putsa fönster med fönstertvätt

Om du har smutsiga fönster kan det vara hög tid att rengöra dem. I Elvitas sortiment hittar du en fönstertvätt som gör det enkelt att få skinande rena fönster.

Men hur går du till väga för att putsa fönster på bästa sätt? När på året är det bäst att göra det - går det bra att göra det i minusgrader eller direkt solljus? Och hur undviker man ränder på fönstret?

I den här guiden går vi igenom allt som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång med fönsterputsningen. Vi delar även smarta tips på hur du kan använda fönstertvätten för andra sorters städning och rengöring i ditt hem.

Innehåll

 • Hur putsar man fönster?
 • Städa med fönstertvätt
 • Vanliga frågor om att putsa fönster 

Hur putsar man fönster?

Med rätt verktyg och teknik är det enkelt att putsa dina fönster. Våra bästa tips för att göra fönsterputsningen så smidig som möjlig är att börja med en ruta i taget, använda en laddningsbar fönstertvätt och ha en stege redo om du har höga fönster som är svåra att komma åt. 

Tvätta fönster med fönstertvätt

Så här tvättar du dina fönster med hjälp av en fönstertvätt: 

 1. Se till att fönstertvätten är laddad.

  Innan du använder enheten behöver den laddas. 

 2. Spraya vatten och rengöringsmedel.

  Fyll den tillhörande sprayflaska med vatten och vanligt fönsterputsmedel. Spraya fönstret med blandningen.

 3. Sug upp vattnet med fönstertvätten.

  Sätt igång fönstertvätten och använd den på fönstret för att suga rent det.

 4. Häll ut vattnet.

  När vattennivån når till markeringen max på vattentanken ska du hälla ut det så att du kan fortsätta använda fönstertvätten.

 5. Upprepa processen.

  Fortsätta att spraya dina fönster och suga rent dem tills alla dina fönster är rena. 

När på året är det bäst att putsa fönster?

Du kan egentligen tvätta dina fönster när som helst på året, men rekommendationen är att göra det på antingen hösten eller våren. På sommaren, i direkt solljus, kan vattnet avdunsta väldigt fort från fönstret. Detta kan i sin tur försvåra rengöringen eftersom att du måste vara extra snabb. På vintern måste du vara noga med att använda rätt temperatur på vattnet, om det är för kallt kan vattnet nämligen frysa på fönsterrutan. 

Hur putsar jag fönster utan att få ränder?

Genom att använda en fönstertvättsapparat undviker du ränder och spill - detta eftersom att den suger upp all vätska och efterlämnar ett fläckfritt resultat! 

Om du väljer att tvätta dina fönster med hink och skrapa finns det ett välkänt husmorstips som sägs garantera fönster fria från ränder - ättika! Testa att ha i en skvätt i din fönsterputsblandning och upptäck hur rena dina fönster faktiskt blir, helt utan ränder. 

Städa med fönstertvätt 

Det som är riktigt praktiskt med fönstertvätten är att du kan använda den som ett hjälpmedel när du städar ditt hem.

3 oväntade användningsområden:

 • Rena speglar. Testa att använda fönstertvättsapparaten för att få fläckfria speglar i alla hemmets rum - exempelvis badrum, hall och sovrum.
 • Städa badrummet. Med fönstertvätten kan du smidigt göra rent både duschväggar och kakel i ditt badrum. Det är dessutom ett hygieniskt hjälpmedel eftersom att du inte kommer i direktkontakt med det smutsiga vattnet som sugs upp med fönstertvättsenheten.
 • Rengöring av våta ytor. Du kan utan problem rengöra jämna ytor i ditt hem som till exempel bord, kakel och hällar. Använd däremot inte produkten på grova ytor, detta för att undvika skador.

Vanliga frågor om att putsa fönster 

Hur får man bort flammiga fönster?

Ett miljövänligt och smidigt tips är att fylla en hink med vatten och en skvätt ättika. Använd därefter blandningen för att göra rent dina fönster - det kommer förhindra både ränder och den där flammiga effekten som annars kan uppstå på fönster.

Vad använder fönsterputsare för medel?

En del fönsterputsare använder diskmedel utblandat i vatten, detta eftersom att diskmedel löser upp fett. Annars brukar de helt enkelt använda vanligt fönsterputsmedel som är det mest effektiva för att få ett skinande rent resultat.

Varför blir inte fönstren rena?

Om du blöter ner hela fönstret hinner vattnet torka innan du putsat klart alla rutor, vilket i sin tur kan leda till fula ränder. Ett tips är därför att rengöra en ruta i taget. Undvik att putsa fönster i direkt solljus eftersom att du då måste vara otroligt snabb om du ska lyckas få rena fönster utan ränder.

När är det för kallt för att putsa fönster?

Under vintern känns det kanske inte aktuellt att putsa fönster, men du behöver faktiskt inte vänta på plusgrader för att tvätta dina smutsiga fönster! Testa att använda spolarvätska, såpa eller ättika om du väljer att putsa rutorna i minusgrader. Om det är kallare än 15 minusgrader bör du däremot avvakta till något varmare temperaturer innan du sätter igång.

Relaterad läsning: