Att koka tevatten i vattenkokare är både bra för miljön och plånboken.

Få köksmaskiner har sån omedelbar nytta som en vattenkokare. Den är inte bara grym till välling och te, utan snabbmakaronerna kan kokas ännu snabbare och dessutom sparar du energi. Som en bonus är vattenkokaren också ett klimatsmart sätt att värma vatten – speciellt om du använder den rätt. 

Vattenkokaren har blivit en av de vanligaste köksmaskinerna i svenska kök. Inte konstigt, den ger oss kokande vatten på nolltid och sparar el. Att koka vatten på spisen står sig slätt i jämförelse – även mindre effektiva vattenkokare drar 42 procent mindre el än att använda en kastrull. 

När du ska du köpa en vattenkokare är det bra att ha koll på fabrikörens angivna koktid och energiförbrukning. Men du ska också veta att hur du använder kokaren är en minst lika viktig faktor. 

Enligt en undersökning gjord av brittiska Energy Saving Trust 2013 använder 75 procent av befolkningen sin vattenkokare på ett energislösigt sätt: de kokar regelbundet mer vatten än de behöver. Bortsett från att vara osmart ur ett klimatperspektiv, beräknas den onödiga kokningen kosta britterna motsvarande 780 miljoner kronor om året. 

Så här gör du för att använda din vattenkokare så klimatsmart som möjligt: 

 1. Koka bara så mycket vatten som du behöver.

  Ska du göra en kopp te, koka bara en kopp te. Fyll först din kopp med önskad mängd vatten, och häll över det i vattenkokaren. Detta reducerar elförbrukningen och koktiden markant. 

 2. Fundera på om du behöver en vattenkokare med isolering eller dubbla väggar.

  Sådana kokare håller vattentemperaturen längre, vilket kan vara smart om man inte alltid kan ta vattnet direkt när det blir klart. Det finns även vattenkokare med varmhållningsfunktion, men den drar i regel extra el. Bäst är alltid att ta vattnet direkt när det är klart. 

 3. Koka till rätt temperatur.

  Många moderna vattenkokare har flera temperaturinställningar. Använd dem! Vill du ha 80-gradigt vatten till pulverkaffet, är det onödigt att först koka det till 100 grader. 

 4. Töm kannan efter användning.

  Om du trots allt kokar mer vatten än du behöver, låt det inte stå kvar i vattenkokaren. Det påskyndar förkalkningen, och kan i värsta fall leda till bakteriespridning. 

 5. Avkalka regelbundet.

  En avkalkad vattenkokare är inte bara mer hygienisk, den drar mindre ström också. Annars måste kalklagret först bli varm innan vattnet kan hettas upp. Det finns många mer eller mindre effektiva metoder för att avkalkning, till exempel med ättika eller citron och maskindiskmedel. Men det säkraste sättet är att använda ett för ändamålet avsett avkalkningsmedel. 

Vanliga frågor om vattenkokare

Vilken vattenkokare är bäst?

I Elvitas sortiment hittar du flera modeller av vattenkokare som passar de allra flesta hushåll. Vilken vattenkokare som är bäst för just dig beror allt från storlek och funktioner till färg och design. Upptäck våra kokare och välj den perfekta modellen för ditt kök.

Vad ska man tänka på vid köp av vattenkokare?

Om det är hög tid att köpa en ny kokare är det bra att fundera på hur den ska passa in i ditt kök - både när det gäller funktionalitet och utseende. Bor du litet kan en mindre vattenkokare vara smidigt. Har du ett stort hushåll är det mer fördelaktigt med en större modell så att du kan koka tillräckligt med vatten till alla i familjen.

Är vattenkokare bättre än spis?

Det går mycket snabbare att koka vatten i kokaren - och det är dessutom mer energisnålt! Kom ihåg att inte koka mer vatten än du behöver, annars riskerar du att ändå slösa vatten och el. Så länge du kokar exakt den mängden vatten du behöver är vattenkokaren det bästa valet!

Hur ofta ska man diska vattenkokare?

För att din kokare ska hålla länge och för att vattnet inte ska börja smaka illa är det viktigt att du rengör och underhåller den regelbundet. Detta gör du bäst med hjälp av avkalkningstabletter avsedda för att avkalka vatten- och tekokare.

Varför ska man ha vattenkokare?

Koka vatten snabbt, enkelt och energisnålt. Vattenkokaren är kökets bästa hjälpmedel med sina många användningsområden. Den finns där när du behöver koka upp vatten till mat, välling, kaffe eller te. Dessutom tar det inte upp väldigt mycket plats vilket gör att den passar i de flesta hem.

Relaterad läsning