Lek i vattenpöl – då är det bra med torkskåp.

Har du funderat på att investera i ett torkskåp till din tvättstuga eller groventré? Ett torkskåp kan vara en smart lösning för att snabbt torka tvättade kläder och blöta ytterplagg. Här listar vi allt du behöver tänka på. 

När ska man ha torkskåp?

Ett torkskåp är passande i ett grovkök eller grovingång eftersom du kan hänga upp blöta ytterkläder och skor på tork. Det innebär att du kan torka smutsiga kläder utan att behöva tvätta dem först. Perfekt för en familj som tillbringar mycket tid ute, och särskilt på vintern när ytterkläder verkligen behövs. Att ständigt behöva tvätta ytterplagg tar både extra tid och påverkar miljön mer negativt. Dessutom sliter du mer på dina kläder om du tvättar dem ofta. Och vem vill inte ha varma och torra vantar på sig när det är dags att ge sig ut och bygga nya snögubbar eller gå ut med hunden på en regnig morgonpromenad?

Men självklart kan du också ha ett torkskåp i tvättstugan och där hänga upp vanlig tvätt för torkning. Torkskåpet är skonsamt mot kläderna, och här kan du snabbt torka plagg som inte klarar av torktumlaren, och dessutom slipper du ha torklinor eller torkställ ute för de kläder som behöver lufttorkas. Bara att sätta på torkskåpet och låta den sköta torkningen!

Fördelar med torkskåp

  • Du kan torka smutsiga ytterplagg och skor snabbt utan att behöva tvätta dem först. Detta sparar både tid och pengar.
  • Torkskåp sliter inte lika mycket på kläderna som en torktumlare, så du får längre hållbarhet på dina plagg.
  • Du får en smidig avlastningsplats för plagg som kan självtorka och slipper ha torkställningar ute synligt.
  • Alla torkskåp är inte miljöbovar som de var förr. Väljer du ett torkskåp med värmepump får du ett mer energibesparande torkskåp än de med frånluft.

Torkskåp med kondens, värmepump eller frånluft?

Hur fungerar ett torkskåp egentligen? Förr i tiden var det vanligast att torkskåpen fylldes med varmluft för att torka kläderna och sen pumpades varmluften ut ur huset genom en ventil, så kallad frånluft. På så sätt tar man inte hand om varmluften på samma energismarta sätt som en torktumlare gör. Men numera finns det fler valmöjligheter och många uppdaterade torkskåp behåller varmluften i skåpet och låter den cirkulera. Bättre för miljön och bättre för din plånbok!

Här är några vanliga typer av torkskåp:

Kondens

Istället för att koppla in ditt torkskåp till en ventil där varmluften leds ut ur huset, finns det torkskåp med kondens. Luften cirkulerar i skåpet och vattnet som kommer från kläderna samlas i en kondensbehållare i botten av skåpet. Behållaren kan du enkelt tömma manuellt, eller koppla till avloppet. Så här gäller det att fundera på placering av skåpet om du vill ha det nära ditt avlopp.

Värmepump

Många torkskåp med kondens är också utrustade med en värmepump som hjälper till att cirkulera luften i torkskåpet. Denna värmepumpteknologi innebär att du förbrukar hälften så mycket energi som med ett vanligt torkskåp. Med en värmepump har du större frihet när det gäller placeringen eftersom du inte behöver koppla torkskåpet till en frånluftskanal.

Frånluft

Detta är det klassiska torkskåpet där du kopplar skåpet till en kanal som går genom ett hål i väggen ut ur ditt hus. Här måste man alltså planera placering av torkskåpet så att man kan koppla torkskåpet via ventilationsslangen till utblåsningsanslutningen. Har du ett existerande ventilationshål sedan tidigare är det enkelt att koppla in skåpet.

Sensor

En del torkskåp har en inbyggd sensor som känner av när kläderna är torra i skåpet. Detta bidrar till att skåpet inte används mer än det behöver, vilket sparar på energin.

Vad är det för energiförbrukning på ett torkskåp?

Det varierar beroende på typen och på vilken värme du använder. Om du kör ett normalprogram i någon av Elvitas torkskåp med värmepump på cirka 90 minuter, går det åt 0,3 kWh per kilo tvätt. Det motsvarar ungefär 1 krona för en full tvättmaskin. Räkna med det dubbla om du kör ett vanligt torkskåp med sensor.

Ett torkskåp har normalt en kapacitet på en tvätt på cirka 4 kilo.

Torkskåp eller torktumlare?

När man inreder sin tvättstuga kan det vara smart att fundera igenom sina behov – tvättar vi ofta och snabbt behöver rena kläder till barnen, eller har vi plagg som är känsliga och skulle riskera att skadas i torktumlaren? Det kan vara värt att fundera på hur länge man vill att plaggen ska hålla eftersom torktumlaren sliter av fibrer från kläderna när kläderna torkas. (Det är luddet som fastnar i luddfiltret.) Detta slipper man helt med torkskåp, men kläderna blir mjukare i en tumlare.

Och om ni är en stor familj där hallen snabbt fylls av blöta jackor och skor kan ett torkskåp vara en smart investering. Torkskåpet kan snabbt torka jackor, överdragsbyxor, vantar och skor – utan att de behöver vara rena. Längre livslängd på kläderna och skåpet gömmer samtidigt effektivt undan leriga klädhögar där hemma!

Till sist – 5 saker att tänka på när du skaffar torkskåp:

Timer. Många skåp är utrustade med en timer eller tidsprogram där du själv ställer in hur lång tid du vill att skåpet ska gå. (Det går också utmärkt att använda torkskåpet utan att sätta på det, du kan välja att hänga in kläder och låta dem torka under natten om du vill ha det som alternativ – bara låta dörren vara öppen!)

Säkerhet. De flesta torkskåp måste monteras fast i väggen, dels av säkerhetsskäl och dels av effektivitetsskäl. Torkskåp är ofta tyngre i toppen och kan riskera att tippa om de inte monteras fast, så av barnsäkerhetsskäl ska de monteras ordentligt i väggen. Men om de står snett finns det också en risk att dörren inte stänger ordentligt och då går luft förlorad och torktiden riskerar att bli längre än nödvändigt.

Energiklassning. Torkskåp har ingen energiklassning eller energidekal som många andra vitvaror för hemmet har, så kolla alltid med din leverantör om du är nyfiken på mer om energi.

Värme. Du kan torka kläder i olika värme, så till exempel om du har känsliga plagg kan du välja lägre värme, och har du handdukar och ytterplagg som tål mer värme kan du ställa in torkningen på högre värme. Lägre värme ger längre torktid. Normal torkvärme ligger mellan 55-70 grader.

Hänglängd. För vissa torkskåp anges en hänglängd, vilket avser den totala längden på de hängare som sitter inne i skåpet. Ett stort skåp brukar ha en hänglängd på cirka 16 meter. Tänk på att hänga plaggen effektivt i skåpet; till exempel se till att använda krokarna på insidan av skåpdörren till vantar och sen hänga större plagg som byxor och jackor på hängarna.