diska miljövänligt med diskmaskin

Kanske har du precis skaffat diskmaskinen och vill se vad den går för – eller så har du samma maskin som du haft länge men har inte testat alla program än? Här tipsar vi om saker som är bra att tänka på och funktioner du kan testa, när du diskar i diskmaskin. Vi ger dig även en checklista som kan vara till hjälp när du ska rengöra diskmaskinen.

Vill du ha ut det mesta av diskmaskinen men inte slösa på vatten och energi, då finns det en del du kan tänka på.

Diska miljövänligt - så gör du

Med eco-programmet tar det lite längre tid men i gengäld går det inte åt lika mycket vatten som på ett vanligt program.

Skonsam disk för champagneglas

Det går alldeles utmärkt att diska kristallvaser och vinglas i diskmaskin! Ställ in maskinen på ett program för skonsam disk så får glasen en mildare rengöring än annars. Ett toppentips för höga och vingliga champagneglas som lätt trillar omkull i maskinen, är att vända dem upp och ner i bestickkorgens fack.

Sätt en timer på diskmaskinen

Diska när du vill med hjälp av diskmaskinens tidsinställda start. Fyll maskinen på kvällen och sätt en timer på när du vill att den ska dra igång, kanske morgonen därpå? Perfekt om du vill ladda maskinen efter middagen men undvika att ha den igång när du gått och lagt dig. Eller så kanske du laddar diskmaskinen efter frukost och låter den gå igång lagom till att barnen kommer hem från skolan.

Skölj inte av disken

Spara vattnet till annat och skrapa av matresterna istället för att skölja. Får du inte bort allt – ta resten med hushållspapper så undviker du att matrester sätter igen maskinen (något som kan korta ner diskmaskinens livslängd). Har du kompost kan du lägga matrester och papper där. Genom att undvika att skölja disken innan du ställer in den i maskinen kan du spara upp till 25 liter varmvatten.

Fyll diskmaskinen

Kör om möjligt fulla maskiner, för miljöns skull. Se bara till att inte överfylla den – då blir disken inte ren.

Kör maskinen på lägre värme

Spara på energin och diska inte för varmt. Oftast är disken inte så smutsig att den kräver den högsta temperaturen – utan 55 grader brukar vara en lagom temperatur för normalt smutsad disk. Diskar du ofta på lägre temperatur eller eco-programmet kan du ha som vana att köra ett varmare program någon gång ibland, för att ta död på eventuella bakterier som kan överleva i svalare vatten.

Lämna luckan öppen

Lämna luckan på glänt när diskprogrammet är klart så torkar disken bättre och du slipper risken att bakterier och mögel trivs i maskinen.

Detta bör du inte diska i diskmaskinen

  • Köksknivar. Låt knivarna vara vassa längre – diska dessa för hand så håller de bättre.
  • Träredskap. Skärbrädor, smörknivar och slevar i trä blir ofta torra och kan spricka eller luckras upp av att diskas i maskin.
  • Gjutjärn. Stekpannor och grytor av gjutjärn mår bra av ett lager fett. Detta lager förstörs om du diskar dessa i maskin.
  • Teflon. Ytskiktet på pannor och formar av teflon kan ta skada i diskmaskinen.
  • Burkar och flaskor med etiketter på. Etiketter av papper kan lösas upp i diskmaskinen och riskerar att sätta igen pumpen och spolarmarna i diskmaskinen.
  • Koppar. Kannor, pannor och grytor av koppar kan bli missfärgade.
  • Vitlökspressen. Den blir oftast bara ren om den diskas för hand.

Rengöra diskmaskinen

Diskmaskinen gör din disk ren – men blir inte ren på köpet. Regelbunden användning av diskmaskinen gör att det byggs upp kalk och smuts i maskinen. Ge din diskmaskin lite extra kärlek i form av rengöring cirka en gång i månaden.

Följ vår checklista för att förlänga livslängden på maskinen:

  1. Silen

    Kolla så att inga matrester ligger kvar i silen. Detta kan du göra någon gång i veckan. Rengör med en diskborste.

  2. Spolarmarna

    Det är vanligt att armarna som sprutar vatten i maskinen täpps igen emellanåt. Ser de igentäppta ut? Ta loss dem försiktigt och rengör med borste eller svamp.

  3. Lösa delar

    Det kan fastna matrester i bestickkorgen eller silar. Ta ut och diska för hand.

  4. Insidan

    Torka ur maskinen och diskmedelsfacket med en trasa eller svamp.

  5. Gummilister

    Glöm inte att torka av dessa!

  6. Ramen

    Här samlas det oftast lite smått och gott, till exempel kafferester och brödsmulor. Torka med trasa eller svamp.

Mer läsning kring rengöring