Här kommer tre smaskiga bakverk som kommer att uppskattas av ditt sällskap i påsk.

Lime- och kokoskaka

Saftiga limerutor toppade med en krämig frosting av kokos och lime. Garnerade med läckert påskgodis blir de oemotståndliga!

För 28 st

Du behöver:

150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
¾ dl mjölk
2 limefrukter, rivet skal och pressad saft

Topping
50 g smör, rumsvarmt
1 lime, rivet skal
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g färskost
1 dl kokosflingor
28 påskägg, godisägg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. 
2. Vispa smör och socker smidigt. Vispa i äggen, ett i taget. 
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och rör ner i smeten tillsammans med mjölk, limeskal och limesaft.
4. Häll smeten i en form, 20x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 30 minuter. Låt svalna.
5. Topping: Vispa smöret smidigt. Tillsätt limeskal, florsocker, vaniljsocker och färskost, och vispa det fluffigt. Bred krämen över kakan och strö på kokos. 
6. Vid servering: Skär i rutor och garnera med godisägg.

Macarons med citronganache

påskfika

De här gulliga macaronsen kommer bli en succé på dessertbordet. Med sin sötsyrliga citronfyllning blir de den perfekta påskakan.

För 12 st

Du behöver:

Citronganache
150 g hackad vit choklad
1 dl vispgrädde
2 tsk citronarom
Gul karamellfärg, antal droppar efter tycke

Macarons
65 g mandelmjöl
90 g florsocker
50 g äggvitor
25 g strösocker
Gul karamellfärg, antal droppar efter tycke

Gör så här:

1. Citronganache: Värm choklad, grädde, citronarom och gul karamellfärg i en kastrull på så låg värme som möjligt. Rör försiktigt tills konsistensen är krämig och sammanhängande. Häll ganachen i en spritspåse eller fryspåse och lägg den att svalna i några timmar tills den har satt sig och är lite kallare än rumstemperatur.

2. Macarons: Blanda mandelmjöl och florsocker i en skål. Vispa äggvitor långsamt tills smeten blir toppig.
Tillsätt socker, lite i taget och vispa smeten till en maräng. Vänd försiktigt ner hälften av mandelmjölet i marängen, sedan resten. Blanda slutligen ned karamellfärg.
Macaronsmeten skall vara lagom rinnig.  Om smeten är för tunn eller tjock, tillsätt en nypa florsocker respektive äggvita.

3. Spritsa 24 macarons på en bakplåtspappersklädd plåt, gör de så lika som möjligt. Låt de vila i 30-60 minuter så de får en tunn blank skorpa på ovansidan.

4. Sätt ugnen på 160˚ C över-och undervärme. Grädda macaronsen mitt i ugnen i 10-11 minuter tills de är en aning gyllene på ovansidan. Låt de sedan svalna helt på plåten.

5. Sätt samman macaronsen två och två med ganache emellan och förvara i kylskåp i en lufttät burk fram till servering.

Mandelmusslor med grädde och hjortronsylt

Det är inte mycket som slår klassiska mandelmusslor! Kakan toppas med grädde och valfri sylt – gärna fruktig hjortronsylt.

För 15 st

Du behöver:

1.5 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
0.5 dl strösocker
75 g smör, kallt, tärnat
1 äggula

Fyllning
2 dl vispgrädde
2.5 dl hjortronsylt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Lägg alla ingredienser till kakan i en matberedare och mixa till en deg. Eller blanda degen för hand. Tryck ut degen i smorda aluminiumformar och ställ i frysen 10 min.

2. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna lite innan de tas ur formarna. Fyllning: Vispa grädden. Lägg en klick grädde i varje mandelmussla och toppa med hjortronsylt.

Fler goda recept