dammsugare på parkettgolv

Dags att köpa dammsugare men osäker på vilken modell du ska välja? I den här guiden går vi igenom viktiga saker att tänka på när du ska välja en ny dammsugare. Vi delar även våra bästa städtips när det kommer till just dammsugare och hur du kan få ditt hem att dofta gott. 

I Elvitas sortiment finns flera dammsugare, här hittar du allt från traditionella dammsugare till effektiva skaftdammsugare och praktiska robotdammsugare.

Vilken modell passar dig? Det beror på lite olika faktorer, bland annat om du bor stort eller litet och huruvida du har begränsat med tid att lägga på just dammsugning. Se vår checklista här nedan som kan hjälpa dig i processen!

Vilken dammsugare ska man köpa? Checklista!

Innan du köper dammsugare finns det några saker som kan vara bra att fundera på för att säkerställa att du väljer rätt modell:

 1. Bor du på ett eller flera plan?

  Om du har en större bostad eller bor på två plan kan det vara praktiskt med två dammsugare - en för varje våning. På nedervåningen kan det vara smidigt med en robotdammsugare som effektivt gör rent i utrymmen som blir smutsiga ofta: hallen, köket och vardagsrummet.

  Läs mer! Robotdammsugare med moppfunktion – maxa städningen!

  På ovanvåningen passar å andra sidan en vanlig dammsugare eller skaftdammsugare oftast mycket bättre. Alternativt att du har två robotdammsugare - en för varje våning. Observera dock att trappor kräver manuell dammsugning!

  Om du bor litet eller på en våning, till exempel i en lägenhet eller en enplansvilla, räcker det oftast med en dammsugare.

 2. Vilken typ av planlösning har du? 

  För dig med öppen planlösning är robotdammsugaren en klar vinnare! Den kan även användas om du inte har öppen planlösning i och med att robotdammsugaren även kan komma över trösklar - men då måste du se till att hålla alla dörrar öppna så att den kommer åt överallt om du inte är hemma.

 3. Vilka underlag ska du dammsuga?

  Om det endast är golv och mattor som ska dammsugas kan du egentligen välja vilken dammsugarmodell som helst. Men om du är ute efter en dammsugare som även kan rengöra möbler ska du välja en modell med utbytbara munstycken anpassade för olika typer av underlag.  

 4. Är du ute efter den tystaste dammsugaren? 

  Om det är viktigt för dig att din dammsugare inte låter så mycket ska du hålla utkik efter en modell med låg ljudnivå. Det gör du enklast genom att titta på hur många decibel dammsugaren har. Ljudnivå hos dammsugare ligger oftast mellan 57 dB och 80 dB. En tyst ljudnivå ligger runt 65 dB. 

 5. Vilka funktioner är viktiga för dig?

  Funktioner kan skilja sig åt mellan olika modeller. Det kan därför vara bra att fundera över vilka egenskaper som är viktiga för dig, till exempel:

  - Lätt vikt
  - Sladdlös
  - Mopp-funktion
  - Bra sugförmåga
  - Ergonomiskt handtag
  - Automatisk sladdupprullning
  - Flera munstycken för olika underlag
   
  Utifrån din kravlista är det mycket enklare att välja en modell som passar dig och ditt hem.

Köpa tillbehör till dammsugare 

Hos Elvita hittar du även tillbehör till din dammsugare, till exempel dammsugarpåsar, dammsugarfilter, borstar, filtar och mopp. På produktsidan för varje tillbehör kan du läsa mer om vilken dammsugarmodell tillbehöret ska användas tillsammans med.

Göra rent med dammsugare

Hur ofta ska man byta dammsugarpåse?

Dammsugarpåse ska bytas innan den hunnit bli helt full, annars kan den bidra till dålig doft. Många dammsugare indikerar när dammsugarpåsen ska bytas - se till att ersätta den fulla påsen med en ny så fort du ser att indikatorn lyser. 

En unken lukt kan också bero på att din dammsugare behöver rengöras. Första steget är som sagt att se till att påsen är utbytt, därefter kan det vara läge att rengöra utrymmet där påsen sitter i dammsugaren. Detta gör du enklast genom att torka rent med en ren trasa.

Glöm inte bort att också byta ditt HEPA-filter regelbundet! 

Hur får man en dammsugare att lukta gott?

I första hand är det viktigt att du regelbundet rengör din dammsugare. Avlägsna munstycket och rengör det in- och utvändigt. Avsluta med att skölja munstycket i vatten och låt det torka helt innan du sätter tillbaka det.

Samma sak kan du göra med slangen och röret, avlägsna dem och skölj ur dem med såpvatten. Låt även dessa torka innan du sätter tillbaka dem.

När du har säkerställt att din dammsugare är ren kan du prova några av våra husmorsknep för att neutralisera doften från din dammsugare - eller till och med få den att sprida god doft i ditt hem!

 • För att neutralisera doften: Testa att dammsuga upp en matsked bikarbonat.
 • För att sprida god doft: Dammsug upp en tesked vaniljsocker eller kanel!

Vanliga frågor om att köpa dammsugare

Hur många watt ska en bra dammsugare ha?

Enligt Energimyndigheten måste effekten vara lägre än 1 600 watt (W) för att uppfylla nu gällande ekodesignkrav. Kraven har skärpts sedan september 2017 och alla nya dammsugare måste ha en effekt under 900 W. 

Vilken dammsugare har bäst sugeffekt?

Hur effektiv sugförmågan är hos en dammsugare beror på vilken motoreffekt dammsugaren har, men även på utformningen av munstycket. Den bästa sugeffekten har dammsugare som kan suga upp damm och smuts utan problem - och dessutom säkerställa att dammet som sugs upp faktiskt stannar i dammsugaren och inte virvlar tillbaka i rummet. 

Vilken skaftdammsugare ska man köpa?

Hos Elvita hittar du flera skaftdammsugare - det perfekta valet för dig som är ute efter en sladdlös dammsugare som du kan använda på olika typer av underlag: både golv och möbler. Skaftdammsugare är lätta och enkla att manövrera. Ett bra alternativ för dig som inte kan eller vill bära runt på en tung dammsugare.

Fler köpguider