citronsaft. Smaka av med svartpeppar och tabasco. Ställ i kylen i minst en timme.
Servera soppan ordentligt kyld, gärna med några med krutonger på toppen.

Avokadosoppa

En fräsch soppa som samtidigt mättar.

Du behöver:
2 st avokados
1 st citron
0,5 st schalottenlök
Färsk dill
Färsk koriander
Tabasco
Havssalt
2,5 dl naturell yoghurt

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i din blender och kör till en slät puré.
Smaka av, ställ sedan in soppan i kylskåpet för att kylning.
Servera i glas eller soppskålar, toppa gärna med ett stänk olivolja, rostade pumpafrön, hackade örter och en dillkvist. Soppan är godast färsk, så gör den samma dag som den ska ätas.

Melon- och gurksoppa

Perfekt som en svalkande tillbehör. Kalla soppor som denna passar även som förrätt till grillmiddagen.

Du behöver:
1 gurka
1/2 galiamelon
1/2 crème fraiche
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 dl körvel
1/2 dl mynta
Salt och peppar

Gör så här:
Skär bort skalet på melonen och ta ur kärnorna. Skär gurkan och melonen i bitar och lägg i en mixer. Mixa tillsammans med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera kyld.