sommarkaka i långpanna med smak av citron och jordgubb

Att samla familjen och njuta av nybakat fikabröd är bland det bästa som finns, menar Nina Hermansen som driver en av Sveriges största bakbloggar. Vi bad henne ge sina bästa bakningstips samt sitt recept på sommarkaka.

Hej Nina! Berätta, varför tycker du om att baka?
– För mig är bakning en slags terapi där jag får fokusera på en sak. Men det handlar också om personlig utveckling, ibland kan det krävas många försök och mycket ta tid att lyckas med det perfekta brödet. Att baka är en rolig utmaning eftersom det är lika lätt att misslyckas som att lyckas.

Vad bakar du allra helst?
– Jag tycker om att baka det som går snabbt. Då brukar jag vara kreativ genom att testa nya smakkombinationer och förnya mina favoritrecept. Bakverk med flera moment bakar jag inte så ofta.

Varför valde du att baka en kaka i långpanna?
– Att baka i långpanna är en trend inom bakning just nu. Du får väldigt mycket kaka på det sättet, vilket gör att den räcker till ett stort kalas. Dessutom är det enkelt och går väldigt snabbt, kakan behöver bara vara 20 minuter i ugnen.

Vad är viktigt att tänka på?
– Att ha en bra ugn. Jag vill ha en ugn som jag kan lita på, som jag inte behöver vakta. Den ska ha jämn värme och grädda jämnt, det är superviktigt när man bakar.

Sommarkaka i långpanna

Det här är en enkel sommarkaka som är lätt att baka, men som ser lyxig ut. Grunden är en klassisk sockerkakssmet som jag smaksatt med citron. Frostingen består av en vanlig tårtmousse som jag spritsat. Jag dekorerade med bär och citronmeliss som passar bra ihop med citronen.

Sommarkaka Recept Bild

Du behöver:
250 g smält smör
3,5 dl strösocker
4 ägg
1 citron (saft och zest)
1 3/4 dl mjölk
5 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Frosting:
2 dl grädde
200 g färskost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en halv citron
1 dl hallon

Dekoration:
Jordgubbar
Citronmeliss
Florsocker

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Vispa socker och ägg så det blir fluffigt.
2 Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta i det i äggsmeten och rör smeten jämn.
3. Smält smöret och riv citronen och häll i smeten. Häll även i citronsaften. Rör om ordentligt tills du har en seg smet.
4. Häll i mjölken och rör om.
5. Lägg i bakplåtspapper i botten. Bred ut smeten ordentligt. Grädda långt ned i ugnen i ca 20-25 min eller tills du får en torr sticka när du sticker den i kakan.
6. Gör frostingen. Vispa grädden så den är fast. Vänd i färskosten och blanda försiktigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, rivna skalet av en 1/2 citron och hallonen. Rör tills du har en smidig frosting.
7. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Dela upp kakan i rutor. Lägg frostingen i en sprits och spritsa på varje bit. Toppa med en bit jordgubb och citronmeliss. Pudra med florsocker.

Tre bästa tips för att lyckas med bakning

1. Våga mixa med smaker. Lite choklad eller citron i sockerkakan är gott.
2. Kolla igenom skafferiet och plocka fram det du behöver. Då ser du om någon ingrediens saknas.
3. Våga experimentera! Du behöver inte följa recepten slaviskt. Gör din egen variant av tårtan eller bullarna.

Elvita spis CIS5623V är perfekt för bakning och matlagning:
• Du kan grädda på flera olika nivåer samtidigt
utan att tumma på resultatet.
• Plåten är 7 cm djup, kakorna blir extra stora.
• Ugnen är självrengörande och knapparna kan tas bort och diskas i diskmaskin.