Få köksmaskiner har sån omedelbar nytta som en vattenkokare. Den är inte bara grym till välling och te, utan snabbmakaronerna kan kokas ännu snabbare och dessutom sparar du energi. Som en bonus är vattenkokaren också ett klimatsmart sätt att värma vatten – speciellt om du använder den rätt.
Vattenkokaren har blivit en av de vanligaste köksmaskinerna i svenska kök. Inte konstigt, den ger oss kokande vatten på nolltid och sparar el. Att koka vatten på spisen står sig slätt i jämförelse – även mindre effektiva vattenkokare drar 42 procent mindre el än att använda en kastrull.
När du ska du köpa en vattenkokare är det bra att ha koll på fabrikörens angivna koktid och energiförbrukning. Men du ska också veta att hur du använder kokaren är en minst lika viktig faktor.
Enligt en undersökning gjord av brittiska Energy Saving Trust 2013 använder 75 procent av befolkningen sin vattenkokare på ett energislösigt sätt: de kokar regelbundet mer vatten än de behöver. Bortsett från att vara osmart ur ett klimatperspektiv, beräknas den onödiga kokningen kosta britterna motsvarande 780 miljoner kronor om året.